Breaking News

Rainbow Rowell: Szív ​küldi {Értékelés + Nyereményjáték}

Rainbow Rowell: Szív ​küldi

A blogturnéról




A Scolar kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Fangirl és az Eleanor ​és Park írónőjének legújabb regénye, Szív küldi címmel. A történet középpontjában Lincoln van, aki kettesben él az édesanyjával és szócsatákat vív jóval monogámabb nővérével. A férfi munkája az, hogy internetbiztonságisként egy lapkiadó dolgozóinak az e-mailjeit olvassa minden éjszaka, vagyis azokat, amik valami csúnya vagy tiltott szót tartalmazva a megjelölt e-mailek között landolnak. Lincoln eléggé unja a munkáját, ám élvezettel olvassa Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder levelezését. A két szabadszájú nő humorosan, önirónikusan és vidáman ír egymásnak mindennap, és pontosan tudják, hogy valaki olvassa a leveleiket. Mire Lincoln észbe kap, beleszeret Bethbe…
Tartsatok bloggereinkkel, és tudjátok meg, hogy ők mit gondolnak a regényről. A turné végén pedig a kiadó jóvoltából kisorsolunk köztetek 3 példányt a Szív küldi c. regényből!


Kiadó: Scolar
Oldalszám: 328
Fordító: Gebula Judit
ISBN: 9789632449708
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-
mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket.
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított.
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei.
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…


Véleményem


Rainbow Rowell nevével még ezer éve találkoztam először, amikor a Goodreads Choice Awards YA kategóriájában volt jelölt. Akkor rögtön olvasnom kellett angolul a Fangirlt, aztán az Eleanor és Parkot is, majd magyarul is lecsaptam mindkettőre.

Mindkét történetet nagyon szerettem, Rainbow Rowelltől ezután bármit szívesen olvasok majd. De azért az sem ártott, hogy minden furcsaságával együtt is igaz, hogy a Szív küldi története nagyon megfogott. 

Sokszor írtam már róla több könyv kapcsán is, hogy nagyon szeretem a levélregényeket, és ez alól nem képeznek kivételt az olyan "levélregények" sem, amik esetleg újabb formákat alkalmaznak, pl. e-maileket, sms-eket, chat beszélgetéseket vagy bármi ilyesmit. A Szív küldi fülszövege pedig pontosan ezt ígérte: adott két barátnő, akiknek a levelezését olvassa valaki - olyan felütés, ami rögtön felkelti az érdeklődést. 

Ó, és azt már említettem, hogy ráadásul egy lapkiadóban játszódik le mindez?

Na ugye, hogy olyasmi, amit olvasni.

Rainbow Rowell: Szív ​küldi
Forrás


Nos, ahogy írtam, rendkívül izgatottam vágtam neki a sztorinak, hiszen Rainbow Rowell és egy izgalmas alapötlet, plusz a várhatóan levélregényes forma hármasa tökéletesnek ígérkezett.

Lehet, hogy pont ez volt a probléma, túl magasra tettem a lécet. Az írónőtől és a sztoritól is valami nagyon jót vártam, és sajnos ezt a szintet nem igazán sikerült megugrania ennek a regénynek. Mind a Fangirl, mind az Eleanor és Park közelebb állt hozzám. Előbbi esetében a téma volt nagyon különleges, az Eleanor és Park pedig tele volt lélekkel. 

Talán pont ez a lélek hiányzott nekem igazán az Szív küldiből. Nem tudnám azt mondani, hogy rossz volt a Szív küldi, mert ez nem igaz. Sőt, kifejezetten élvezetes volt itt-ott, jókat lehetett derülni Beth és Jennifer levelezésén. Mindkettejük életének megvannak a maguk nehézségei, és ez pont így van jól.

A regény egyik jó pontja pontosan ez a barátság volt. Valahogy azt tapasztalom, hogy sokszor olvasni jó férfi barátságokról, de az igazi jó női barátságokról sokkal kevesebbszer. Ezek ketten teljesen átlagos problémákkal néznek szembe, és mindent megbeszélnek egymással - akinek volt már igazán jó barátnője, azt pontosan tudja, milyen jó, ha van valaki, akinek mindent elmondhat az ember. 

Ami pedig a szerelmi szálat illeti... Nos, az tagadhatatlan, hogy ebben a leskelődős-privát leveleket elolvasós dologban van valami nagyon hátborzgongató és zaklatásszagú. Viszont azok közé tartozom, akik egy jó történetért cserébe, ha jól van megírva, hajlandóak szemet hunyni ennyi "creepy" szál felett. És ezzel együtt van valami báj abban, hogy mi tudjuk, amit ők nem tudnak, és ez a távolról "megismerős" dolog is nagyon tetszett.

Ez viszont sajnos nem volt elég ahhoz, hogy teljes egészében kompenzálja azt, amit hiányoltam.

A regény eleje nagyon lassan indult be, nem csak az írónőhöz mérten, hanem összességében is. Nem mondom, hogy a második fele már nem volt sokkal jobb, de még így sem volt teljesen kielégítő. Ahogy írtam, hiányzott belőle valami... Léleknek hívtam az előbb, mert nem nagyon tudom megfogni, pontosan mi, de így nem lett teljesen kerek az egész. És nem csak azért, mert nem vagyok elégedett a lezárással.

EGYNEK ELMEGY/AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani játékunk az írónő által életre keltett karakterekhez kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy-egy regényszereplőről készült rajzot. A ti feladatotok, hogy megtaláljátok a párját. A rafflecopterbe írjátok be, hogy melyik állomásokon voltak az azonos illusztrátor által megalkotott párok (pl.: 3. állomás + 6. állomás vagy blog neve1 + blog neve2). Ám egy valaki pár nélkül marad, s neki a nevét kell megírnotok a megfelelő rublikában.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


05.06. - Hagyjatok! Olvasok (e)
05.10. - Angelika blogja
05.14. - Spirit Bliss
05.16. - Könyvvilág
05.18. - Hagyjatok! Olvasok
05.20. - Könyv és más
05.21. - Sorok között
05.22. - Kelly & Lupi olvas
06.10. - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések