Breaking News

Moskát Anita: Horgonyhely


Talán eddigi életem legfájdalmasabb könyve

Moskát Anita: Horgonyhely

A blogturnéról




A GABO SFF jóvoltából megjelent Moskát Anita legújabb regénye, a Horgonyhely. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja ezt a merész témát feszegető, lenyűgöző könyvet, mely felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

2015. augusztus elsejétől egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kiadó: Gabo
Oldalszám: 440
ISBN: 9789634060376
Sorozat: -
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

Az első mondat:


"- Itt nem szülhetsz!"

Véleményem


A Bábel fiai után rettenetesen vártam a Horgonyhelyet, és amikor megpillantottam a borítót, beleszerettem. Az alapötlet zseniális, még ha kissé hátborzongató is: egy világ, ahol csak a terhes nők vándorolhatnak. És ez nyilván alapjaiban változtatta meg a társadalmat, már ha a miénkhez hasonlítjuk. Csupa kérdés voltam, mielőtt nekiálltam a könyvnek, és ez olvasás közben sem változott. Van, amire választ kaptam, csak hogy újabb és újabb kérdések merüljenek fel bennem. Végig pörgött az agyam, a lehetőségeket és hogyanokat kutattam, egészen az utolsó oldalig, és még azután is. 

Ha megkérdeznétek, mi az első szó, ami beugrik a regényről, azt mondanám, beteg. Jó értelemben, de attól még... És ha azt kérdeznétek, milyen volt olvasni, azt válaszolnám, hogy kifacsart. Bizonyos időközönként egyszerűen muszáj volt letennem a könyvet, kicsit megállni és szusszanni egyet. Teljesen beszippantott a világ - szinte láttam magam előtt a tájakat, éreztem a hullámzó hajót, de éreztem a fájdalmat is, és a földet a számban. 

 
Már amikor fellapoztam a könyvet, nyilvánvaló volt, hogy ez egy borzalmas, kegyetlen világ, ami nem tűri a gyengeséget. Minden szereplőnek küzdenie kell, és mindegyikük megfizet a hibákért, amiket útközben elkövet. 

Vazil egy régen tett ígéret beteljesítéséért bármit hajlandó megtenni - köti az esküje, és minden esküt maga mögé utasít. Nincs fontosabb annál, mint hogy kiderítse, miért csak a terhes nők vándorolhatnak. Igazi tudós ő, akinek meggyőződése, hogy a tudomány megadja a választ. Abban hisz, amit lát és megtapasztal, semmi másban. Hosszú ideje kutat, keresi a válaszokat. Szörnyű dolgokat követett el, és muszáj folytatnia - és nem csak a cél érdekében, azért is, hogy megerősítést nyerjen, nem hiába cselekedte azt a sok rosszat. 

Helga, Vazil lánya a hajón született, az a horgonyhelye. Édesanyját soha nem ismerte, apja fiúként nevelte, és igyekezett kinevelni belőle a nőiesség utolsó csíráját is. Kénytelen végignézni, apja mit művel a nőkkel, és ez az ő lelkét is megviseli. Nem tudja, mennyire bízhat a saját apjában, és az érzések és válaszok nélküli világot már képtelen elviselni tovább. Egyetlen kiutat talál a vándorláshoz: teherbe kell esnie. 

Lars földvarázsló - ha földet eszik, érzi a földet és különleges dolgokra képes. Ő a legrejtélyesebb karakter, de ahogy a történet halad előre, egyre többet és többet tudunk meg róla, és valószínűleg ő okozza a legnagyobb meglepetéseket. Őt éreztem magamhoz a legközelebb olvasás közben, miatta éltem át a legszélsőségesebb érzelmeket.

De mind meglepnek legalább egyszer a történetben. Leginkább Lars és Vazil esetében fokról fokra, oldalról oldalra ismerjük meg a múltjukat és a motivációjukat. Őszinte leszek: eljutottam a történetben egy ponthoz, amikor már mindent megkérdőjeleztem, senkiben sem tudtam bízni és senkit sem tudtam igazán kedvelni. Még akkor sem, ha a motivációjukat megértettem. Főleg Larsnál volt egy nagy csalódásom, de ígérem, nem spoilerezek. Viszont az biztos, hogy egyik szereplő sem egyszerűen fekete vagy fehér, és ez pont így jó.

Ha már Lars és Vazil szóba került: imádtam, hogy kettejüket milyen szépen egymás mellé lehet állítani. Sok mindenben hasonlítanak, bizonyos szempontból a céljaik is közösek, mégis annyira ellentétei egymásnak. Bizonyos szempontból tudomány és természetfeletti is szembenáll, amikor összetalálkoznak, és ahogy a történet halad előre, úgy kerülnek egymáshoz egyre közelebb, az álláspontjaik és a hitük is. 

Rajtuk kívül azért még rengeteg szereplőt kapunk. Ott van Odveig, akihez Vazilt eskü köti, és nagy árat fizetett az érzéseiért. Aztán Brita, az anyaház vezetője (nehogy az anyaházról kérdezzetek, mert magatok akarjátok körüljárni a témát, higgyétek el!), akitől a hideg rázott. Aztán Dagrun, akit talán a legjobban utáltam a történetben, és Lars felesége, Selma, akit szintén képtelen voltam megkedvelni. 

Mindegyik szereplő története érdekes a saját jogán is. Viszont a legjobban mégis az fogott meg, hogy hogyan működhet egy ilyen társadalom. Néhol kifejezetten fájt benne létezni, és nem egyszer eszembe jutott, hogy volt képes Moskát Anita hónapokig ebben a világban járni. A legjobban talán azok a részek viseltek meg, amelyek szorosan a terhességhez és a teherbe eséshez kapcsolódtak. Az, amit a mi kultúránk még ma is nagy becsben tart (még ha nem is annyira, mint előttünk korokon keresztül), lealacsonyult és minden szépségét elveszítette. Mind a férfi-női kapcsolat, mind a kapcsolat anya és gyermeke között. A terhesség valamiféle eszközzé korcsosult, maga a terhesség érték, a gyerek pedig csak egy kellemetlen végtermék, főleg, ha fiú. Félelmetes és fájdalmas volt olvasni. Olyan nyersen, olyan érzéketlenül beszélnek a terhességről, és az odáig vezető útról, hogy az egyszerűen szétszakít. Még engem is, pedig nem vagyok anya.

Érdekes gondolat, hogy most épp fordítva van ez, mint ahogyan mi megszoktuk. (Mennyire szörnyű már az is, hogy megszoktuk, hogy egyik nem elnyomja a másikat, nem?) De épp azért nem ezt emeltem ki eddig, mert egy valamit nagyon jól bizonyít a regény: egyik nem sem létezhet a másik nélkül, és egyik nem elnyomása és abszolút hatalma sem normális. Mindkettő torz társadalmat szül, a nőket elnyomó középkor éppúgy, mint ahogyan a férfiakat elnyomó világ a Horgonyhelyben. Mindenesetre egy valamiért határozottan olvasnia kellene a férfiaknak is: a másik oldalról nézve talán jobban átélhető a borzalom. Jó példa lehet a Trónok harca, szinte már megszokott, hogy nőket erőszakolnak meg és bántalmaznak változatos módokon, és egyszerű a magyarázat: a középkori világ adta az alapot. De itt fordul a kocka, és ez a perspektíva talán pont a mássága miatt jobban rámutat a nemi elnyomás, a szexuális tárgyiasítás témájára a férfiak számára is. 

 
A nemek közötti erős diszharmóniát pedig még sképeljük meg azzal, hogy a világban létezik a mágia, de annak is valami iszonytató formája. A földevés önmagában is elég undorító - még a földevők maguk is így vélik -, de minél többet tudunk meg róla, az eredetéről, csak egyre borzalmasabb és gusztustalanabb.

És a legrosszabb az, hogy végig elhittem. Persze, a világ alapját olyasmi jelenti, ami számunkra jelenleg elképzelhetetlen. Nekünk nincs horgonyhelyünk, kortól, nemtől függetlenül szabadon mozoghatunk, maximum a lehetőségeink (társadalom, anyagi helyzet stb.) kötnek meg. Ebben a világban nem. De az, ahogyan erre az emberek reagáltak, annyira nagyon emberi. Ilyenek vagyunk mi is. Kenyerünk az elnyomás, a hatalmi játszmák, a gyengébbek kiszipolyozása, ha éppen úgy tartja kedvünk. És ettől válik igazán fájdalmassá a Horgonyhely. 

Írhatnék arról, hogy milyen gyönyörű leírásokat kaptunk, hogy mennyire izgultam a cselekményen... Mind igaz lenne, de a legmaradandóbb ebből a regényből számomra a hangulat. Ehhez persze kellettek a tökéletesen nyers leírások, és amikor éppen arra volt szükség, a részletekben való elmerülés. Kellett az, hogy sokszor szinte hányingerem legyen olvasás közben. De ezt a könyvet nem érdemes elemeire szétszedni és boncolgatni, mint ahogyan Vazil tenné. Minden összefügg - a karakterek sorsa, a társadalom, a mágia és mindezt alátámasztja a stílus. Együtt nagyot ütnek. 

Összességében elképesztő regény a Horgonyhely, gyönyörű leírásokkal, érdekes karakterekkel, beszippant és nem enged. Merész a témaválasztás, mind a terhesség és a vándorlás kapcsolata, mind a földevés és ezek következményei kellően bizarr hatást keltenek. De most szükségem van egy kis távolságra, mert még mindig érzem a földízt a számban. És még mindig bennem van a "Most komolyan így van vége?" érzés. 

AJÁNLOM



A képek forrása a Horgonyhely Pinterest oldala.

Nyerj könyvjelzőt!

Részletekért katt a képre!

https://www.facebook.com/deszykonyv/photos/a.572689776105511.1073741829.572685866105902/932713080103177/?type=1&theater


Blogturné extra - Idézetek


"A tudós jó kérdés nélkül hasznavehetetlen. Ha rossz kérdésre keresi a választ, és végül elégedetlen, nem hibáztathatja az eredményeket."

"Tudta, hogy rengeteg mindent ki kell mondania, hogy legalább a félreértéseket tisztázzák, hogy magyarázatot adjon, de a szavak értelme homályos volt, mint az olvasószemüvege nélküli világ."

"Akkora a világ, amekkorát be tud járni. Egy lépéssel sem nagyobb."

"– Az elmúlt két hétben a többi anyaházzal tanácskoztunk. (…) Őrület ez a sok nő! Terhesek, kényesek, kényelmesek, rengeteget pletykálnak, és egyetlen szóra megsértődnek. Még szerencse, hogy nem kezdett el valaki vajúdni, az lett volna csak a felfordulás."

"Biztosan kocsmába megy. Addig vedel, amíg fizikusok okfejtéseit nem idézi a helyi törzsvendégeknek."

"A talaj vén, keserű és közönyös. Már azelőtt lélegzett, hogy emberek léptek volna rá. Hegyei felgyűrődtek, majd elkoptak a lassan csúszó gleccserek alatt; patakjai folyóvá duzzadtak, sziklákat gömbölyítettek le. A medencék kiszáradtak, vagy kiöntöttek a tengerek, és félszigeteket haraptak le a szárazföldből. Lassan, végtelen idő alatt történt. Mégis hogyan venne észre a föld egyetlen kérészéletű embert, aki kanálnyit evett belőle?"  

"A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja."

"Vazil horgonyhelye a hajó volt: szabadságot adott, minden éjjel új kikötőben alhatott, de meg is kötötte őt. A víz szülötte volt, nem a földé, ezért a fjord zöld hullámain érezte otthon magát."  

"Képzeld el, milyen, ha a föld embereket választ el egymástól! Vagy ha olyan helyre születsz, olyanok közé, akik kihasználnak téged. Akik gyűlölnek téged. Nem menekülhetsz el, oda kötődsz." 

"Kétezer-háromszáz lépés. Az ötvenkettedik nap. Rosszullétek, hányás, a vándorlás. Napok, órák, a hold állása. A térképen piros ikszek, hogy visszakereshesse, mikor merre jártak. Időjárás. A negyedik hónapban jégvihar, de a terhességre nem hatott. A terhességre semmi sem hatott."  

"– A föld erőforrás. Ételt kapunk belőle és varázslatot. Érceket és szenet. Hol lennénk nélküle? – Odveig meglóbálta a lámpást. – De mi is erőforrás vagyunk a talajnak."

"Mindenki szomjazza a magyarázatot. A gyerekek mesékből kapnak választ, mások átkot emlegetnek, a vezetőnők a természet rendjét. Szerintük a terhesség és a vándorlás kapcsolata természetes, mint az erő, amely az ágról az almát a földre húzza. Aki ezeket olvassa, tudja, hogy mindannyian tévednek.(...) Az agy az, amely mozgásban tart bennünket, a gondolatok születésének helye, amely meséket talál ki, miért kötődtünk röghöz. És az agy lesz az is, amely megtalálja a megoldást." 

Nyereményjáték


Ezúttal könnyű dolgotok lesz, minden állomáson találtok egy kérdést, amire válaszolnotok kell. Segítséget a bejegyzésekben, a beleolvasóban, valamint a google-ben találtok. Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a Horgonyhely három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Mi Vazil hajójának a neve a Horgonyhelyben?

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08/01. Bibliotheca Fummie
08/02. Media-Addict.hu
08/03. Always Love a Wild Book
08/04. Deszy könyvajánlója
08/05. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések