Breaking News

Brutális szereposztással érkezik az Oscar Wilde film!

Ami engem illet, Oscar Wilde személyes kedvencem. Nem csak a művei miatt, hanem amiatt is, amiket róla olvastam, cikkekben és életrajzi kötetekben és láttam filmekben. Azt hiszem, ha feltennék nekem a kérdést, melyik már elhunyt híres íróval találkoznék szívesen, Oscar Wilde jó esélyekkel indulna. 

Pedig az első találkozásunk döcögős volt. Akkoriban azt hittem, Oscar Wilde is a száraz, unalmas klasszikusok közé tartozik, akiknek a művein középiskolás fejjel majd elaludtam. Viszont végül ajánlások és filmadaptációk után bebizonyosodott: ezt a fickót egyszerűen nem lehet nem imádni. 

Személyes kedvenceim közé tartozik mind Az eszményi férj, mind a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember film. Rupert Everett mindkettőben ott volt, sok más híres és tehetséges színész mellett, úgy mint Colin Firth, Reese Witherspoon, Cate Blanchett és még sorolhatnám, de nem fogom. Nézzétek meg őket! 

Így hát amikor meghallottam, hogy érkezik egy újabb Oscar Wilde-ról szóló film, ráadásul Rupert Everett és Colin Firth szereplésével, csak az amerikai kifejezés jutott eszembe: "Shut up and take my money!" 

Colin Firth és Rupert Everett a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember filmben


Mert nekem bizony ezt látni kell. És csak még jobb lett, miután a címen túljutva egyre többet megtudtam arról, mi készül. 

Rupert Everett és Colin Firth párosa mellett - akiket imádok együtt, minden mennyiségben - a főszereplő Wilde-ot Hugh Dancy alakítja majd. Feltűnik a filmben a Merlinből ismert Colin Morgan is, ő lesz Bosie, valamint Edwin Thomas, Emily Watson, Tom Wilkinson, Miranda Richardson, Beatrice Dalle és John Standing.

Rupert Everett és Colin Firth a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember filmben


A film forgatókönyvét is Everett írja, valamint ő lesz a rendező is. 

A történet szerint Wilde a halálos ágyán fekszik, és visszaemlékszik életének legfontosabb kalandjaira - azokból pedig akadt jó néhány izgalmas, ide értve halálának szomorú körülményeit is. (Aki esetleg látta a Kódjátszma filmet - a film végén emlegetett elítéltek között maga Wilde is ott volt, pusztán homoszexualitása okán börtönbe került, és ez annyira megviselte egészségét, hogy szabadulása után már sosem lett a régi.) 

Oscar Wilde


A film címe The Happy Prince, azaz A boldog herceg lesz, ami Wilde meséskötetének címadó alkotása. Ez persze kissé ironikus, tekintve, hogy a főszereplő a halálos ágyán fekszik, de Wilde maga volt az irónia, ráadásul életének legszörnyűbb perceiben is képes volt humorizálni. 

Illusztráció A boldog herceg című könnyekig megható meséhez
A kötet beszerezhető ITT és ITT

Egy anekdota szerint halálos ágyán fekve, komoly fájdalmak közepette szúrós megjegyzéseket tett a szoba ocsmány tapétájára, majd bejelentette: „Egyikünknek mennie kell.” 

Nincsenek megjegyzések