Breaking News

Áll a bál a friss Brexit érme helyesírása kapcsán az Egyesült Királyságban - Philip Pullman bojkottra szólít

Egy kis helyesírási ramazurira mindenki minden nyelvtannáci vevő, nem igaz?

És most itt egy kifejezetten vicces fajta!

Január 31-re, a Brexit "örömére" új 50 pennys érmét adnak ki az Egyesült Királyságban. A 3 millió érmén egységesen a következő szlogen olvasható: “Peace, prosperity and friendship with all nations”, azaz “Béke, jólét és barátság minden nemzettel”




A cél nyilván az lenne, hogy kicsit csillapítsa a kedélyeket a Brexit kapcsán elég megosztott országban, valamint hogy üzenjen minden nemzetnek: függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, a jó kapcsolatot továbbra is fenn akarja tartani az EU és a világ minden országával. Emellett persze így akarnak megemlékezni az Egyesült Királyság történetének új fejezetéről.

Viszont az érme maga is pont olyan megosztóra sikeredett, mint a Brexit maga. És nem is csak a témája miatt. Ezúttal ugyanis mindennek a hátterében egy apró vessző áll. 

A nálunk is híres és elismert szerző, Philip Pullman, Az Úr Sötét Anyagai szerzője is kifejtette elégedetlenségét, sőt: bojkottra szólít! 

"A Brexit 50 pennys érméből hiányzik egy oxfordi vessző, és minden irodalmi embernek bojkottálnia kellene" - írta a Twitteren.

Számunkra ez persze elég idegenül hangzik, de ez a bizonyos oxfordi vessző már jó ideje borzolja a kedélyeket az Egyesült Királyságban. 

Viszont ha hozok egy példát, akkor rögtön érthetővé válik:

Szeretem a szüleimet, Bobot és Lizát. 
Szeretem a szüleimet, Bobot, és Lizát. 

Tehát a vita tárgya, hogy egyértelműsít-e, ha az és elé kikerül a vessző. A fenti mondatot ugyanis vessző nélkül úgy is értelmezhetjük, hogy Bob és Liza a szülők meg úgy is, hogy egy felsorolásról van szó, és valójában nem kettő, hanem 4 emberről. 

Persze az érmén olvasható szöveg a kérdéses vessző nélkül is teljesen egyértelmű, ezzel együtt sokan a mai napig ragaszkodnak a használatához, és a téma a nyelvészek körében is elég vitatott. Sokan úgy gondolják, a vesszőt elég csak akkor kitenni, ha valóban szükség van egyértelműsítésre, ha viszont anélkül is teljesen érthető a szándék, akkor nem.

Az oxfordi vessző kérdéséről a NYEST-en olvashattok bővebben is

Nincsenek megjegyzések