Breaking News

Simone Elkeles: Tökéletes kémia {Nyereményjáték}


Újraolvasós - sokszor

Simone Elkeles: Tökéletes kémia

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából jelent meg Simone Elkeles hazánkban sokak által kedvelt Tökéletes kémia sorozata.
Ezúttal négy blogger tollából összesen 11 állomáson olvashattok mind a három kötetről. Megismerhetitek, sőt ha velünk játszotok, tiétek lehet az egyik példány!




Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Perfect Chemistry
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 412
Fordító: Neset Adrienn
ISBN: 9789632454238
Sorozat: Tökéletes kémia 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átmen
Moly link
Goodreads link (4,10)
Megrendelési link
Chicagó külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli
A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel.
Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen?
negyedeiben élők között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek.
"– Ellis kisasszony? Ön következik. Mutassa be Alexet az osztálynak!
– Ez itt Alejandro Fuentes. Ezen a nyáron, amikor éppen nem utcasarkokon lődörgött ártatlan embereket zaklatva, a város börtöneiben turnézott. Gondolom, mindenki érti, hogy mit akarok ezzel mondani. Van azonban egy titkos vágya, amit senki sem sejt róla… A titkos vágya… A titkos vágya az, hogy főiskolára mehessen, és kémiatanár legyen, mint ön, Mrs. Peterson.
Brittany diadalmas mosolyt villant felém, azt gondolja, hogy ezt a kört megnyerte. Azt te csak hiszed, gringa!
– Ő Brittany Ellis – mondom a szemek kereszttüzében. – Ezen a nyáron elment a bevásárlóközpontba, és új ruhákat vett, hogy felturbózza a ruhatárát, és apuci pénzén felkeresett egy plasztikai sebészt is, hogy felturbózza… izé… amit fel kell. Az ő titkos vágya pedig az, hogy egy mexicanóval randizhasson az érettségi előtt."
A játszma elkezdődött.

Az első mondat:


"Mindenki úgy tudja, hogy tökéletes vagyok."

Véleményem


Viszonylag ritka az ilyen, de nem emlékszem, hogyan találtam rá a Tökéletes kémia sorozatra. Jó régen volt már, ez biztos, ahogy az is, hogy egyből beleszerettem. Szeretem a jó kis romantikus sztorikat, a csipkelődő-vitázó párosokat, akik között érezhetően megvan a kémia tökéletes a kémia, és ami talán ezeknél is fontosabb: imádom a rosszfiúkat. (Könyvekben.) Így nem is volt kérdés, hogy szerelmes leszek ebben a sorozatba. 

Mostanra már sokadszorra olvastam újra a Tökéletes kémiát, nem tudnám megmondani, hányadik olvasásom volt ez. Annyira sokadik, hogy szerintem akár már fejből is tudnék idézni a könyvből. Tehát nem árulok zsákbamacskát, egyértelmű, hogy imádtam. De miért?



A sztori nem kifejezetten különleges, ha nagyon szigorúan nézzük. Adott egy Rómeó és Júlia típusú alap: a fehér, gazdag lány és a mexikói bűnöző srác, akik soha nem jöhetnének össze. Aztán mégis úgy alakul, hogy kénytelenek együtt dolgozni egy iskolai feladatnak köszönhetően, és így kénytelenek megismerni egymást. Aztán mindketten rájönnek, hogy nagyon nem azt kapták a másiktól, amire számítottak. 

Brittany élete látszólag tökéletes - ahogy azt a regény első sorban is olvashattátok. Gyönyörű, divatosan öltözködik, sminkel, mindig olyan, mintha skatulyából húzták volna ki. Jók a jegyei, menő barátja van, gazdag... Csakhogy jól titkolja az életét leginkább meghatározó dolgokat. Felépített egy képet, a tökéletes lány képét, de valójában közel sem olyan tökéletes az élete. Nincs túl jó kapcsolata az édesanyjával, a barátja olyasmiket akar, amiket ő nem, és mindezek felett ott van neki a beteg nővére, akit mindennél jobban szeret. De ettől még nehéz eset, főleg, ha az anyja intézetbe akarja dugni. Brit pedig mindent megtesz, hogy ez ne legyen így. És hogyan? Igyekszik még tökéletesebb lenni, hogy az anyjának ne lehessen egyetlen rossz szava sem. 

Alex élete közel sem tökéletes. Apját megölték, ő pedig ott maradt legidősebb fiúként két öccsével és anyjával. Az ő vállát nyomja a család felelőssége, és mindent meg is tenne értük. Csakhogy ez egy olyan környéken, ahol ő felnőtt, nem könnyű. Nincs is más választása, mint bandába állni, és ha kell, illegális ügyletekbe keveredni. Ő maga sem hiszi, hogy ebből van kiút, de meg akarja óvni az öccseit a hasonló sorstól. Feláldozza magát. Nem számítanak a saját vágyai. És egyszerűbb, ha mindenki úgy hiszi, ez jó neki így. Hadd higgye mindenki azt, hogy nem vágyik többre! 

Látszólag tehát tökéletes ellentétei egymásnak, de ha közelebbről megvizsgálja őket az ember, pontosan a titkaik kötik őket az össze. A megfelelési kényszer - csak éppen más képnek akarnak megfelelni. És még valami összeköti őket: a testvéreik szeretete. Ez, megspékelve a nyilvánvalóan működő kémiával elég ahhoz, hogy képtelenek legyenek távol tartani egymást a másiktól. 

Imádtam minden jelenetüket. Folyamatosan csipkelődtek, beszóltak egymásnak, még a legjobb pillanataikban is előkerült, mennyire máshogy gondolkoznak. De végig éreztük azt is, hogy mindkettőjüknek jó szíve van, és szeretnének kitörni. Végig szurkoltam nekik, hogy sikerüljön, alig tudtam letenni a könyvet. Egyrészt szívfájdító mindkettőjük, bár leginkább Alex helyzete. Másrészt viszont hihetetlenül aranyosak, ahogy egymásra találnak. A párbeszédeik pedig félelmetesen viccesek, a mai napig, sokadszori olvasásra is képes vagyok hangosan nevetni rajtuk. 


A dráma sem marad el, hiszen Alex bandatag, így belátunk a sötét oldalra. Alexnek döntenie kell, milyen utat választ, de valójában lehet, hogy nincs is választása. Ha pedig mégis, akkor azért fizetnie kell. 

És akkor még néhány szó a mellékszereplőkről, mert őket is imádtam, igaz, túl mély nyomot egyikük sem hagyott bennem. Különösen nagy kedvencemmé vált Paco, kifejezetten szerettem. Szóval... nem fejezem be a mondatot, aki olvassa, olvasta a könyvet, érteni fogja, mire gondolok.

Ó, és imádtam, amikor Alex spanyolul beszélt! Még általános iskolás voltam, amikor Meg Cabot Mediátor sorozatát elkezdtem, és teljesen rabul ejtett. Jesse, az ottani főszereplő azóta is az egyik álompasim. Ő beszélt spanyolul, és azóta "querida-fétisem" van, szóval minden alkalommal, amikor ezt meghallom egy romantikus könyvben, olvadozom. Olyan vagyok, mint Pavlov kutyája, csak az én nyáltermelésem erre a szóra indul be.

Szóval ebben a könyvben minden megvolt, ami egy jó YA romantikus sztorihoz kell: szerethető szereplők, dráma, akció és humor, jó sok humor. Meg persze kémia a szereplők között. Abból jó sok. (És minden kétértelmű kémiás megjegyzésért köszönet Simone Elkeles-nek, én imádtam őket - meg az epilógust is!)

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


www.konyvmolykepzo.hu/karacsony/tokeletes_kemia.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra


Úgy döntöttem, ezúttal nem készülök külön extrával, hanem inkább nosztalgiázom egyet. 
Amikor Simone Elkeles Magyarországon járt, volt szerencsém ott lenni - és mivel akkor még könyves blogom nem volt, a vegyes témájú blogomra írtam részletes élménybeszámolót róla. Kifejezetten érdekes dolgokat árult el Simone, szóval szerintem elég sok extra információt találtok benne, ha elolvassátok. :)

Az élménybeszámolóhoz katt a képre:

http://deszy-diary.blogspot.hu/2012/12/simone-elkeles-magyarorszagon.html


Nyereményjáték


A Tökéletes kémia trilógia középpontjában mexikói származású főszereplők vannak, akik emiatt különböző nehézségekbe botlanak.
Ebben a játékban ezért a jelmondatunk: minden, ami Mexikó!
Különböző állomásokon itthon is ismert mexikói sorozatok, színészek, színésznők, zenészek és filmek rejtőznek el. Nektek a feladatotok kitalálni ki látható a képen vagy honnan származik a kép. Annyi könnyítésrt kaptok, hogy mindennap elhangzik a kérdésben melyik műfajt képviseli a képen látható személy, esetleg jelenet.
(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)

Melyik sorozatból van a jelenet?



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Tökéletes kémia:
08.11. Deszy könyvajánlója
08.12. CBooks
08.13. Szembetűnő
08.14. Insane Life

A vonzás szabályai:
08.16. Insane Life
08.17. CBooks
08.18. Deszy könyvajánlója
08.19. Media Addict

Láncreakció:
08.21. Insane Life
08.22. Media Addict
08.23. CBooks

7 megjegyzés:

  1. Szia
    A sorozat címe vagy a színésznő neve a megfejtés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Honnan fogom tudni, hogy az állomásokon lévő képeken a személyt vagy a sorozatot kell megfejteni?
      "Annyi könnyítést kaptok, hogy mindennap elhangzik a kérdésben melyik műfajt képviseli a képen látható személy, esetleg jelenet."
      Milyen kérdésben?

      Törlés
  2. Szia
    Mikor hirdetitek ki, hogy ki nyerte meg?

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Volt már sorsolás? :)

    VálaszTörlés
  4. Nem tudja valaki, hogy hol lehet pdf-be letölteni telefonra?

    VálaszTörlés