Breaking News

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt ​a kávé kihűl {Értékelés + Nyereményjáték}

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt ​a kávé kihűl

A blogturnéról




A Kossuth Kiadó jóvoltából a Blogturné Klub hat bloggere kávézik együtt a japán Kavagucsi Tosikadzu könyvének szereplőivel, akiknek egy apró, de annál különlegesebb kávézó körül forog az életük. Nem akármilyen kávét szolgálnak ám itt fel! Ha betartod és elfogadod a szabályokat, akkor visszatérhetsz a múlt egy vágyott pontjára, pont úgy, ahogy a történetben többen is megteszik. Ha szeretnétek ti is a részesei lenni ennek a furcsa időutazásnak, akkor tartsatok velünk és játsszatok a könyvért!
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 250
Fordító: Béresi Csilla
ISBN: 9789630993791
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,80)
Megrendelési link
Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt
beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, 


Az első mondat:


""

Véleményem


Ennek a könyvnek a címébe és borítójába első látásra beleszerettem. Magam is nagy kávéfogyasztó vagyok, így természetesen már önmagában ez elég volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet, ám ennél is jobban kezdett izgatni a történet, amint elolvastam a fülszövegét is.

Őszintén mondom, ehhez hasonlót még nem olvastam soha - mármint fülszöveget, de így utólag mondhatom, könyvet sem. Időutazós sztorik tömkelegével találkozni a magyar piacon is, különböző kivitelezéssel, különböző korosztályoknak - némelyik sci-fisebb, némelyik fantasys, némelyik szinte történelmi regénybe csap át. Az is nagyon más, hogyan állnak az időutazáshoz - lehet-e változtatni a múlton vagy nem? Pontosan milyen módon zajlik az időutazás?

Na de olyat, hogy az időutazáshoz ennyi szabály társuljon, ráadásul minden egy kávézóban és egészen pontosan egy kávé elfogyasztásán múljon - ki hallott már ilyet? 



A következő meglepetés akkor érkezett, amikor ténylegesen is olvasni kezdtem a könyvet, ugyanis kiderült, tulajdonképpen négy különálló történetről van szó. De most akkor novellagyűjtemény ez vagy regény? Nos, igazából mindkettő. Adott négy különböző történet, szétbontva a történetet négy különálló részre - mindegyiknek saját címe, saját főszereplője és saját történeti íve van. Eközben viszont azért nagyon is megtalálni a kapcsolatot. Az egyes szereplők feltűnnek az összes történetben valamilyen formában, és a címeket olvasgatva útközben rá is jön már az ember, kiknek a története vár majd még rá. 

De ez nem jelenti azt, hogy kiszámíthatóvá válik a mese, sőt! Nagyon is sok a váratlan fordulat - de ami nem is annyira váratlan, a tálalás még ott is meglepő lehet. 

Bevallom, az első sztori olvasása után felcsattantam: hát mégis hogy lehet ezt így befejezni! Talán ezt a sztorit éreztem a legbefejezetlenebbnek, rengeteg kérdés szakadt még bennem - igaz, hallunk még később a főszereplőkről, de még így sem érzem teljesen kereknek a sztorit. 

Na de vissza az elejére!

A történetben adott nekünk egy eldugott kis kávézó, amihez furcsa legenda kapcsolódik: eszerint a kávézóban egy székre leülve utazni lehet az időben. Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis fontos szabályok kötik meg az ember kezét: csak egy bizonyos széken ülve lehet utazni az időben, azt is csak egy bizonyos időben. Csak olyan személyekkel lehet találkozni, akik jártak már a kávézóban, ugyanis az is szabály, hogy nem lehet felállni erről a bizonyos székről. Újabb bukta: a múlton nem lehet változtatni. És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor csak bizonyos időt lehet a múltban tölteni, egészen pontosan annyi időt, amíg ki nem hűl a kitöltött kávét. Az időutazás tehát a kávé kitöltésével kezdődik, és a kávé kihűléséig tart - ha viszont nem iszod ki a kávét, annak ára van.

Kapunk egy történetet egy párról, akik épp szakítottak a férfi karrierje miatt, a nő pedig végig akarja élni a jelenetet újra, hogy válaszokat kapjon.



Kapunk egy történetet egy házaspárról, akiknek az élete gyökeresen megváltozott, és egy titokzatos levél borzolja a kedélyeket a kapcsolatukban. 

Aztán kapunk egy testvérpárt, akik a családjuk miatt elhidegültek egymástól.

Végül pedig egy anya és gyermeke nem éppen hétköznapi története bontakozik ki a lapokon.

Ennél többet egyikről sem szeretnék elárulni, mert nem szeretnék spoilerezni, mindenesetre szerintem ennyiből is érezhető, hogy minden egyes történet megáll a lábán önállóan is. Ennek ellenére nem biztatnék arra senkit, hogy más sorrendben olvassa a sztorikat, hiába érthető - amennyire figyeltem - egymástól függetlenül is minden sztori. Nem érdemes őket más sorrendben olvasni, mert a jelen szerint időrendben jönnek a sztorik, és ahogy már említettem, azért vannak összefüggések és újra meg újra felbukkanó sztorik.

Nagyon érdekes volt egyébként az is, hogy mivel a könyv olvasása előtt elolvastam a fülszöveget és a leírást, tudtam, hogy ez bizony színdarab volt. Így - biztosan színházi ártalom - kivételesen nem filmként, hanem színdarabként pörgött előttem a cselekmény, és végig azon gondolkoztam, bizonyos dolgok vajon hogyan nézhettek ki a színpadon. Erre egyébként még mindig rettentő kíváncsi vagyok, nagyon szívesen megnézném.

Fontos arról is beszélni, hogy ez egy japán történet. Ez elsőre talán kicsit furcsa lehet azoknak, akik nem otthonosak a japánok világában, de amúgy szerencsére nem hatott túlságosan idegennek, és a legtöbb dolog tökéletesen értelmezhető volt európai felfogással is.

Összességében nagyon szerettem ezt a kötetet, igazából engem is meglepett, milyen gyorsan végigszáguldoztam az oldalakon, mert annyira érdekelt, mi jöhet még. Ezzel együtt azt is elismerem, hogy szerintem magában az ötletben még lenne több, szívesen olvasnék még egy sor ilyen sztorit, illetve egy szálon örültem volna, ha kicsit tovább fűzi a szerző a szereplők történetét is. 

Egyébként roppant elgondolkodtató az alapötlet, a saját életünkre levetítve. Ha a valóságban is létezne ez a kávézó, mi beleülnénk a székbe? Hová utaznánk és miért? Szerintem órákig lehetne rajta töprengeni - és olvasás közben bőven ad is erre lehetőséget a szerző. Ugyanis hiába a rengeteg szereplő, hiába a négy fő sztori, valahogy mégis teret az író az olvasónak. Nagyon furcsa sodrása volt a történetnek, és nem igazán tudom eldönteni, hogy ez abból fakad, hogy japán, vagy teljesen a szerző sajátja, mindenesetre úgy éreztem, kicsit más időszámításba kerültem magam is. 

Á, és még egy gondolat: ne felejtsetek el magatok mellé készíteni egy csésze kávét - de érdemes egy kis melegítőt is csempészni alá, hogy befejezzétek a könyvet, mielőtt a kávé kihűl... (Apropó, csak nekem jutott eszembe, hogy vajon meg lehet-e hackelni így a rendszert? :D)

NAGYON AJÁNLOM





Nyereményjáték


Az időutazás gondolata igazán izgalmas, talán ezért is nyúl sok szerző műfajtól függetlenül a témához. A játékban ezúttal időutazásról szóló, vagy ahhoz kapcsolódó könyvek címére és szerzőjére vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson találtok fülszövegekből kiragadott kulcsszavakat, ezek alapján kell kitalálnotok az adott állomás megfejtését.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Véreskezű Casimir, vámpír, időgép, férfiruha, démon


A turné menetrendje


12. 10. - A Szofisztikált Macska
12. 12. - Deszy könyvajánlója
12. 14. - Hagyjatok! Olvasok!
12. 16. - Nem félünk a könyvektől
12. 18. - Könyv és más
12. 20. - Ambivalentina

Nincsenek megjegyzések