Breaking News

Nova Weetman: Legyen, ahogy akarod! – Pálya vagy dráma {Értékelés + Nyereményjáték}

Nova Weetman: Legyen, ahogy akarod! – Pálya vagy dráma

A blogturnéról




Nova Weetman ismét új regénnyel jelentkezett, amiben a főhőssel együtt dönthetjük el, miként alakuljon a sorsa, és hogy folytatódjon a regény!

Tarts velünk az izgalmas könyv blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Play the Game
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 288
Fordító: Kalapos Éva
ISBN: 9789634031994
Sorozat: Te döntesz 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,29)
Megrendelési link
Ha netballról van szó, Edie Thomas őstehetség, ám eddig csak hobbiból játszott, és hogy együtt
lehessen legjobb barátnőjével, Tess-szel. Amikor viszont bekerül az állami csapatba, hirtelen a kézilabda lesz az élete középpontjában…
Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, méghozzá Freddy partnereként, akiért ezer éve odavan, így viszont lőttek a helyének az állami csapatban. De vajon valóban a musical-e Edie igazi álma, és megbocsát-e neki Tess, amiért elszúrja élete legnagyobb dobását?
Vagy pedig Edie úgy dönt, irány a csapat, és minden figyelmét a játéknak szenteli, míg csak képbe nem kerül a szexi sportoló, Finn, aki totál elvarázsolja a lányt. Képes lesz-e Edie a pályán tartani a szemét, vagy teljesen a fiú hatása alá kerül?

Az első mondat:


"- Tess, eltöröd az ujjam!"

Véleményem


Egy valamit már biztosan tanultam ettől a könyvtől: bevallom őszintén, fogalmam sem volt, mi a fene az a netball, amikor olvasni kezdtem, úgyhogy már csak ezért is biztosan hosszan megmarad az emlékezetemben. 

Ami magát a történetet illeti, a cím meglehetősen jól lefedi az alapszituációt. Ez is egy amolyan útválasztós regény, ahol a nagy döntési helyzetekben az olvasó kezében van a gyeplő, és ő határozhatja meg, hogyan tovább. Bevallom őszintén, nekem ez mindig nagyon tetszett, játékos és szórakoztató elképzelés, hogy nem is csak az író, hanem az olvasó is ténylegesen beleszólhat, mi történjen. Hányszor volt már olyan, hogy egy könyv olvasása közben azt kívántuk, bár máshogy cselekedne. Na, ez a könyv lehetőséget ad erre. 

Sajnos viszont az is igaz rá, amit általában problémának érzek az útválasztós könyveknél: ezek ugyan regényeknek tűnnek, viszont a számtalan eágazás miatt a végére valójában inkább csak egy novellát kapunk. Illetve nem egyet, hanem többet, a különböző utaknak megfelelően, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy viszonylag kevés időt töltünk el a szereplőkkel. Így ami a végére marad, az szórakoztató és aranyos ugyan, de hosszú távon inkább maga az útválasztós élmény hagy nyomot, nem a történet vagy a szereplők, hiszen ilyen kevés oldalszámban nincs elég hely és idő jobban kötődni hozzájuk. 



Na de visszatérve a címre, itt két jól elválasztható utat jár be a szereplő - persze útközben itt is vannak elágazások, de alapvetően kétfelé indulhatunk. Edie nagyon tehetséges sportoló, közben pedig a színjátszókörnek is tagja. Amikor bekerül a netball válogatottba és úgy tűnik, szerepet is kap a sulis darabban, majd kiderül, hogy mindkettőt nem csinálhatja, választania kell. Ezen a ponton jön az első döntési elágazás. 

Sok szempontból a sportolós szálat egyébként erősebbnek éreztem. Ezen a szálon találjuk a kidolgozottabb szerelmi szálat, és ha esetleg mégis a színház felé indulnánk el (mindkét változatot kipróbáltam), akkor ott is többet foglalkozunk azzal, hogyan is érzi magát a főszereplőnk amiatt, hogy abbahagyta a netballt. És alapvetően úgy éreztem, ő maga is inkább a netball felé hajlik, csak kellemes újdonságot jelent neki a színház. Mindenesetre a sport számomra erősebben áthatotta a könyvet, vagy hogy stílusos egyen, a pálya erősebb volt, mint a dráma. 

De azért egy dolgot határozottan a dráma oldal javára kell írnom: jött egy elképesztően vicces csavar, amire abszolút nem voltam felkészülve. Nagyon jól szórakoztam rajta, bár így utólag látnom kellett volna, hogy jön. 



(Egyébként egy bakit pedig a sportos oldalon vettem észre. Az egyik sportos fejezetben egy olyan szereplőt emlegetnek, akit abban a döntési helyzetben nem is ismerünk. Mindenesetre ez nem volt zavaró, tényleg csak mellékszál, szóval érthető volt így is a történet, csak furcsállottam.)

Egyébként pedig a nagy dráma vagy pálya kérdés természetesen nem önmagában jár, hanem mindenféle tiniproblémával megspékeljük: barát vagy szerelem, féltékenység, belezúgni a menő srácba és még sorolhatnám. Mindenesetre úgy tűnik, az írónő nagyon szereti az olyan jeleneteket, ahol a szereplőnek választani kell a szerelem és valami, általában a szerelem és a barátság, vagy a szerelem és valami feladat között. Illetve az előző könyvhöz hasonlóan mondhatom: a legjobb barátnő itt is az agyamra ment, és a jelenetek többségében egy önző dög. 

No de összességében mindezekkel együtt szórakoztató történet, az útválasztós könyvek minden prójával és kontrájával. (Egyébként meg hajrá, Finn!)

AJÁNLOM

Nyereményjáték


A regény főhősének, Edie-nek lehetősége nyílik szerepelni az iskolai Rómeó és Júlia-musicalben, így a kultikus darab is fontossá válik a regényben.

Ennek örömére három híres filmes Rómeót találtok a képeken, nektek pedig az adott színész nevét kell beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

A játék során egy győztest sorsolunk, a könyvet a Manó Kiadó küldi majd el. Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz.





a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07.02. - Dreamworld
07.04. - Sorok között
07.06. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések