Breaking News

Jessica Park: 180 ​seconds – 180 másodperc {Értékelés + Nyereményjáték}

Jessica Park: 180 ​seconds – 180 másodperc

A blogturnéról




Karácsonyra egy új Jessica Park regénnyel kedveskedett nekünk a Könyvmolyképző Kiadó. A mindent elsöprő szerelmi történetről a Blogturné Klub tagjai mesélnek és extra állomásokat is találsz a turnén.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordító: Soponyai Alexandra Bianka
ISBN: 9789634576747
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,00)
Olvass bele!
Megrendelési link
Három perc is elég ahhoz, hogy megváltoztasson egy életet.
Minden sebezhetőség ellenére. Minden félelem ellenére.

Vannak, akik az egész életüket anélkül élik le, hogy megváltozna a gondolkodásmódjuk. Allison Dennisnek viszont mindehhez 180 másodperc is elég…
Allison, aki a gyerekkorát nevelőcsaládok között ingázva töltötte, elhatározta, hogy senkit nem enged közel magához. Tizenhatéves koráig nem fogadták őt örökbe, így megtanulta, hogy jobb nem bízni a dolgok állandóságában. De harmadéves egyetemistaként egyre nehezebben tud elveszni a fülében zúgó fehérzajban.
A gyanútlan Allison egy délután épp a kampusztól nem messze sétál, amikor belerángatják egy társadalmi kísérletbe. Azt a váratlan feladatot kapja, hogy lépjen interakcióba egy vadidegennel, 180 másodpercen keresztül. Sem ő, sem a másik fél, a szívdöglesztő közösségi média sztár Esben Baylor, nem áll készen arra, ami ezután következik.
Amikor lejár az idő, az érzések olyan intenzitással törnek Allisonra és Esbenre, ami mindkettőjüket összezavarja és felvillanyozza. Legjobb barátnője unszolására Allison utazásra indul, hogy kiderítse, vajon az élmény, amin Esbennel osztozott, valódi-e – és azt, hogy képes lesz-e végre bízni magában, a többi emberben és a szeretet erejében.

Az egyik legmélyebb szerelmi történet, amit valaha olvastál, melyben egy szorongó lány rátalál önmagára.
Ismerd meg, mi zajlik a lelkében és gazdagodj vele!

Az első mondat:


"Most kezdem a főiskola harmadik évét, vagyis már csak két év, és szabad vagyok."

Véleményem


Amikor a Flat-out sorozatot olvastam, egyszerűen beleszerettem Jessica Park könyveibe. Aztán bevallom, a Lélegezz velem! valahogy nem szólított meg annyira. Nem volt rossz az sem, de a Flat-out sorozatnak nyomába se ért, és hosszú távon csak egy lett a sok oké NA könyv sorában.

Így igyekeztem nem túl nagy elvárásokkal nekiállni ennek a könyvnek, pedig a fülszövege nagyon tetszett.

És te jó ég, mennyire örülök, hogy belevágtam.

A 180 másodperc határozottan nem csak egy szimpla romantikus történet. Megvan benne persze ez is, és a dolgok alakulása szempontjából nagyon is fontos, de ami körülötte van, annyira különlegessé teszi!

Allison nem egy átlagos egyetemista. Babaként került állami gondozásba, és egészen 16 éves koráig csak ideiglenes helyezték el itt-ott nevelőszülőknél, de senki sem akarta örökbe fogadni. És bár már harmadéves egyetemista, ezt még mindig nem tudta feldolgozni. Falakat épített, és senkit nem enged közel magához, hiszen végül úgyis érkezik a hidegzuhany, és magára hagyják. Egy kivétel van a szabály alól: Steffi. Ugyan nagyon más természetűek, mivel mindketten állami gondozásban éltek, nagyon hasonlók a tapasztalataik és a múltjuk összeköti őket. Azok a típusú barátok, akik valahogy... magasabb szinten kötődnek egymáshoz. Ezt a barátságot pedig nagyon-nagyon szerettem, igaz, szívesen olvastam volna róla még egy kicsit többet a regény első felében. (Egyébként meg: jó női barátságokat a könyvekbe!)

Allison tehát finoman szólva is kerüli az emberek társaságát, valószínűleg a legintrovertáltabb szereplő, akiről valaha olvastam. 

Aztán hirtelen berobban az életébe Esben és az egyik kísérlete. Esben ismert videóblogger - erről persze Allisonnak fogalma sincs -, de nem az agyament fajta, aki mindenféle random slime-os kihívásokban vesz részt, hanem nagyon is jót cselekszik. A friss kísérlete keretében random embereket állítanak meg az utcán, hogy aztán kipróbálják, mit vált ki kettejükből, ha 180 másodpercen keresztül egymás szemébe néznek, anélkül, hogy megszakítanák a szemkontaktust. 

Az a jelenet! Úristen, ha csak rá gondolok! Izgalmas, érdekes, romantikus - az egyik legjobb romantikus regényes ötlet, amiről az utóbbi időben olvastam. 



Ráadásul egyáltalán nem éreztem önkényesnek - persze, itt-ott talán soknak tűnik, ahogyan a szemükkel kommunikálnak, mégis valahogy... annyira kompakt volt az egész. Illett Esben sztorijába, illett Allison sztorijába, és úgy hozta az "instalove" érzését, hogy valójában nem is igazán akarta velünk elhitetni, hogy ennyi idő alatt szerelembe lehet esni. Sokkal inkább valamiféle megérzésről volt szó, arról a bizonyos szikráról, ami ott sercegett közöttük. 

És szerencsére a sztori ezután csak még jobb lett, pedig nagyon féltem, hogy le fog ülni - már csak azért is, mert nem a legvékonyabb romantikus könyvről beszélünk. A másik félelmem pedig az volt, hogy elmegyünk egy rossz értelemben vett klisés irányba, mert a nagy boldogságba csak úgy tud konfliktust és izgalmat hozni a szerző, ha behoz egy harmadikat - vagy valami ilyesmi.

De nem így történt. 

Esben hobbija számomra nagyban vitte a hátán ezt az egész regényt. Az, amit ez a fiatal srác művel, többször szinte megríkatott - sőt! Annyira követnivaló és motiváló volt olvasni erről az egészről, hogy legszívesebben félredobtam volna a könyvet és rohantam volna valami jót tenni másokért. Nagyon elgondolkodtató ez a szál, és gyönyörűen építi be a pozitív példát egy alapvetően szórakoztató, romantikus regénybe - még hogy a szórakoztató irodalom nem taníthat!

Emellett fontos azt is megjegyeznem, hogy Esben önmagában is megér egy pár mondatot. Nagyon szeretem a könyves rosszfiúkat, de ez valószínűleg azért is van így, mert a jófiúk sokszor... laposra sikerülnek, elcsépeltek. De ha egy szerző jól meg tud írni egy abszolút barátságos, szomszédfiú típust úgy, hogy érdekes legyen, akkor tudom, hogy itt valami nagyon jó alakul. És így is lett. Esben úgy jó pasi, hogy nem csak afféle "piszkos fantáziákat" testesít meg, és ha úgy alakulna, hogy melléd kerülne a való életben, akkor inkább hallani se akarnál róla. (Valljuk be őszintén, egy csomó imádott könyves rosszfiút a való életben elküldenénk a sunyiba.) Esben olyan könyves pasi, aki úgy igazi álompasi, hogy ha lelépne a lapokról, szó szerint elfogadná szinte bármelyik nő párjául. 

Szót kell még ejtenem Simonról, az örökbefogadó, meleg apukáról. Mellékszereplő volt, de szívem szerint szinte minden megjelenésénél bebújtam volna a könyvbe, csak hogy jól megölelgessem. Nem sokszor olvasni ennyire jó szülőkről fiataloknak szóló könyvekben, de Simon minden dicséretet megérdemel. Lazán megríkatott. 

És ha már sírás a téma. Ezen a könyvön többször könnyeztem és bevallom, még sírtam is. 

Gyönyörű történet, minden elemét nagyon szerettem és bátran ajánlom olvasásra. Felüdülést jelent az NA könyvek között, mert valahogy mindent képes hozni: romantikát és komoly vonalat, nehezebb részeket anélkül, hogy igazán depressziós lenne, nagy érzelmi mélységeket és magasságokat. Tényleg olyan, mint egy hullámvasút szomorú és felemelő elemekkel. Újabb különleges kötet Jessica Parktól, aki ismét bizonyította a számomra, hogy bizony érdemes rá odafigyelni.

KEDVENC LETT

Nyereményjáték


Jessica Park neve a hazai olvasók előtt sem ismeretlen, több regénye is megjelent már itthon. 

A mostani játék során minden állomáson egy Jessica Park regényből találtok idézetet, a feladatotok, hogy rájöjjetek mely regényből idézünk, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a választ :)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Egyvalami viszont aggaszt – mondta Celeste lassan.
– Mi az? Mi a baj a sráccal?
– Seth számomra roppant ellenszenves tulajdonsága az, hogy jelenleg éppen romantikus és talán szexuális kapcsolatot létesít a fiatal hölggyel, akibe te egyre jobban belebolondulsz.
Matt szinte felhorkant.
– Uramisten! Jó éjszakát, Celeste! Talán egy kiadós alvás majd észhez térít.
– Talán egykiadós alvás majd észhez térít téged! – közölte Celeste magától értetődően.



A turné menetrendje


01.11. - Readinspo
01.13. - Sorok Között extra állomás
01.15. - Veronika's Reader Feeder
01.17. - Sorok Között értékelés
01.19. - Csak olvass!
01.21. - Pandalány olvas
01.23. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
01.25. - Hagyjatok! Olvasok!
01.27. - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések