Breaking News

Catherynne M. Valente: Űropera {Értékelés + Nyereményjáték}

Catherynne M. Valente: Űropera

A blogturnéról


Űropera blogturné banner


A Galaxis Útiklauz Stopposoknak és az Eurovíziós Dalfesztivál szerelemgyerekét ki más is találhatta volna ki, mint Catherynne M. Valente, akinek Űropera című elképesztően csillámos regényét a Gabo SFF adja ki. Ha a turné bloggereivel tartasz, megtudhatod, ki nyeri meg a galaktikus űrderbit és ha játszol velünk nyerhetsz egyet a Kiadó által felajánlott három könyvpéldányból.


Catherynne M. Valente Űropera borítóKiadó: Gabo
Oldalszám: 336
Fordító: Kleinheincz Csilla
ISBN: 9789634068228
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,53)
Megrendelési link
Egy ​évszázaddal ezelőtt az értelemháború alaposan szétzilálta a galaxist, és szinte
teljesen felszámolta az űr meghódítására törekvő, intelligens életet. Ezt követően különös hagyomány vette kezdetét, hogy a túlélőknek mégiscsak jobb kedve legyen, és a feldúlt világok lakói a béke, a közösség és a megértés jegyében néha összejöjjenek.
A fennmaradt civilizációk ciklusonként egyszer megtartják a Metagalaktikus Grand Prix-t, ahol a furcsábbnál furcsább lények dallal, tánccal vagy egyéb performansszal mérik össze tudásukat. Minden újoncnak meg kell mérettetnie magát, és itt dől el, hogy a galaktikus nagycsaládba jelentkező új faj értelmes-e – ha pedig elbukik, haladéktalanul megsemmisítik.
Idén az emberiség is bekerül a képbe, és bár diplomáciai drámákra, gigantikus űrhajókra, féregjáratokra és a más népek iránt közömbös idegenekre számítottak, rúzsos szájak és flitteres ruhák, csillogó strasszok és elektromos gitárok várják őket. A Földet ráadásul nem más képviseli a galaxis legnagyobb színpadán, mint a Decibel Jones és az Abszolút Nullák, fajunk sorsa pedig azon múlik, képesek-e úgy zenélni, mint még soha senki a történelemben.
„Mintha vakrandira ment volna Ziggy Stardust és a Galaxis útikalauz stopposoknak, hogy aztán durván berúgjanak és egész éjjel karaokézzanak. Cat Valente teljesen flúgos, de amúgy zseniális, és rajta kívül a világon senkinek nem jutott volna eszébe ez a sztori, és pláne nem tudta volna így megírni.” John Scalzi

Az első mondat:


"Egyszer volt, hol nem volt, egy Föld nevű, kis, vizes és ingerlékeny bolygón egy Olaszország nevű kis, vizes, ingerlékeny országban született egy halk szavú, rendkívül szimpatikus úriember, bizonyos Enrico Fermi, akit családja olyannyira túlféltett, hogy úgy érezte, okvetlenül fel kell találnia az atombombát."

Véleményem


Erről a könyvről Kleinheincz Csillától hallottam először, amikor talán a tavalyelőtti könyvfesztiválos sci-fi beszélgetésen mesélt róla: Eurovíziós Dalfesztivál az űrben? Ezt olvasnom kell! - gondoltam. Akkor még nem tudtam, hogy hozzák is magyarul a könyvet, remekül fel is tettem angolul a kívánságlistámra - ami persze olyan hosszú, hogy csak nem került sorra.

Aztán idén kiderült: jön bizony magyarul is a kötet, méghozzá az idei Eurovíziós Dalfesztiválhoz igazítva, szóval hátradőltem és várakoztam.

Aztán Csilla újra beszélt a kötetről, ezúttal már fordítóként, az idei könyvfesztiválos beszélgetésen. Már nem emlékszem pontosan, hogy hangzottak a szavai, mindenesetre azt mondta, fordítóként erősen fel kellett kötnie a gatyáját, és mintha valami csillámpunkról is szót ejtett volna.

Ezen a ponton számomra már nem volt visszaút: kellett ez a könyv.

A borítója egyébként gyönyörű lett, és élőben talán még szebb, ugyanis a rajta lévő hangjegy fóliázott. Megkaptam, simogattam, de ekkor még nem is gondoltam, milyen agymenés vár rám.

Talán ezzel az egy szóval tudnám összefoglalni ezt a könyvet: agymenés.

Annak igazán különleges, de őszintén mondom, amikor olvasni kezdtem a könyvet, egészen ledöbbentem, és rögtön megértettem, miért volt ez fordítói szempontból kihívás.

Az első laza 60-70 oldalon gyakorlatilag alig történik valami, egy folyamatos betépett állapotú filozofálás és merengés az egész. Legalábbis én így éltem meg.

Szerencsére engem jó hangulatban kapott el a regény eleje, így egészen jókat mosolyogtam a sokszor már-már őrületesen hosszú és bonyolultnak tetsző, valójában azonban egyáltalán nem bonyolult megfogalmazásokon.

Ami biztos: életemben nem olvastam még olyan könyvet, amiben ennyi lett volna a barokkos körmondat. Többször elgondolkoztam olvasás közben, hogy valószínűleg ez vagy az a mondat olvasói pályafutásom rekordere, már ami az egy mondatba sűríthető szavak számát illeti.

Hogy kicsit érezzétek, mire gondolok, hát, ilyesmi mondatokra:

Nem igazán értik az olyan versenyek koncepcióját, amelyek nem teljes egészében róluk szólnak, vagy amelyek esztétikája nem katonai sujtásokon és váll-lapokon alapul, és különben is, a jelenlegi császáruk egy műanyag kerti széken hagyott, lassan rothadó mangó, ezért értelmes faj mivoltuk jelen pillanatban kissé kétséges. 

És ez nem is hosszú. Ez egy tök átlagos mondat ebben a könyvben, az őrület és a hossz szempontjából is. 

De tekerjünk kicsit vissza! Eurovíziós Dalfesztiválról beszéltünk, és bár bevallom, az ideit én kihagytam - szégyen reám -, azért azt hiszem, mind képben vagyunk ennek az egésznek a koncepciójával. Kifejezetten jókat szoktam derülni, amikor azt látom, hogy még Amerikából is követik az eseményeket, és osztják meg az őrültebbnél őrültebb pillanatokat Tumblr-en. Hogy miért? Mert az eseménynek híre ment, mint a legőrültebb zenei dolognak, amit valaha kitaláltak. Egy Eurovíziós Dalfesztivál sem telhet el valami dilis, polgárpukkasztó, röhejes pillanat nélkül - sőt, lehetőleg mindezekből több is kell. Gondoljunk csak Verka Szergyucskára vagy Conchita Wurstra, akik még ráadásul győztek is.

Szóval ha valami az életben is ilyen őrült, milyen, ha erre még felhúzunk egy egész koncepciót, méghozzá amúgy sci-fisen, a valóságtól teljesen elrugaszkodva?

Jönnek a kék flamingók és mindent elsodornak!

Na, ilyen ez a könyv. A legteljesebb mértékig őrült.

Úgyhogy ennek megfelelően készüljetek, mert kell, hogy jó pillanatban kapjon el. Ugyanis ha nem jó pillanatban olvasod, akkor az igencsak nyögvenyelős lesz - ha viszont te is képes vagy ebbe a más tudatállapotba kerülni, akkor elég flash lesz az élmény.

Hogy jó volt-e? Hát, ezt így nem biztos, hogy ki merném jelenteni. De rossznak se nevezném. Az biztos, hogy hasonlót nem nagyon olvastam még, és élménynek határozottan érdekes volt. Mindenesetre minden nap nem fogok ilyet olvasni, az biztos. :)




A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Mivel a könyvet az Eurovíziós dalfesztivál ihlette, versenygyőztes előadókat keresünk számaik címe alapján. A rafflecopter megfelelő sorába az előadó nevét várjuk.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


06.06 Deszy Könyvajánlója
06.09 Hagyjatok! Olvasok!
06.12 Nem félünk a könyvektől
06.15 A szofisztikált macska

Nincsenek megjegyzések