Breaking News

Róbert Katalin (szerk.): Meghitt ​pillanatok {Értékelés + Nyereményjáték}

Róbert Katalin (szerk.): Meghitt ​pillanatok

A blogturnéról




Húsz novella, húsz pillanat az ünnep és emelkedett hangulat jegyében, a Könyvmolyképző Kiadó szerzőitől és íróiskolai hallgatóitól. Fedezd fel a Meghitt pillanatok antológia sokszínű történeteit a Blogturné Klub hat bloggerének tolmácsolásában, és légy te az a szerencsés, aki megnyerheti a könyv egy példányát.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:  376
ISBN: 9789634575436
Sorozat: -
Moly link
Megrendelési link
Te szembenéznél a legrosszabb emlékeddel, hogy segíts a legjobb barátodnak?
Mernél szerelmet vallani egy titkos találkozón?
Engednéd, hogy egy titok közéd és a szerelmed közé férkőzzön?

Hiszel abban, hogy a testvéreddel mindig megtaláljátok a közös hangot?
Érezted már, hogy valaki éppen akkor lépett be az életedbe, amikor minden remény elhagyott?

Húsz novella, húsz pillanat, amikor megállunk kicsit és egyszerűen csak élvezzük az életet.

A Meghitt Pillanat antológiába a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattunk történeteket.
A kötetet színesíti Benina, Eszes Rita, Greff Magdi, Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor írók egy-egy novellája.

Add át magad a meghitt pillanatoknak!

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8398_meghitt_pillanatok-20181128_102336.pdf?ap_id=Deszy


Véleményem


A Meghitt pillanatok értékelésemet kétfelé választanám.

Egyrészt ott vannak a novellák, másrészt ott van maga a kötet, a téma köré fűzve.

Kezdjük a nagyobb falattal, utóbbival. Ezzel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim. Úgy ugrottam bele a kötetbe, hogy én már tudtam, nem feltétlenül csak karácsonyi és téli novellák kapnak majd helyet a válogatásban, és így határozottan sokkal jobb is volt az olvasás élménye. Viszont érezni, hogy a legtöbb szerző mégis erről az oldalról közelítette meg a témát, így igen furcsán hatottak azok a novellák, amik nem. Ráadásul a kötet borítója is nagyon karácsonyira sikerült, és bár nagyon szép, talán pont ezért sokan azt várják, konkrétan karácsonyi témájú novellák vannak a kötetben - ez viszont nincs így. 

Ezenkívül a Meghitt pillanatok meghatározás is túl tág lett szerintem. Rengetegféle megközelítése volt a témának, de pont ezért nagyon különbözőek a történetek, és nem biztos, hogy ha nem ismerném a címet, eszembe jutott volna ez a meghatározás, némelyikben ugyanis egyáltalán nem találtam a meghitt pillanatot, bár lehet, hogy bennem van a hiba. Sőt, más dolgot se nagyon találtam, ami alapján azt tudtam volna mondani, hogy igen, ez az egy konkrét dolog összefűzi őket. 

Sajnos ez a célközönségre se igaz. Vörös Pöttyös ugyan a kötet, de nem nevezném az összes novellát YA történetnek. Van olyan, ami alulról közelíti a YA korosztályt, és felsős általános iskolás főszereplőkkel dolgozik, más novella meg kifejezetten felnőtt. 

Ettől persze a novellák nem lettek rosszabbak, viszont kicsit... katyvaszos érzésem volt olvasás közben. A köteten belül sem nagyon találtam a rendezési elvet - pedig itt-ott jó lett volna.  Osztálykarácsonyból például többet is kapunk, ezek közül kettő pedig közvetlenül egymás után jött. Így is, úgy is soknak találtam volna ennyit ebből a témából, de ha már pont ezek lettek a legjobbak (egyébként magukban semmi gond nem volt velük), talán érdemes lett volna ennél távolabb tenni őket egymástól. 

Ezt most nem azért írtam, hogy bárkit lebeszéljek a kötetről, mert igazából a novellákat egyesével tekintve ez egyáltalán nem von le az olvasási élményből. Viszont ha várhatóak a jövőben hasonló kötetek, szerintem ezekre a dolgokra érdemes lehet jobba odafigyelni. Annak pedig, aki kezébe veszi a kötetet arra, hogy ne számítson minden novellában hóesésre és karácsonyfa-fényre.

És akkor térjünk rá a novellákra!



A kötetben húsz novella kapott helyet, ezek közül néhány a Könyvmolyképző szerzőinek tollából származik, néhány pedig a kiadó íróiskolásaitól, akiket eddig még nem ismerhettünk. Bevallom, kíváncsian vártam, mennyire látszik majd meg ez a különbség, de azt kell mondanom, az írósulisok abszolút felnőttek a feladathoz. Kíváncsian várom, mikre számíthatunk még tőlük a jövőben.

Nem írnék egyesével minden novelláról, de néhányat kiemelnék. 

A Titkos Mikulás egy az osztálykarácsonyos történetek közül, a csavar itt az, hogy nem egyszeri húzásról majd ajándékátadásról van szó, hanem egy egész hónapon át kell apróságokkal kedveskedni a húzottnak. Így jut idő arra, hogy kibontakozzon egy igazán cuki, romantikus YA novella. A Szent Johanna Gimi rajongói szerintem imádni fogják, bennem hasonló érzéseket keltett, mint anno Reni és Cortez.

Sárköz Erika Nilla Egy lámpa fénye című novellája szintén osztálykarácsonyos sztori, de két kvázi idegen helyett itt két régi ismerős kapcsolata kerül a középpontba. Na, ez tipikusan az a novella, aminél rettentően sajnálom, hogy csak novella. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a két karakter iránt a sztori, és lazán olvastam volna még tovább. 

Szabó Krisztina novellája szintén a cuki YA sztorik sorát erősíti. Szintén olyan történet ez, amit lazán olvasnék regény formában is, mindenesetre így is aranyos volt. Tény, hogy elég kiszámítható, de ez engem nem zavart, néha jó elmerülni az álomszerű romantikus YA sztorikban. És igen, van benne karácsony is.

Greff Magdi is osztálykarácsonyról írt, itt viszont a csavar tetszett nagyon - nem hosszú a történet, viszont a csavar miatt határozottan maradandó.

Eszes Rita a Rókatündér után nem tud elszakadni Japántól - hála istennek. Az Elrendezett házasság egy azok közül a novellák közül, amik sokkal inkább felnőtt történetek, nehéz összekötni a YA sztorikkal, mert egészen komoly témát vesz elő, még ha aranyosan kezeli is. Ez pedig természetesen ez elrendezett házasság, ami a mai napig létező dolog Japánban. Érdekes volt olyan szemszögből megvizsgálni ezt a szokást, ami szerint ez teljesen normális dolog - bevallom, én mindig kényelmetlenül, sőt rosszul éreztem magam az elrendezett házasság gondolatától, és hálát adtam érte, hogy nem olyan országban élek, ahol ez fenyegethet. Ráadásul vicces csavar, amikor szinte szörnyülködve hangzik el, hogy a főszereplő beleszeretett a férjébe. Skandallum! 

Őszi Alíz Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok? című novellája volt az egyik nagy kedvencem. Nagyon eredeti az ötlet, és a kivitelezés is szép. Következetesen évről évre egy napon találkozunk a két szereplővel, és bár rövid ideig vagyunk csak velük, tökéletesen sikerült megjeleníteni mind az idő múlását, mind a két szereplő kapcsolatának változását. Róluk is nagyon szívesen olvasnék még ennél többet.

Ugyanezt éreztem Chiara Bakancslista című novellájánál - még, még, még. Tudjátok, van az az érzés, amikor annyira imádnivaló szerelem bontakozik ki a lapokon, hogy alig várod, együtt legyen a két főszereplő, és a szíved hevesebben dobog - te magad is beleszeretsz kicsit a két szereplőbe és a kapcsolatukba. Talán Chiara novellája szállította nekem legjobban ezt az érzést, azzal együtt is, hogy igazából semmi igazán különleges ötlet nincs mögötte - a bakancslista lassan visszatérő téma YA körökben, és igazából a két szereplő sem hozott semmi igazán egetrengetőt. Ezzel együtt imádnivalóan cuki volt - és akarok még belőle!

Misz Anna Remény receptre történetére nem mondanám, hogy igazán szerettem, viszont nagyon érdekes volt. A történet ugyanis több meglepő ötletet is hozott: egy dialíziskezelést és egy furcsa, telefonbetyárkodós beszélgetést. Mindkettő szuper ötlet, tényleg, pirospontot ér. A kivitelezés sem volt rossz, csak nekem talán kicsit túl rövidre sikerült, és nem tudtam igazán megfogni a két szereplőt. Az ötlet viszont csillagos ötös.

Összességében szerettem ezt a könyvet, egyáltalán nem bántam meg, hogy belevágtam, még úgy sem, hogy én magam a hosszabb történeteket jobban szeretem, mint a novellákat. Biztos vagyok benne, hogy ha nem is mindegyik novellát, de jó párat jövő karácsonykor is előveszek. És kíváncsian várom a következő novelláskötetet.

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Meghitt Pillanat antológiába a már publikáló szerzők mellett a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolai hallgatóinak munkáiból válogattak történeteket. Játékunk során ők kerülnek fókuszba.
Minden állomáson láthatjátok egy, az Aranymosás oldalra kikerült novellájuk vagy regényrészletük címét. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a szerző nevét, majd beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Adj időt!

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


12/05 Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú Chiarával
12/06 Könyv és más
12/08 Deszy könyvajánlója - Interjú Róbert Katalinnal
12/09 Könyvvilág
12/10 Spirit Bliss Sárga könyves út - Interjú Beninával
12/12 Dreamworld
12/14 Never Let Me Go
12/16 Deszy könyvajánlója
12/18 Dreamworld - Interjú Sárközi Erika Nillával

Nincsenek megjegyzések