Breaking News

Clélie Avit: Je suis là – Itt vagyok {Nyereményjáték}

Egyszerű, de összetett, és romantikus és...
Clélie Avit: Itt vagyok

A blogturnéról



Clélie Avit regénye már a megjelenése előtt világsiker lett, annyi kiadó akarta egyszerre megszerezni a kiadás jogait. Azóta már a filmadaptációs jogok is elkeltek. A történet egyik főhőse Elsa, a kómában fekvő lány, aki tehetetlensége ellenére mindent hall, a másik főhős Thibault, aki egy nap betéved Elsa szobájába...

Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából egy példányt nyerhetsz is!


Eredeti cím: Je suis là
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 208
Fordító: Burján Monika
ISBN: 9789633990933
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,90)
Megrendelési link
Elsa nem érez hideget, szomjúságot, éhséget. Egy hegymászó baleset után kómába zuhanva,
hónapok óta érzéketlenül fekszik egy kórházi ágyon. Illetve nem teljesen érzéketlenül.
Hall.
Csak ezt senki sem tudja.
Thibault az édesanyját kíséri be a kórházba az öccséhez,
ő viszont nem hajlandó bemenni hozzá. Neheztel rá a halálos balesetet miatt, amit okozott. A kórházban bolyongva véletlenül Elsa szobájába téved. Ahová ettől kezdve rendszeresen visszatér…

Az első mondat:


"Fázom."

Értékelés


Jaj, de örülök, hogy engedtem a kíváncsiságomnak! Bevallom őszintén, kicsit féltem ettől a könyvtől, valahogy a cím, a fülszöveg és a borító alapján egy borongós sztorira számítottam. De ez valami elképesztően cuki volt! 

A pöttyözését nem igazán értem, bár simán ajánlom minden Vörös pöttyös rajongónak, igazándiból korosztályát tekintve nem az.

Két felnőtt ember története ez, egy épp a könyv idején a harmincat betöltő kómában fekvő nőé, és egy harmincnégy éves férfié. Elsa minden a hegymászás, de egy rosszul megkötött csomó és szerencsétlen baleset következményeként a kórházban kötött ki. Egyik pillanatban még a hegyen volt, a következőben pedig több héttel később arra eszmélt, hogy már hetek óta kómában fekszik. Tudatában van mindennek, ami körülötte zajlik, hallja a dolgokat, de képtelen uralni a testét. 

A másik főszereplőnk, Thibault öccse miatt téved a kórházba. A testvére ugyanis részegen vezetett, ezzel két kislány halálát okozta, ezt pedig Thibault képtelen neki megbocsátani. Kötelességszerűen beviszi az anyját a kórházba, de ő maga még nem tud találkozni a testvérével. Épp kimenekülne a lépcsőházba, de eltéveszti az ajtót, és a kómában fekvő Elsa szobájában köt ki. 



És itt kezdődik minden... 

Igazából első hallásra meglehetősen betegen hangzik, hogy egy férfi rendszeresen bejár egy idegen, kómában fekvő nő szobájába, és beszél hozzá, és mellette alszik... De ebben a történetben valahogy minden olyan természetes. Úgy bontakozik ki egy szerelmi szál, hogy valójában a szereplőink mindketten monológokban beszélnek egymáshoz, nincs egyetlen párbeszéd sem közöttük. Ez egy nagyon egyedi megoldás, és meglepően jól működik ebben a helyzetben. Ahhoz is hozzájárul, hogy a feszültség végig nagyon erős legyen. Felváltva ismerjük meg Elsa és Thibault szemszögét, és hogy ki hogyan éli meg a valószínűtlenül üdítő közös pillanatokat. Ez az igazi romantikus filmes sztori, amikor két ember története megmagyarázhatatlanul összefonódik, és ők maguk sem találnak magyarázatot arra, mi is vonzza őket annyira a másikban. 

Minden lassan bontakozik ki, ebben a helyzetben egy-egy szó, egy érintés, minden apró lépés, amit egymás irányába tesznek, felértékelődik. Nem is tudom, mikor szurkoltam így utoljára párosnak. 

Mind Elsa, mind Thibault szerethető karakterek. Persze Elsa sokkal inkább passzív, kevésbé eseménydús az élete - amit megtudunk róla, az nagyrészt visszaemlékezésekből érkezik, illetve abból, hogy hogyan reagál az őt érő viszonylag kevés ingerre a kórházban, kómában fekve. Thibault élete eközben nagyon is zajlik - nem is kevés drámát kap a nyakába ráadásul: ott az öccse ügye, ez a furcsa és megmagyarázhatatlan vonzalom Elsa iránt, felbukkan az exe és ráadásul épp keresztapa lesz belőle. Nagyon könnyű azonosulni vele, az életével, a vágyaival. 

Mindenesetre mindketten ölelgetnivalóan aranyosak, és ugyanez érvényes rájuk párosként. Nagyon érdekes róluk így beszélni, hiszen úgy éli végig az olvasó a történetet, hogy igazi interakció nincs is köztük, leginkább csak elképzelt, de azok... Te jó ég! 

Szóval kapunk egy erős szerelmi szálat, és finoman adagolva komoly kérdéseket is. Mikor merhetünk lemondani egy kómában fekvő betegről? Thibault helyében mi képesek lennénk helyrehozni a kapcsolatunkat a testvérünkkel? Hogyan birkózol meg vele, ha a legjobb barátod megkap mindent, amire vágysz - képes vagy önzetlenül vele örülni? 

Érdekes kérdések ezek, és bár némelyik hétköznapibb, mint a másik, sajnos az a helyzet, hogy minddel szembekerülhetünk egy-egy szörnyű tragédia után mi magunk is. 

Az Itt vagyokban pont az az igazi, hogy a komoly kérdéseket úgy adagolja, hogy feszültséggel teli marad ugyan a történet, de mégsem nyomasztó. 

Imádtam az újra meg újra felbukkanó motívumokat - a hideget, a körtét, a kéket...



Összességében imádtam, mindenkinek csak ajánlani tudom, hihetetlenül kellemes meglepetés volt. A vége is tetszett, félre ne értsetek, de istenem, annyira olvasnám legalább egy icipicivel tovább - vagy sokkal tovább. Tovább. 

NAGYON AJÁNLOM
(Még a kedvenc letten is gondolkoztam...)

U.i: Ha látta valaki a Ha igaz volna... című filmet, és szerette, akkor szerintem ezt is fogja. 

U.u.i.: Fogyasztásra egy kis körtelevet javasolnék.


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


A könyv hősnője, Elsa imádja a hegymászást, a balesete is éppen akkor történt, amikor eme hobbijának élt. A mostani játék során a regény helyszínének, Franciaországnak a legismertebb hegyeit kell felismernetek a kép, és az infók alapján. A megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk.

A játék során 1 példányt sorsolunk ki a regényből. A győztesnek 72 órája van válaszolni a levélre, különben sajnos újra kell sorsolnunk. A könyvet a kiadó postázza, és sajnos csak Magyarország területén belül.

Egy, a Dauphinéi-Alpokhoz tartozó hegység Franciaországban. Az Écrins Nemzeti Park névadója. Legmagasabb csúcsa a Barre des Écrins 4102 méterrel.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


02.01. - Media-Addict.hu
02.04. - Szembetűnő
02.07. - Kristina blogja
02.10. - Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés:

  1. Én nem gondolkozom, nekem kedvencem lett...azt hiszem sokszor elő fogom venni még ezt a könyvet, leírhatatlan amit ez ad. Köszönöm emiatt a bejegyzés miatt figyeltem fel rá először :)

    VálaszTörlés