Breaking News

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája {Értékelés + Nyereményjáték}

Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája

A blogturnéról




Az idei első retro turné sorozatunk újabb áldozata ezúttal Magyarország legbelevalóbb vámpírkutatója, becsületes nevén Borbíró Borbála, akit a Delta Vision kiadó és Gaura Ágnes hozott el a magyar Urban Fantasy rajongóknak.  A július 7-től július 9-ig tartó turnénk végén egy szerencsés nyertes megnyerheti a könyv egy példányát.
Kiadó: Delta  Vision
Oldalszám: 468
ISBN: 9786155161384
Sorozat: Borbíró Borbála 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Borbíró Borbála a magyarországi Vámpírkutató Intézet alkalmazottja, bakancsos tudós és
magánéleti szerencsétlenség, akinek a munkája a mindene – ám amikor hatalomra kerül az Emberfeletti Összefogás Pártja, az intézet az élőholtak megnövekedett politikai befolyásának köszönhetően bezárja kapuit. Mit tehet egy állástalan vámpírkutató egy olyan Magyarországon, ahol a vámpírok lassan teljes jogú állampolgárokká válnak, és ahol a háttérben köttetett szerződések különleges kiváltságokat is megadnak nekik?
Az állás, amely végül az ölébe hull, jóval több és veszélyesebb, mint amiről valaha is álmodott, és rejtélyes, új főnöke hamarosan hajmeresztő feladat elé állítja: be kell épülnie a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé, hogy kiderítse, mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Bori nem tudja, képes lesz-e átverni Magyarország legokosabb vámpírjait úgy, hogy csupán eszére és alaposan felvágott nyelvére támaszkodhat, de a vérét, életét és emberségét megőrizze.
Magyar nyakba magyar szemfog!

Az első mondat:


"Kilenc nem fogadott hívást jelzett a mobilom Lakkertől."

Véleményem


Kezdjük az elején, mert az igazsághoz bizony hozzátartozik, hogy nem most találkoztam először a könyvvel, maga a borító és a regény már többször szembejött velem. És az is része a történetünknek, hogy egy bizonyos dolog vele kapcsolatban valahogy... taszított. Ez a dolog pedig az a bizonyos "Magyar nyakba magyar szemfog!" mondat volt. Tudnék rá adni racionális magyarázatot is, ha nagyon akarnék, másrészről viszont zsigeri is volt a dolog - így eddig nem jutottam el az olvasásig. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a könyvön belül nagyon jó helyen volt a mondat, jót mosolyogtam rajta, nem csak a "kapcsolatunk" miatt, hanem azért is, mert tényleg vicces volt. Más kérdés, hogy ezt a reklámmondatnál nyilván nem tudhattam.) 

De amikor kiderült, hogy lehetőségünk lenne blogturnézni a történettel, úgy döntöttem, vámpírrajongóként (bár azért olyan nagyon vérmes vámpírrajongó azért nem vagyok) nem hagyhatom, hogy olvasás nélkül ez a zsigeri ellenszenv maradjon bennem a fenti mondat miatt. Mert közben könnyen lehetséges, hogy imádnám a könyvet - sok jót is hallottam róla. Úgyhogy szembeszálltam a zsigereimmel, és jelentkeztem a turnéra. 

És milyen jól tettem! 

Körülbelül szuperlatívuszokban tudnék beszélni róla: imádtam a humorát, imádtam, hogy a magyar valóságot ilyen szépen sikerült összefűzni a vámpírosdival, imádtam, hogy bár vámpíros, mégis nagyon újszerű, de amit mindennél jobban imádtam: a humor. (És igen, tudom, hogy ezt kétszer írtam, de megérdemli.)

Adott nekünk Borbíró Borbála, aki mivel egyiptológus diplomájával természetesen nem tudott elhelyezkedni, új állást kreált magának: vámpírológus lett. Nagy eredmények fűződnek a nevéhez, így mindenki ismeri, nem csak a magyar, de a nemzetközi "természetfeletti kutató piacon". A probléma csupán annyi, hogy Magyarországon az a különleges helyzet adott, hogy egy vámpírkormány került megválasztásra (na jó, nem ténylegesen vámpírok, de a tanácsadóik igen), így Bori állása rövid úton megszűnik - miért is támogatnák a vámpírok az emberek vámpírkísérleteit? De nem sokáig marad munka nélkül - viszont új állása nem kevés veszéllyel és idegeskedéssel jár.

Annyit tudnék mesélni erről a könyvről, hogy nem is tudom, hol kezdjem. Ez a 468 oldal nem tűnik soknak, viszont az igazsághoz hozzátartozik, hogy a könyv elég apró betűs, szóval higgyétek el nekem, nagyon is sok minden belefért. Főleg, hogy csak úgy pörögnek az események. A könyv tele van akcióval, amikor pedig épp nem valami konkrét izgi történik, a nagy rejtélyeken törhetjük a fejünket. Vajon mi van az IQ vámpírokkal? (Igen, azért mondtam, hiába a sok vámpíros könyv, ez a világ sok újdonságot nyújt.) És ki Antonius, akivel Bori chatel? Milyen újabb bajba képes még Bori keveredni? 

Bori az a tipikus főszereplő, aki valahogy mindig a legnagyobb katyvasz közepén találja magát, de ez végtelenül szórakoztató, úgyhogy egy szavunk nem lehet. Ráadásul nem csak ezt lehet róla elmondani. Nagyon határozott, nagyon egyedi a stílusa, mindenkinek vissza tud vágni, a legnehezebb helyzetekben is feltalálja magát és még ráadásul félelmetesen intelligens is. Ezzel együtt nem kell attól félni, hogy valami mindenki felett álló tökéletes szereplőt kapunk, mert az elég uncsi lenne. Megvannak a maga hibái: sokszor ösztönből cselekszik, nem gondolkozik, mi csúszik ki a száján, és nagyon is képes hibázni - ezzekkel a hibákkal pedig együtt is kell élnie. Ilyen egy igazán talpraesett hősnő: nem ráerőltettek férfias tulajdonságokat, hogy "erős" legyen. Nagyon-nagyon szerettem, és ez a szellemessége, az éles nyelve nagyon kellett ahhoz, hogy ilyen élvezhető legyen a sztori. 

De szerencsére a mellékszereplőket is nagyon szerettem. A legtöbbet persze Attilából kapjuk, aki főnök és szövetséges, de nagyon bonyolult a kapcsolata Borival. Nem barátok, néha mégis olyan. Nem ellenségek, néha mégis ártanak egymásnak. Kifejezetten érdekes a kapcsolatuk bonyolultsága, nagyon tetszett, minden közös jelenetükön jól szórakoztam. 

Rajtuk kívül emlegethetnék még szereplőket, de túl sokat úgysem mondana így. Mindenesetre a mellékszereplők sem unalmasak, és bár egy sor tudóst és kutatót kapunk a nyakunkba, nem uncsik.


Mindenesetre a kapcsolatokról még annyit, hogy én, a romantikus lelkületű, a történet egy-egy pontján szinte mindenkivel shippeltem a főszereplőnket, mindezt úgy, hogy tulajdonképpen románc nélkül is tökéletesen megvoltam. De Borinál határozottan működik a kémia több szereplővel is. Nagyon.

A világ pedig tele van érdekes ötletekkel. Egyébként nem csak vámpírok futkosnak a világban, hanem démonok és boszorkányok, no meg alakváltók is. De nem csak ettől lesz összetett az egész, hanem a sok-sok apróságtól. Bori szakértője a világnak, de emberként nyilván ő sem tud mindent. Ez már csak azért is jó, mert nem egyszerre van az olvasó nyakába borítva minden információ a világról, hanem fokról fokra derülnek ki a dolgok, és válik minden egyre összetettebbé. Mindeközben már a könyv elején sem érzi úgy az ember, hogy tök hülye, és egy olyan világban jár, amiről semmit sem tud. Az információadagolás határozottan sok-sok pirospontot érdemel. 
Ráadásul azzal, hogy a világ ennyire összetett, rengeteg lehetőségünk áll előttünk a folytatásra is.

Ha valami negatívumot kellene mondani, bár igazából ez sem az, csak én személy szerint nem ehhez vagyok szokva: elég sok leírás és mesélés van a regényben, ez már belelapozva is látszik, hiszen sok a párbeszéd nélküli, faltól falig tartó szöveg. Ez nem probléma, és érdekes információkat kapunk ezekben a részekben is, mindenesetre én sok párbeszédhez szoktam, és ezt meg kellett emésztenem. 

Összességében imádtam ezt a könyvet. Rettentő jól szórakoztam, hangosakat nevettem - egy-egy részt még fel is olvastam édesanyámnak, és a regényből kiragadva is jókat nevetett rajta -, a főszereplőt és a mellékszereplőket is szerettem, és emellé még egy izgalmas cselekményt is kaptunk. Ó, és nagyon tetszett, hogy senki sem fekete vagy fehér, nem ennyire egyszerű a világ, nincs egy "nagy gonosz", aki le kell győzni, egyszerűen az élet van. Ami egyáltalán nem könnyű. 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - 12 érdekes tény Poe-ról


A történet egy pontján roppant frappáns módon előkerül Edgar Allan Poe és az, hogyan élt és alkotott. A mostani extrában 12 érdekességet olvashattok róla:

1. Nevét valószínűleg egy Shakespeare szereplő után kapta


Edgar Poe-ként született 1809-ben Bostonban. Szülei színészek voltak, és abban az évben, amikor született, Shakespeare Lear királyát játszották, ezek alapján pedig azt feltételezik, hogy a darab szereplőjének, Gloucester grófjának fiát hívták Edgarnak. 

2. Az irodalom a vérében volt


Poe középső gyerek volt. Bátyja, William Henry Leonard Poe költő volt, húga, Rosalie Poe pedig pedig írást tanított. 

3. Árva volt


Mielőtt Poe betöltötte volna a negyedik életévét, a szülei meghalták, egy John Allan nevű gazdag kereskedő és felesége, Francis vette magához a fiút. Richmondban éltek, és Edgar Allan Poe néven keresztelték meg a gyereket.  

4. Korán kezdte, hála Byronnak



Bár nevelőapja ragaszkodott hozzá, hogy tovább vigye az üzletet, Poe korán beleszeretett Byron költészetébe, és olyan akart lenni, mint ő. 13 éves korára már egy kötetre elegendő verse volt, ám ezeket a nevelőapa nem engedte megjelentetni. 
Első könyvét, a Tamerlane-t még így is nagyon korán, 18 évesen publikálta. 

5. Nem örökölt


Poe szegénységbe süllyedt, ugyanis nagy meglepetésre nem örökölt semmit, mert nevelőapja mindent egy törvénytelen gyerekére hagyott, akivel Poe még csak nem is találkozott. 

6. Furcsa nász



Poe 27 éves korában feleségül vette 13 éves unokatestvérét, Virginia Clemmt. (Egyes helyeken 26-ot látni, mert nem kizárt, hogy már 1935-ben összeházasodtak, amikor Poe még nem töltötte be a 27-et.) 
A lány 7 éves volt, amikor először találkoztak, és érdekesség, hogy amikor Poe egy másik lányba volt szerelmes, a fiatal Virginia hordta közöttük a szerelmes leveleket. 
Kapcsolatuk természetéről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint inkább testvéri szeretet kötötte őket össze, sokan annyira így hiszik, hogy feltételezik, Virginia szűzként halt meg 24 évesen tuberkolózisban. 
Mindenesetre az biztos, hogy szerették egymást és boldog pár voltak. 

7. Hazugsággal ett katona


1827-ben Poe Edgar A. Perry álnéven belépett a hadseregbe. Azt állította, 22 éves, valójában csak 18 volt.

8. A holló sikerre vitte


A holló egy csapásra népszerűvé és ismertté tette Amerikában. Egyes történetek szerint előfordult, hogy gyerekek futkostak körülötte az utcán és károgtak, ő pedig benne volt a játékban, feléjük fordult, és azt mondta: Soha már. 

9. Nem is Edgar Allan Poe volt az aláírás



Poe valószínűleg soha nem írta alá a műveit Edgar Allan Poe-ként. Mivel nem igazán jött ki nevelőapjával, nem akarta az Allan nevet használni, így a Edgar A. Poe vagy az E. A. Poe aláírást használta. 

10. A híre levelezőpartner


Poe és Charles Dickens sokat leveleztek egymással, egyszer még találkoztak is Philadelphiában, amikor Poe 34, Dickens pedig 31 éves volt. 



11. Nagy macskabarát volt


Poe imádta a macskákat, állítólag gyakran írt úgy, hogy egy macska ült a vállán. Több történetében is találkozni macskákkal, a leghíresebb A fekete macska című története. 
Külön érdekesség, hogy Poe halála után felfedezték, hogy Catterina nevű macskája szintén elpusztult.

12. Más hobbi


Az írás mellett Poe hobbija a kozmológia volt, szenvedélyesen érdekelte az űr.

Nyereményjáték


Kedvenc magyar vámpírkutatónk, Borbíró Borbála a kormány tanácsadói, az IQ vámpírok közé beépülve próbál fényt deríteni a háttérben folyó titkos ügyekre. Három forró nyomra lelt, három különleges vámpírra, akik elvezethetik őt a megoldáshoz. Az egyetlen probléma, hogy egyikük nevét sem sikerült még megtudnia, csupán néhány elenyésző információt talált róluk az adatbázisban. A ti feladatotok, hogy ezen információk alapján segítsetek neki megfejteni, kiket is rejtenek a rövid leírások a turné állomásain.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

25 évvel Dracula előtt, egy olyan vámpír tűnt fel, amilyenhez nem volt és azóta sincs hozzáfogható. Egy okos, gyönyörű nő, aki csak nőkre vadászott. Előfordult, hogy érzelmi kötődés alakult ki közte és áldozatai között, mielőtt végzett volna velük. Történetét Laurán keresztül ismerhettük meg.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07. 09. Függővég

1 megjegyzés: