Breaking News

Neil Gaiman szerelmes levele Európához a Brexit kapcsán

Ez a nap is eljött: itt a Brexit. Hivatalos, nagy eséllyel visszavonhatatlan, és sokunk életét befolyásolni fogja valamilyen formában. 

Erre a napra egy ismert-szeretett szerzőtől hoztam egy levelet, ahogy ő fogalmaz, szerelmes levelet Európához. Ő nem más, mint Neil Gaiman, aki a Guardiannek írt levelet a Brexit kapcsán Európáról, sok más szerzővel, többek között J.K. Rowlinggal egyetemben. A leveleket eredetiben itt olvashatjátok.




Számomra talán Neil Gaiman levele volt az, ami legjobban és legtömörebben összefoglalta ezt az egészet. 

Íme a fordításom:


Kedves Európa, 

imádtam, hogy a részed lehettem. Azt az érzést, hogy együtt vagyunk, hogy a különbözőségeink keverednek, hogy valami mindannyiunknál nagyobb legyünk. Valami különleges, valami, ami egyikünk sem lehetett volna önmagában. Munkatársak voltunk, akik ennél is közelebb kerültek egymáshoz.

Imádtam tudni, hogy még ha egy pár vagyunk is, mindketten önmagunk maradhatunk. Nem kérted, hogy megváltoztassak olyan dolgokat magamban, amiket nem akarok. 

Imádtalak, amikor hazudtak rólad. Imádtam a dolgokat, amiket adtál nekem: a békét és a jólétet, és a tudatot, hogy véded a hátam, ha konfliktusba kerülök. Imádtam, hogy láttad a furcsaságaim, hogy nem passzolok tökéletesen, hogy ügyetlenkedek a kapcsolatunkban, mégis elfogadtad azt, ami különlegessé tett és úgy tűnt, még értékeled is. 

Veled bárhová elmehettem. Imádtam az embereket, akiket elhoztál a világomba és imádtam a helyeket, ahová veled eljutottam. Hallottam dolgokat, kóstoltam dolgokat és élveztem dolgokat, amiket nélküled nem ismertem volna meg. Ha lennének gyerekeink, annyi helyet hívhatnának otthonnak, annyi helyen élhettek volna.

Nem tudom, miért hagylak el, de tudom, hogy megy ez. Mondtam dolgokat, amiket már nem szívhatok vissza. Tettem dolgokat, amiket már bánok. Azt kívánom, bár olyanok lehetnének a dolgok, mint régen.

Csak ezt kívánom mindkettőnknek. 

Hogy a dolgok olyan legyenek, mint régen voltak. 

De nélkülem is rendben leszel, szerelmem. Hogy én rendben leszek-e nélküled, abban nem vagyok biztos...

még mindig imádlak

Neil

1 megjegyzés: