Breaking News

Feminista Book Tag

Gondolkoztam, milyen bejegyzést hozzak most Nőnapra - hozzak-e egyáltalán? 

Mert bevallom, elég vegyes érzéseim vannak a Nőnap kapcsán. Egyrészt kissé furcsának érzem, hogy Nőnapunk van, a férfiakat viszont nem ünnepeljük - azzal együtt, hogy az teljesen egyértelmű, hogy igazából a nők extra terheit akarná kompenzálni ez a nap. De részemről inkább ne legyen Nőnap, csak ne legyen mit kompenzálni. 

Ezzel együtt mégis arra jutottam, ha van egy plusz alkalom a feminizmussal foglalkozni, miért ne?



A Feminista Book Tag kapcsán viszont meg kell jegyeznem, de tükrözi teljes egészében azt, amit számomra a feminizmus jelent - mivel teljes egészében nőközpontú, tehát igazából ugyanúgy kompenzál, mint a Nőnap. 

Szóval mielőtt belevágunk ebbe a Feminista Book Tag-be, amit nem én állítottam össze, hanem külföldi mintát másoltam - innen, de azt már lehetetlenség lenne visszanyomozni, ki készítette eredetileg -, megosztanám Emma Watson beszédét a feminizmusról, mert szerintem ez tökéletesen összefoglalja, mit is jelent, mit is kéne jelentenie. 

A videón van magyar felirat, de csak akkor, ha bekapcsoljátok!






1. Ki a kedvenc női szerződ?

Na, pont az ilyen kérdések miatt vagyok bajban a book tagekkel. :D
Nagyon sok női szerzőt szeretek, és mindig bajosan választok kedvencet.
Az eddigi években gond nélkül vágtam volna rá, hogy J.K. Rowling - viszont azóta több olyan hibát is vétett, ami miatt nem szeretem kevésbé, de megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy az, hogy a Harry Potter olyan jó, amilyen, vajon jogosan mondatja-e velem ezt? Miközben az Átmeneti üresedést végig se tudtam olvasni, a krimisorozatát elkezdtem ugyan, de nem az én stílusom, az Elátkozott gyermek miatt meg konkrétan haragszom rá...
Nehéz kérdés. 

Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy sok női szerzőt szeretek, de mindegyiküket másért.
Rowling esetében imádom, hogy ilyen részletesen kidolgozta a világát.
Cassandra Clare elképesztő karaktereket alkot és a köztük lévő bonyolult kapcsolatokról öröm olvasni.
Colleen Hoover esetében azt imádom, hogy mindig képes valami újat alkotni és előállni valami nagyon egyedi ötlettel.

És még sorolhatnám.


2. Ki a kedvenc hősnőd?

Ismét egy kedvenc... Jaj.

Őszinte vallomás következik: a hősnőkkel szemben sokkal-sokkal kritikusabb vagyok, mint a hímnemű hősökkel. Nincs ezen mit szépíteni.

Jelenleg talán Emmát mondanám a Gonosz fortélyok sorozatból. Vagy Hermionét, ha ő számít, tekintve, hogy nem nézőpontkarakter.




3. Mondj egy regényt feminista üzenettel!

Moxie.




Írhattam volna persze A szolgálólány meséjét, de azt már úgyis mindenki ismeri, és teljesen elvontan áll a kérdéshez.
A Moxie-ban pont azt szerettem, hogy a mi korunkban játszódik és egy gimis lány a főszereplője, aki a kezébe veszi a dolgokat és kiáll az igazságtalanságok ellen.
Lehet, hogy nem tökéletes regény, viszont szívem szerint minden YA könyvekért rajongó lány (és fiú) kezébe odaadnám. Fontos, hogy a lányok tudják, hogy merhetnek kiállni az érdekeikért. Sőt! Már az is nagyon fontos, hogy felismerjék az igazságtalanságokat - sajnos mi, lányok olyan világban növünk fel, ahol sok igazságtalanság annyira a mindennapjaink része, hogy eszünkbe se jut őket megkérdőjelezni. Ez pedig nincs jól.

Valamiért úgy érzem, a Moxie nem jutott el olyan sok olvasóhoz, mint megérdemelné, és nagyon remélem, hogy ez változni fog.

Addig is a berögzült, mindennapi, észrevétlen szexizmus kapcsán engedjétek meg, hogy hozzak egy TED videót, amire nemrég találtam rá és töretlenül imádom.

A TED beszédet egy olyan nő tartja, aki korábban férfi volt és átoperálták. Arról mesél, milyen apróságokkal találkozott már nőként, ami férfiként sosem történt meg vele - és mivel nála még ezek a dolgok nem voltak az "alapbeállítás" részei, felszólal ellenük. Nagyon vicces és egyben tanulságos videó.




4. Regény, nőalakkal a borítón

Hát, ezekből tényleg Dunát lehet rekeszteni, most egy friss példát hoztam, mert szerelmes vagyok ebbe a borítóba.




5. Regény, amiben egy csapat lány szerepel?

Nem tudom, hogy a legpozitívabb példát hozom-e a témára, mindenesetre a The Belles pont ilyen regény.





6. Regény LMBTQ+ női karakterrel?

Nagyon durva, de azt hiszem, ilyet még nem olvastam. Mellékszereplőt tudnék mondani, de...
Mindenesetre tervezem olvasni a Leah on the Offbeatet, csak reménykedtem, hátha kiadja valami magyarul. Szóval legyen az.




7. Könyv, amiben a lány megmenti a világot?

Az első választásom Katniss lett volna, de rájöttem, hogy ő tulajdonképpen nem is mentette meg a világot - csak a saját világát. Jó amerikai szokáshoz híven Panem határán kívül nincs semmi.

Úgyhogy Katnisst kiejtettem, és arra jutottam, legyen az Angelfall!




9. Egy könyv, ahol a női mellékszereplőt preferálod a férfi főszereplővel szemben?

Oké, szögezzük le, ennyire nem feketén-fehéren női-férfi a kérdés, mert egy sor férfi mellékszereplőt is jobban szeretek, mint a férfi főhőst.

De...



Harrynél mindig azt éreztem, hogy kicsit semmilyen karakter. Ott van, hogy minél többen tudjanak vele azonosulni, de nála kb. mindenki izgalmasabb volt a sorozatban.

És legyünk őszinték! Ha anno Hermione nem csapódik hozzá a Harry-Ron pároshoz a mosdós eset után, nagy eséllyel egyikük se jutott volna el a sorozat végéig.


10. Egy könyv, amit férfi szerző írt női főszereplővel?

A kérdés eredetije kicsit furcsa volt, de én most úgy értelmeztem, hősnőről van szó - hiszen azért egy női szereplőt csak mindenkinek sikerül becsempésznie a regényébe, nem? (Egyébként a válasz az, hogy egyáltalán nem biztos. A Bechdel-teszten meglepő módon simán megbuknak regények is, nem csak filmek.)

Na de itt számomra nem is volt kérdés, rögtön a Csillagainkban a hiba jutott eszembe. Hatalmas szerelem nekem az a könyv még mindig, és ugye John Green nem Augustus Waterst választotta főszereplőnek, hanem Hazelt.


Nincsenek megjegyzések