Breaking News

Dhonielle Clayton: The ​Belles – A szépség ára {Értékelés + Nyereményjáték}

Dhonielle Clayton: The ​Belles – A szépség ára

A blogturnéról




Camellia ​Beauregard világában az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia Belle-lány, de minden vágya a királyi család palotájában élni, ahova csak a legbefolyásosabb Belle-lányok kerülhetnek. Kövessétek Camellia útját az Udvarba bloggereinkkel, hogy megismerhessétek a Belle-lányok képességeit és Camellia életét a királyi palotában, a turné végén pedig hárman a könyvet is megnyerhetik a Maxim Kiadó jóvoltából!

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 464
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632619682
Sorozat: A Belles lányok 1.
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (3,9)
Megrendelési link
Camellia Beauregard különleges lány: Belle. Orléans fényűző világában a Belle-lányokat köztisztelet övezi, mert ők irányítják a Szépséget, a Szépség pedig olyan érték, amit mindenki a legjobban kíván. Orléans-ban az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia számára azonban nem elég csak Belle-nek lenni. Arra vágyik, hogy ő legyen a kegyelt, akit Orléans királynője kiválaszt, hogy velük éljen a királyi palotában, és a királyi család és az udvar legmagasabb rangú személyeinek szépségéről gondoskodjon, ezzel elismerést nyerjen, hogy ő a legtehetségesebb Belle-lány az országban. Ám amint Camellia és Belle nővérei megérkeznek az Udvarba, nyilvánvalóvá válik, hogy kegyeltnek lenni nem mindig olyan, amilyennek képzelte. A palota aranyozott falai között sötét titkok rejtőznek, és Camellia hamar megtanulja, hogy puszta léte hazugság, sokkal nagyobb az ereje, mint gondolta, és sokkal veszélyesebb is lehet, mint valaha feltételezte volna. Amikor a királynő arra kéri Camelliát, hogy saját életét kockáztatva, Belle-erejének nem rendeltetésszerű felhasználásával segítsen a beteg trónörökös hercegnőn, Camellia lehetetlen döntéssel kénytelen szembenézni. Orléans és lakóinak jövője a tét. Camellia döntés előtt áll: magát és nővéreit, a Belle lányok életmódját és hagyományait mentse, vagy saját élete kockáztatásával állítsa talpra a hecegnőt, amivel örökre megváltoztatja a világot.

Az első mondat:


"Mindannyian ma lettünk tizenhat évesek."

Véleményem


A The Belles-be vakon ugrottam bele, de azt kell mondanom, egyáltalán nem bántam meg.

Az, hogy disztópikus világok vagy éppen sci-fi regények a szépség témáját boncolgatják, már nem túlságosan új dolog. A kérdés ugyanis nagyon aktuális. Egy olyan világban, ahol már létezik plasztikai sebészet és Photoshop, ahol a kozmetikai cégek a világon a legnagyobbak között vannak, ez elkerülhetetlen. Lépten-nyomon beleszaladni olyan elemző cikkekbe, amik azt feszegetik, mennyire fals képet szülnek a magazinok címlapjai a szépségről, hogy milyen megvalósíthatatlan képekhez mérik magukat a tinilányok (és fiúk), és milyen súlyos betegségekhez vezet a tökéletesség és a "tökéletes szépség" utáni vágy.

Nem tudom, ki mennyire szokta elolvasni az írók személyes üzeneteit a könyvekben, de a The Belles esetében nekem ez tette fel a koronát az amúgy is nagyszerű történetre. Pontosan ezzel a témával kapcsolatban osztott meg Dhonielle Clayton egy vallomást, ami egyben magyarázat is arra, hogyan és miért születhetett meg ez a történet. Érdemes elolvasni, de csak a könyv végén.



Az mindenesetre nem kérdés, hogy a The Belles fontos témát boncolgat, és nem könnyű a téma, amibe az írónő belevágta a fejszéjét.

A The Belles világa egy kitalált helyszín, mégis sok minden nagyon ismerős. Tudjuk, hogy más világban járunk, hiszen létező istenekről, egy nagy átokról és ennek gyógymódjáról hallunk rögtön a történet elején. Nagyon leegyszerűsítve eszerint egy isten átokkal sújtotta az emberiséget, aminek köszönhetően rondává váltak - egy másik istenség viszont a Földre küldte a Belle lányokat, akiket felruházott azzal a képességgel, hogy visszahozzák a szépséget az életükbe, és újra széppé varázsolják az embereket. 

Ez eddig teljes egészében fantasynek tűnik. Viszont a történet helyszíne sok szempontból a régi Franciaországra emlékeztethet minket: vannak is hivatkozások szép számmal, helyszínek, személyek, szokások... Ezt kifejezetten élveztem, és nem hiszem, hogy ennél jobb korszakot választhatott volna példának a szerző. Végig láttam magam előtt a francia királyi udvar rizsporos parókáit, nevetségesen eltúlzott sminkjeit, fodrait és a kilométeres szoknyákat. Tökéletes választás ez a helyszín ehhez a történethez, és emellett hozzá kell tennem, ilyen fantasyvilággal még nem találkoztam, így már önmagában ezt is nagyon értékeltem volna. (Kíváncsian várom, eljutunk-e a történetben egy újabb párhuzamig, a francia forradalomig - szerintem nagyon izgalmas lenne.)

Szóval a világ egyszerre nagyon idegen és nagyon ismerős már az elejétől kezdve. Azt, hogy kik is a Belle lányok és mire képesek, fokozatosan ismerhetjük meg, már csak azért is, mert a képességeik határai igazából még a Belle lányok számára is szürkezónát jelentenek. 



Főszereplőnk, Camellia egy a Belle lányok közül, méghozzá mostanra a sokadik generáció. Ebben az országban már tökéletesen kiépült az a bizonyos szépészeti iparág, amit a Belle lányokra húztak fel. A könyvben egyszer még az is elhangzik, hogy az emberek többet költenek a szépségükre, mint élelemre. És bevallom, ez volt az a mondat, ami úgy istenigazából szíven ütött és gondolkodóba ejtett. 

Mi mennyit költünk a szépségünkre? Mennyit áldozunk a fizetésünkből új ruhákra, cipőkre, ékszerekre, táskákra, kozmetikai szerekre, sminktermékekre, szépségvitaminokra, fodrászra, műkörmösre, kozmetikusra, szoláriumra? Félelmetes ebbe belegondolni. Nagyon. 

Na de vissza a történetre, ugyanis helyszínünkön szépen kiépült a szépészeti iparág. A királyságban többfelé vannak teaházak, amelyeket egy-egy Belle lány szolgál ki - egyetlen Belle lány kiemelt szerepet kap, ő lehet a királyi család saját "kegyeltje". 

Főszereplőnk, Camellia édesanyja kegyelt volt, és erre neki magának is jó esélye van. A történet elején tehát ez a tét: lesz-e kegyelt belőle? Ha igen, milyen az élet az udvarban? Ha nem, hogyan küzd meg ezzel? 

Nem fogok spoilerezni, de maradjunk annyiban, hogy nem lesz ennyire egyszerű, ennyire fekete-fehér a helyzet. 

Végig Camellia szemszögéből szemléljük a dolgokat, és ez már csak azért is érdekes, mert számára sok olyan dolog természetes, ami nekünk nagyon nem. Mondhatjuk, a történet folyamán egyre inkább megközelíti azt a normát, amit mi magunk, olvasók is képviselünk - kérdés az, ez mennyire összeegyeztethető az életével? 

A szépség kérdése a történetben végig összefonódik a hatalom kérdésével. A királyi udvarban az embernek óvatosan kell lavíroznia, főleg, ha fontos szerepet tölt be, és ha még a királyi családon és a politikusok körén belül is mások az érdekek. Egészen lenyűgöztek az intrikák, amik kibontakoztak a szemünk előtt, és azt kell mondanom, az írónő remekül megfogta, hogyan működhet egy ilyen királyi udvar, és milyen lehet ebbe teljesen naivan bekerülni. 

Az is nagyon tetszett a történetben, hogy bár volt egy fő csapásirány, rengeteg rejtély és kérdőjel került elő útközben, és egyre mélyebbé és érdekessé vált a világ. Olyannyira, hogy a folytatásra még rengeteg kibontandó dolog maradt, rengeteg választ várok még, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy erőltetett lesz a folytatás - sőt, egyelőre úgy gondolom, még csak most kezdődik az igazi izgalom!

Apropó, izgalom. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a regény első fele sokkal lassabb, mint a második. Ott is vannak meglepetések, de igazán akciódússá és izgalmassá a második felére válik a kötet.

Nagyon érdekes olvasmány volt, és még ezen felül is rengeteg lehetőség rejlik benne, alig várom a folytatást, annyi kérdésem van - jó értelemben. És még rengeteg dologról lehetne beszélgetni: például arról, milyen érdekes, hogy ebben a világban sokkal több a nő a hatalmi pozíciókban vagy éppen arról, hogy mennyire diverz a történet - annyira, hogy igazából már nem is számítanak a rasszok, mert a bőrszín szabadon változtatható.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


A Belles lányok világában minden a szépségről és a fényűzésről szól, ahogy ez már a borítón is látszik, amin főszereplőnket láthatjuk egy gyönyörű ruhába öltöztetve. A mostani feladatunk is a csodás ruhakölteményekhez kapcsolódik: a blogokon található képrészletek alapján ki kell találnotok, hogy melyik magyarul is megjelent könyv borítójára gondoltunk. A rafflecopter megfelelő sorába a könyv címét várjuk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





A turné menetrendje



12.05. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12.08. Sorok Között
12.11. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12.14. Deszy könyvajánlója
12.17. Kelly & Lupi olvas
12.20. Hagyjatok! Olvasok!

1 megjegyzés:

  1. Ennek a folytatásáról(magyar fordításban) még mindig nincs semmi hír?

    VálaszTörlés