Breaking News

Cassandra Clare válasza Sherrilyn Kenyon vádjaira

A héten már írtam a sokkoló hírről, hogy Sherrilyn Kenyon perli Cassandra Clare-t. Ráadásul valójában nem is csak őt, hanem minden Árnyvadász világhoz kapcsolódó haszonélvezőt, így a filmeseket és a sorozat készítőit is. 



Nagyon röviden megfogalmazva plágiummal vádolja az Árnyvadász világ megálmodóját, és egy egészen hosszú listán sorolja, pontosan milyen világbeli hasonlóságok vannak A végzet ereklyéi illetve a Sötét vágyak vadásza sorozatok között, illetve egy mellékletben ezt folytatja a karakterek és a helyszínek szempontjából is. 

Cassandra Clare most először reagál a nyilvánosság előtt a vádakra, ügyvédjén, John Cahillen keresztül. 

"Cassie-t meglepte és elkeserítette, hogy Kenyon benyújtotta ezt az alaptalan vádat, egy évtizeddel azután, hogy Cassie könyvei megjelentek. Kenyonnak nincs igaza, amikor azt állítja, hogy Cassandra Clare-nek vagy a kiadójának bármilyen megegyezése lett volna az "árnyvadász" szó kapcsán. Cassie soha nem adott semmilyen biztosítékot ezzel kapcsolatban Kenyonnak, és habár szívesebben feloldotta volna Mrs Kenyon kételyeit, Ms Kenyon soha nem vette fel vele kapcsolatpt és nem beszéltek egymással."

Így kezdődik a válasz. Ha emlékeztek, a korábbi bejegyzésemben én is azt furcsálltam, hogy miért várt ennyi ideig Sherrilyn Kenyon, amikor állítása szerint már 2006-ban felhívták a kérdéses hasonlóságokra a figyelmét a rajongói. 

Aztán így folytatja az ügyvéd: 

"Sokatmondóan a vádirat elmulaszt megnevezni bármilyen konkrét másolást vagy plágiumot Cassie részéről. Igen kevés esélye van, hogy bárki összekeverje Cassie young adult témáit és célközönségét a néha nagyon is felnőtt történetszálakkal, amelyek Ms Kenyon könyveiben megjelennek. Kétségtelenül arra számítunk, hogy Ms Kenyon vádjait elutasítják."

Az is felmerül érvként, amire az előző bejegyzésemben említett történelmi romantikus szerző is hivatkozik.

Cahill szerint Kenyon keresete "a szerzői jogok és Cassie eredeti munkájának alapvető félreértelmezésén nyugszik." "A törvény nem az ötleteket és a mítoszokat védi, hanem az ötletek konkrét kifejezősédést. Például Ms Kenyon arra panaszkodik, hogy Cassie ellopta azt az ötletét, hogy "normál tárgyakat... varázslat itat át, mint például egy kelyhet, egy kardot és egy tükröt", de ezek az ötletek és sok másik is, amelyekre Ms Kenyon jogot formál, hosszú ideje a történetmesélés hagyományának részét képezik az ősi koroktól egészen mostanáig."

Ez egyébként igaz, szigorúan a kehely-kard-tükör vonalon mozogva mindegyik olyan tárgy, amely számos mítoszban és legendában megjelenik, és régóta mágikus képességekkel ruházták fel őket a történetekben. Például az Artúr mondakörben, amelyből a korábbi nyilatkozatok alapján Cassie dolgozott A végzet ereklyéinek kitalálásakor. (Ilyen alapon jelennek meg ugyanezek a tárgyak például a Harry Potterben is, csak hogy még egy példát említsek: Griffendél kardja, Hugrabug kelyhe és Edevis tükre/a Siriustól kapott tükör.) 



Amikor a vádakat olvastam, számomra is az időfaktor volt az egyik legnagyobb kérdés. Azt tudjuk, hogy 1998-ban kezdték el kiadni Kenyon sorozatát, Cassandra Clare-ét pedig 2007-ben, de a Kenyon által felhozott hasonlóságok közül én az első hét könyv alapján nem igazán találkoztam még eggyel sem. Az ügyvéd többek között erre is rámutat:

"A kereset tele van alapvető tárgyi hiányoságokkal Cassie munkájával kapcsolatban, amelyet regényei olvasói közül bármelyik felismerhet. Például a kereset az egyik főszereplő mostohaapját a legjobb barátjaként azonosít, és azt állítja, hogy a "daimons" kifejezés szerepel a könyveiben (a szót soha nem használta), és azt állítja, hogy az egyik főszereplője Kenyon karakterén alapul, akinek hasonló tulajdonságait három évvel azután írta le, hogy Cassie megteremtette és megírta a kapcsolódó főhős háttértörténetét."

Tehát az ügy tovább fodrozódik, mi pedig várhatjuk, mi lesz a vége... 
Nem babra megy a játék, ugyanis Kenyon nem csupán kártérítést követel, hanem a véleménye szerint lopott történetelemek hasznalatának megszűntetését is, ami komolyan érintheti Cassandra Clare jövőbeli könyveit - jelenleg még minimum 9 regényre számíthatunk tőle az Árnyvadász világból, három trilógiára, a Sötét ármányokra, amelynek az első része Lady Midnight címen idén jelenik meg, a The Last Hoursre és a The Wicked Powersre.

2 megjegyzés:

  1. Soha nem szimpatizáltam Cassie- vel.. sajnos nem szimpi ránézésre sem számomra... ez van. De ettöl még olvastam a Végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek sorozatát is ...azért akár hogy is, csak igy laikuskent úgy gondolom hozzáadott a YA kategoriához elég sokat... sok szál, sok szövevényes mellék történet,amiket szerettem,pedig nem vagyok YA...
    Bármi is a cél ezzel a botránnyal,annyit azért elértek vele,hogy a masik sorozatot is el akarjam olvasni... nézopont kérdese, hogy kinek negativ reklám,de biztos vagyok benne,hogy mas is kivancsi lett. Azert mind ket taborban lehetnek hozam hasonlok,ami viszont mind két írónö forgalmát fellendíti majd picit,vagy nem is picit...
    Az viszont nagy kár volna, ha a jövôbeli könyveiben Cassie korlatozva volna... lathato, hogy szepen ki tudja aknázni a világa adta lehetosegeket.. kar volna erte.

    VálaszTörlés
  2. Én is úgy voltam Cassandrával, ahogy az előttem szóló. Sosem tartottam igazán szimpatikusnak, főként a korábbi plágium-ügyei miatt. Én is írok, ezért amikor elolvastam az egyik sorozatát, meglepődtem, mert nagyon hasonló történetet képzeltem el fejben, amit én is le akartam írni. Nehéz újat alkotni manapság, hiszen szinte minden a jó és rossz harcáról szól, amiben akad egy pár szerelmi szál is. Ilyen alapon mindenki perelhetne mindenkit, nem igaz? :)

    VálaszTörlés