Breaking News

Soman Chainani: Itt ​nincsenek hercegek {Értékelés + Nyereményjáték}

Soman Chainani: Itt ​nincsenek hercegek

A blogturnéról




Agatha és Sophie története happy enddel ért véget. Viszont egy kósza kívánság, és a mese tovább folytatódik. A lányokat a Blogturné Klub öt bloggere is elkíséri újabb kalandjain, amelyek végén happy end lesz. Vagy nem. Tarts velünk te is szeptember 2 - 6. között, és ha velünk játszotok, megnyerhetitek a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek regényéből!

Kapcsolódó bejegyzések:


Eredeti cím: A World Without Princes
Kiadó: Twister Media
Oldalszám: 542
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9786158041546
Sorozat: Jók és Rosszak Iskolája 2.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (4,11)
Megrendelési link
Soman ​​Chainani első regénye, a New York Times bestseller Jók és Rosszak Iskolája
folytatásában Sophie és Agatha visszatér Gavaldonba, és boldogan élnek saját világukban, ám az élet nem olyan tündérmese, amilyennek képzelték…
Agatha már úgy érzi, bárcsak más boldog befejezést kívánt volna a mesének, ám ekkor véletlenül megtalálja és kinyitja a Jók és Rosszak Iskolájának kapuját. A lányok azzal szembesülnek, hogy az a világ, amit az első tanévben tapasztaltak, megváltozott.
A boszorkányok és a hercegnők a Lányok Iskolájában laknak. Elhatározták, hogy kirekesztik életükből a hercegeket. Tedros és a fiúk a Rossz Iskolája régi tornyainak lakói lettek. A két iskola között háború van kitörőben. Vajon Agatha és Sophie helyre tudják állítani a békét? Vajon Sophie jó tud maradni úgy, hogy Tedros állandóan üldözi? És kihez húz Agatha szíve? A barátnőjéhez vagy a hercegéhez?
Soman Chainani különleges világot teremtett. A Newbery-díj legutóbbi jutalmazottja, Ann M. Martin „páratlan mesének” nevezi, amely „csupa romantika, varázslat, humor és rejtvény. Legszívesebben egyhuzamban olvasnánk végig.”

Az első mondat:


"Van valami eléggé nyugtalanító abban, ha az embert a legjobb barátnője próbálja megölni."

Véleményem


Hát, sok mindenre fel voltam készülve, hogy mi lesz ebben a könyvben, de erre nem. Mármint... sok szempontból persze azt kapjuk, amire számíthattunk az első rész után: ugyanaz a világ (nagyjából), ugyanaz a mesei alap, ugyanazok a szereplők (nagyrészt), és persze a fő kérdés is sok szempontból ugyanaz. Gonosznak születünk-e, legyőzhetjük-e a természetünket, képesek lehetünk-e a változásra? 

Viszont arra nem számítottam, hogy ilyen erősen bejön az a rengeteg feminizmussal kapcsolatos kérdés, ami napjainkban újra meg újra terítéken van. Egy mesekönyvtől vártam ezt a legkevésbé, még ha kissé modernizált verzió is. Pedig de! 

Miután Agatha és Sophie elhagyták a mesevilágot, minden megváltozott. Agatha a hercege helyett egy lányt választott. Hercegek nélkül mentették meg magukat, pusztán a barátságuk erejével. Akkor miért is lenne szükség hercegekre? 

Az első rész egyik legnagyobb teljesítménye pontosan ez volt. Úgy tudta hozni a klasszikus mesék hangulatát, hogy közben nagyon is megújította őket. Így kerülhetett bele az is, hogy bizony, nem a szerelem lett az a végén, ami mindent lezárt, hanem a baráti szeretet. És nem egy fiú és egy lány, nem hogy megmentő és megmentett, de még csak nem is egyenrangú fiú-lány partnerekként... hanem két lány mentette meg a napot. Ez aztán formabontó! 

De pont az, ami feminista szemmel annyira jó volt az első részben, nos... ennek a negatív oldala mutatkozik meg a másodikban. Nem mondanám, hogy ez egy antifeminista opusz, mert ezt szerintem csak azok gondolják így, akik nem gondolják át, mi is történt. Mert hogy pont a közmondásos ló másik oldalára átesést mutatja be a könyv. Azt, amit sokan tévesen feminizmusnak hisznek. A feminizmus a nemek egyenlőségéért küzd - nyilván előtérbe helyezve a női egyenjogúságot, hiszen a nők vannak hendikepben, még ma is. Viszont az a nézet, melyben egyik nem elnyomja a másikat - még ha az elnyomó a női nem is - nem feminizmus. És semmiképp sem egészséges. A feminizmus nem állítja, hogy a nők jobbak, csak azt, hogy nem rosszabbak. 

Ez a sztori pont azt mutatja meg, milyen lehet a világ, ha ez az egyensúly nagyon durván megbomlik, és a nemek egymással szembe kerülnek egymással. Ironikus módon pedig azt az utat választja, ami ritkább, és mesék esetében még rendhagyóbb és meglepőbb: ebben a világban a lányok kerekedtek felül a fiúkon, mert rájöttek, nincs szükség hercegekre, hogy megmentsék őket, sőt...

Maga a gondolat nagyon tetszett, és sokáig nagyon jól is működött a dolog. 

A problémám igazából nem is ezzel volt, hanem egy másik üzenettel, amit a könyv sugall. Nevezetesen hogy ha az ember felnő, szerelmes lesz, és akkor pápá, barátok. Ekkora marhaságot ember nem hallott még. Értem én, bizonyos szempontból, hogy mi is akart itt lenni a mögöttes tartalom, hiszen kétségtelen, hogy a fontossági sorrendek változhatnak az ember életében, és nyilván kevesebb ideje van az embernek a barátokra, ha családot alapít, mégis... Azt állítani, hogy mindenképp választani kell, és ez egy vagy-vagy szituáció, azaz vagy barátok vagy szerelem, szerintem határozottan káros üzenet, mindenesetre minimum hamis. 

Ennek tükrében pedig nem igazán örültem a befejezésnek, pedig én aztán vevő vagyok a fordulatokra és a kiadós rózsaszín jelenetekre. Viszont őszintén szólva, az első részben behozott újító szellem, meg a második részt átható nagyon is komoly kérdések mellett kissé kiszámíthatónak és... nos, gyermetegnek éreztem a nagy megoldást, és visszalépésnek az első részt tekintve. 

Ez nem azt jelenti, hogy nem tetszett a könyv, egyszerűen azt, hogy nem igazán értek egyet minden iránnyal, amerre elindult. Továbbra is jó a hangulata, és hatalmas teljesítmény, hogy mesébe bújtatva képes ennyire komoly, és egyébként nagyon mai témákat boncolgatni. Szóval mindenképp érdemes olvasni, nagyon is gondolatébresztő, ezzel együtt nem kell neki mindent elhinni. Legalábbis szerintem. 

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A Jók és Rosszak Iskolájába a jövendő mesék hercegnői, hercegei és főgonoszai járnak. A mostani nyereményjátékban azokat a történeteket keressük, ahol az iskolában végzettek szerepelnek. A ti feladatok lesz a képek alapján felismerni, melyik mese jelenetét látjátok, a helyes választ pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk a Twister Media által felajánlott példányt Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek c. regényéből!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A turné menetrendje


09/02. Always Love a Wild Book
09/03. Deszy könyvajánlója
09/04. Letehetetlen
09/05. Dreamworld
09/06. CBooks

Nincsenek megjegyzések