Breaking News

50 millió értékelésnél a Goodreads!

Egy érdekes hír futott be a "külföldi Moly", a Goodreads háza tájáról. Az oldal ugyanis tegnap ünnepelte az ötvenmilliomodik értékelést! 

50 millió értékelés! Az azért már nem semmi. 

Ennek örömére készítettek egy kis statisztikát az értékelések kapcsán, ami szerintem nagyon érdekes. 




A legelső értékelést Otis Chandler írta a Goodreadsen, Bill Bryson A Short History of Nearly Everything című könyvéről - egyébként 5 csillagot adott neki, az értékelés maga pedig egy kétbekezdéses szösszenet volt. 

Ezután a Goodreads egyre népszerűbb lett, mára pedig már csak úgy áradnak az értékelések. A legtöbb a The Hunger Games sorozat első részéhez futott be: a tegnapi napig 149.761 felhasználó írta le a véleményét a könyvről! (Ebben egyébként a sorozat kezdeti népszerűsége és a filmes sikerek mellett valószínűleg nagy szerepe volt abban is, hogy a Kindle mellé biztosított ingyenes könyvtárban is benne volt a kötet - legalábbis egy időben, nem tudom, most ott van-e még.)

Ami pedig a tetszési indexet illeti, érdekes kérdés, hogy a felhasználók átlagosan milyen csillagokat adnak a legtöbbször. Ahogy az elöljáróban várható volt, a legtöbb értékelés 5 csillagos (37%), ezt pedig csökkenő sorrendben követi a többi. A legkevesebb értékelés 1 csillagosból született, ez csupán 2%-nyi a nagy egészből.

A Goodreads kategóriákra bontva is kiválogatta a legtöbbet értékelt könyveket. Íme:

Életrajz - Laura Hillenbrand: Rendíthetetlen
Thriller - Gillian Flynn: Holtodiglan
Klasszikus - Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Fantasy - Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

A Goodreads történetének legmegosztóbb könyve Chetan Bhagat The 3 Mistakes of My Life című könyve - ez rendelkezik a legtöbb 1 és 5 csillagos értékeléssel egyszerre. 

Összességében a felhasználók értékelései alapján a legnépszerűbb könyv John Green Csillagainkban a hibája lett!

De persze A szürke ötven árnyalata sem maradhatott le a listáról, még ha nem is pont a leghízelgőbb szerepben tűnik fel: ugyanis ez a könyv rendelkezik a legtöbbet csillagozott értékeléssel. Katrina, a kérdéses vélemény szerzője 18.675 lájkot és 5547 kommentet kapott. Az értékelésben Katrina animált gifek segítségével fejezte ki érzelmeit, mindezt megfejelve pedig a végén még kiderült az is, hogy strigulázta a könyvben gyakran előforduló szavakat, és az aranyos kis statisztikát meg is osztotta a közzel

Nincsenek megjegyzések