Breaking News

Elmarad a Könyvfesztivál - Hogyan tovább?

A napokban már a levegőben volt annak a lehetősége, hogy a Könyvfesztivállal gondok lehetnek idén, a koronavírusra való tekintettel.




És voltak is előzményei a dolognak: a Libri lemondta a raktárvásárát, lemondták a MondoCont és így tovább. 

Az elmaradó Képregénybörze miatt például a Ciceró akciót hirdetett:

Sajnálatunkra a 43. Képregénybörze március 15-én elmarad. A szervezők felelősségteljes döntést hoztak, viszont, hogy mindazok, akik meg szerettek volna minket látogatni, kedvezményesen juthassanak képregényeinkhez, március 16-ig a GABO és Ciceró mindhárom képregényét 25% kedvezménnyel áruljuk webboltunkban.


Ma a kormány hivatalos is bejelentette, a 100 főt meghaladó beltéri és az 500 főt meghaladó kültéri rendezvényeket betiltják. Ebbe természetesen a Könyvfesztivál is beleesik, így ki is adták a hivatalos közleményt:

A magyar kormány mai ülésén veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és ma kezdődő hatállyal megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. Figyelembe véve a kormány határozatát, a lakosság érdekeit, a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal közöljük, hogy a 2020. április 23–26-ig tervezett 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált elhalasztjuk, a rendezvény előkészületeit felfüggesztjük. A következő napokban részletes tájékoztatást küldünk minden kiállítónknak a Könyvfesztivál új időpontjáról. Köszönjük a megértést és az együttműködést!

Így tehát egyelőre halasztásról van szó. A válságstáb nyilván összeül és döntenek a részletekről. 

Korábban Gál Katalin,  a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnöke, az esemény kapcsán így nyilatkozott (bár akkor még bizakodott, hogy megtarthatják eredeti időben a Fesztet):

Most ott tartunk, hogy jön a következő nagy esemény, a június 4-én kezdődő könyvhét. Az egy szabadtéri rendezvény, amely újra a Vörösmarty téren lesz, úgy néz ki, jól elférünk, terebélyesedhetünk minden irányban. Arra gondoltunk – neked mondom először –, hogy a kettő öszvérét lehetne létrehozni, hogy ne menjen kárba semmi, mert közel 200 könyv jelenik meg a fesztiválra, ami nagyon sok. A könyvfesztiválra fordított könyvekkel készülnek a kiadók, az ünnepi könyvhét meg magyar szerzők ünnepe, azon gondolkodunk, ha előállna a helyzet, hogyan lehetne a kettőből egy nagy könyvfiesztát rendezni, összehozni ezeket, ami a Belváros elfoglalását jelentené több színpaddal, nagy eseményekkel.

Azt is érdemes megvizsgálni, ez hogyan érinti majd a kiadókat. Hiszen itt nem csupán egy rendezvényről van szó, egy sor megjelenést is erre az eseményre időzítenek. 

A Fumax már a bejelentést megelőzően elárulta, náluk ez nagy eséllyel érinti majd a megjelenéseket is. A teljes posztjuk itt olvasható, de egyébként:

A kiadási tevékenységünket mi igyekszünk rendezvényekhez igazítani – a rendezvények elmaradása pedig komoly újratervezésre késztet minket. Egy biztos: a kiadványaink megjelenése emiatt még a már bejelentett címek esetében is előfordulhat, hogy más, későbbi időpontra fog csúszni. Jelenleg például várakozó állásponton vagyunk a (szerintünk jó eséllyel a közeljövőben lemondásra kerülő) Könyvfesztivál kapcsán is

Azután pedig, hogy kiadták a hivatalos lemondást, így nyilatkoztak:

Ebben a pillanatban érkezett a hír: a szervezők elhalasztják az áprilisi Könyvfesztivált, amire számítottunk is. Ennek megfelelően ami már biztosan halasztásra kerül bizonytalan ideig a tervezett kiadványaink közül:
– Transmetropolitan 1.
– Neal Stephenson: Snow Crash
A többi már bejelentett cím megjelenésénél még mérlegeljük a szituációt.
FONTOS: ezek a címek csak halasztásra kerülnek, mind meg fognak jelenni később, mindössze nem a tervezett időpontban. 

Az Animus ezt a bejelentést tette, náluk ugye a meghívott vendégek miatt is érdekes a dolog:

Kedves Mindenki,
Most kaptuk a hírt Gál Katalintól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökétől, hogy a koronavírus járvány miatt az április Könyvfesztivál sajnos elmarad, az elhalasztásáról, esetleges későbbi megtartásáról később kapunk információt.
Nagyon-nagyon sajnáljuk, főként a két meghívott vendégünk, Nesbo és Heather Morris miatt, de természetesen jelen helyzetben a biztonság a legfontosabb.
Köszönjük a megértéseteket és jelentkezünk további infókkal, ha megtudtunk valamit!
Kérünk titeket, osszátok minél többen a hírt, hogy sokakhoz eljusson.
Köszönjük!❤️ 

Így tehát ők még arról nem árultak el semmit, hogy későbbi időben pótolni tudják-e az eseményeket vagy nem.

A többi kiadótól egyelőre nem találtam ilyesmi közleményt - ha esetleg ti igen, küldjétek el -, mindenesetre az sejthető, hogy a könyvmegjelenéseket nagyon is befolyásolni fogja szinte mindenhol a fesztivál elmaradása. 

Könnyű lenne persze kijelenteni, hogy "De hát attól a könyvek még megjelenhetnek!", mert persze, így van, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a magyar könyvkiadás rendkívül "vízfejű". A forgalom nagy része a három K alatt realizálódik: a Könyvfesztivál, a Könyvhét és a Karácsony jelentik a fő eseményeket. Ilyenkor a legnagyobb az érdeklődés a könyvekre, nem véletlen, hogy ekkora igyekeznek időzíteni a főbb és legtöbb megjelenést a kiadók. 



Ami pedig a blog életét illeti: nem tudom, mennyien tudjátok, de én színházban (is) dolgozom. Az én életemet ez a döntés most nagyban befolyásolja. Ez a bejegyzés is azért érkezik ilyen későn, mert első körben a színházunk kommunikációját kellett összehoznunk. Rengeteg ebből fakadó munkára számítok a következő napokban, és mindenféle szempontból bizonytalanná válik a helyzet a munkahelyemen. És bizony nem állítom, hogy emiatt nem vagyok ideges - a könyvemre odafigyelni például nem igazán tudtam, miközben olyan kérdések kavarognak a fejemben, hogy vajon kapunk-e majd fizetést, ki kell-e vennünk kötelezően most a szabadságunkat, milyen előadásokat tartunk meg és miket nem stb. 

Nincsenek megjegyzések