Breaking News

Jack Chabert: A térkép titka {Értékelés + Nyereményjáték}

Ez vicces volt!

Jack Chabert: A térkép titka

A blogturnéról




A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jack Chabert Poptropica - A térkép titka című képregénye, mely Jeff Kinney, az Egy ropi naplója írójának ötlete alapján készült. Ennek örömére a Blogturné Klub három bátor bloggere vállalkozott arra, hogy Oliver, Mya és Jorge oldalán bebarangolja Poptropicát, és bemutassa Nektek a szigetet, ahol a lehetetlen is lehetséges. Kalandokból nem lesz hiány - garantáljuk!
A turné végén pedig, a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a képregény három példányának egyikét is!


Eredeti cím: Mystery of the Map
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 112
Fordító: Lakatos István
Illusztráció: Kory Merritt
ISBN: 9786155591419
Sorozat: Poptropica 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,56)
Megrendelési link
Jeff Kinney, az Egy ropi naplója írójának ötlete alapján itt a Poptropica, Jack Chabert és Kory Merritt vadiúj képregény-sorozata.
Oliver, Mya és Jorge egy hőlégballon-baleset után ismeretlenszigeten köt ki. Legnagyobb döbbenetükre ezen a földön kihaltnak hitt állatok és dühös vikingek élnek. Ez Poptropica, a rejtélyes szigetvilág, ami egyetlen térképen sem szerepel.
Miközben a három barát a hazautat keresi, hamar felfedezik, hogy bizonyos baljós erők nemcsak rájuk jelentenek veszélyt, hanem az egész Poptropica létét fenyegetik.
Vajon Oliver, Mya és Jorge meg tud szökni a vérszomjas vikingek elől? Megtalálják a hazavezető utat? És ami még ennél is fontosabb: kiderül, hol van a legközelebbi pizzéria?! Kövesd kockáról kockára A térkép titkát, hogy te is átélhesd a lélegzetelállítóan izgalmas kalandokat!

Az első mondat:


"Ez a legjobb dolog az egész világon!"

Véleményem


Mint azt bizonyára sokan tudjátok, nem vagyok vérbeli képregény-rajongó, de azért időről időre egyet-egyet elolvasok. Bár most a Poptropica olvasása közben jöttem rá, hogy valahogy a gyerekeknek készült képregényeken valóban nagyon jól szórakozom, talán pont azért, mert sokkal inkább meseszerűen, mint a felnőtt képregények, és ezeknél kevésbé érzem azt, hogy milyen jó is lenne mindez regényben. 

Mindenesetre szerencsére ez azt jelentette, hogy A térkép titka rögtön beszippantott, és azon gondolkoztam már az elejétől, mennyire imádtam volna én ezt régebben, amikor még gyerek voltam! Mindig szerettem elmerülni álomvilágokban, ahol bármi megtörténhet - na, ez a világ pont ilyen. Simán felbukkanhatnak kihalt állatok vagy épp rég letűnt kor vikingjei. 



A térkép titkának főszereplői ugyanis egy balul elsült léghajózás után egy szigeten kötnek ki. A karakterek pedig nyilvánvalóan sok vicces helyzetre adnak lehetőséget, már önmagukban is. Oliver, a titokban kocka srác. Jorge, aki folyamatosan a hasára gondol és szívat, akit csak tud. És persze Mya, az ész szava, aki próbál némi racionalitást verni a két srác fejébe.

Először még modern fiatalokként keresik a kiutat. De hamar rá kell jönniük, hogy nem pusztán kicsit arrébb fújta őket a vihar (hála a dilis kapitányuknak), hanem egy olyan helyen kötöttek ki, ahol semmi se teljesen normális. Szerencsére sikerült megszerezniük egy térképet is, ami igazi high-tech cucc - csak meg kell neki mondani mit szeretnél, és megmutatja. Hasznos holmi. Mindenesetre a szigeten eligazodni még így sem egyszerű.



És hála istennek, hogy nem az! Mert így olyan jól szórakoztam. Az ember soha nem tudhatja, mi vagy ki bukkan fel majd a következő oldalon, milyen váratlan meglepetések várnak még a szereplőkre és persze az olvasóra. Ráadásul mindezeknek köszönhetően a képregény tele van humorral. Ahogy hőseink a váratlan helyzetekbe kerülnek, félelmetes módon modern gyerekekként gondolkoznak, ami nem kevés vicces helyzetet szül. (Képzeld el, hogy összeeresztenek egy vikinggel egy falánk 21. századi srácot!)

Ezeken az apróságokon kívül a cselekmény fő vonala is lekötötte a figyelmem: vajon hol a fenében vannak pontosan a szereplők? Miért akart a kapitány itt kikötni? Pontosan miért olyan fontos az a bizonyos térkép? Hogyan juthatnak haza? 

Rengeteg kérdés és rengeteg rejtély. De mivel ez még csak a kezdet, megmaradhat a kíváncsiság, és várhatunk a folytatásra az igazi válaszokért. Egye fene, kivárom. 

NAGYON AJÁNLOM


U.i. Személyes kedvenceim lettek a cipőfűző- és övevő dodók, még sokat belőlük. Valahogyan, akárhogyan, de még több dodót akarok.


Blogturné extra - Néhány szó a dodóról


A dodó (Raphus cucullatus) a madarak osztályába, a galambalakúak rendjébe és a dodófélék családjába

A dodó az Indiai-óceán területén lévő Mauritius szigetén élt. Mauritius szigetét feltehetően már a 10. századi arab és maláj hajósok is ismerték, és 1505-ben portugál hajósok is kikötöttek a szigeten. Ám mindezek még nem voltak nagy hatással a sziget faunájára. A nagy változások akkor kezdődtek, amikor holland telepesek költöztek az addig lakatlan szigetre 1638-ban, mivel azt támaszpontként használták a Távol-Keletre vezető kereskedelmi hajózásban: ettől számítva a dodók kevesebb mint száz éven belül, 1690-re kipusztultak.

Kihalásukat a félénkség teljes hiánya (ezt láthatjuk a képregényben is) és legfőképpen a telepesek által behurcolt és később elvadult háziállatok (például disznók, kutyák, makákók) és patkányok okozták, amelyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait. Hozzájárulhatott kihalásukhoz élőhelyük, az őserdők tönkretétele: a fákat kivágták, és az erdők területén ültetvényes gazdálkodásba kezdtek.

A különös formájú állat felkeltette a korabeli európaiak érdeklődését, ezért sok példányt Nyugat-Európába szállítottak, ahol főleg vásári látványosságként mutogatták őket, ill. múzeumokba kerültek.

Magassága kb. 1 méter, a tömege pedig 10,6–21,1 kg körül lehetett.Nagy feje, erőteljes csőre, csökevényes szárnya, vaskos lába és zsíros fartája volt.
tartozó röpképtelen faj volt, ami sajnos már kihalt. A dodógalamb az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált, így elég gyakran találkozni a fajjal mesékben és más történetekben.

Forrás: Wikipédia

Nyereményjáték


Mostani játékunk során különleges térképvadászatra invitálunk benneteket, s Oliverékhez hasonlóan, nektek is rendelkezésetekre bocsátunk egy intelligens térképet, mely segít az eligazodásban - ugyanis a turné állomásai egy-egy Poptropica helyszínné válnak.
Minden állomáson egy, az adott színtérre jellemző lény (legyen az ember vagy állat) bújik meg a szavak mögött. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint az állomáson található képrészleteket összegyűjteni és kirakni, majd a rajta látható figura nevét (faj vagy tulajdonnév) beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
És hogy mire való a térkép? A jobb alsó sarkában láthattok egy egyedi mintát, mely a fotórészlet helyes összeillesztési sorrendjét jelöli. Ugye, hogy okos kis jószág?

Amennyiben minden állomáson teljesítettétek a feladatot, úgy esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott három képregény egyikét. Vadászatra fel!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


04/05 Kelly & Lupi olvas
04/07 Deszy könyvajánlója
04/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések