Breaking News

Milyen sorrendben olvasd a Luxen könyveket?

Régóta tervezem már megírni ezt a bejegyzést, de most a Könyvmolyképző raktárvásárának köszönhetően megint aktuális lett - és egy olvasói kérdés végre rávett, hogy megírjam.

Hosszú sorozatok esetében, kiváltképp ha vannak kiegészítő kötetek és spin-offok, egy idő után elég nehéz lekövetni, mit miután kellene olvasni, és így sokan elriadnak attól, hogy belekezdjenek - pusztán azért, mert ott a nagy kérdés: Hol?




Első körben is szeretnék mindenki megnyugtatni: a Luxen könyvek esete annyira azért nem bonyolult, mint az Árnyvadász könyveké. 

És akkor most nézzük, hogyan kellene sorban haladni. 

Kezdjük az alapokkal!

Az alapsorozat


A Luxen sorozatot is kezelhetjük egy egységként, egy sima, lineárisan olvasható, kiegészítők nélküli sorozatként. A sztori így is követhető, a kiegészítő kötetek, másik szemszögek és spin-offok olvasása nem kötelezően szükséges a megértéshez - azok "csak" kiegészítik, színesítik és folytatják az eredeti könyveket. 

Így tehát ez a sorozat kezelhető alapból így:



A feledik kötet


A sorozat kapott egy 0,5 számozású kötetet, aminek a címe Shadows. Erről könnyen gondolhatnánk, hogy ezzel kell kezdeni, hiszen ha szigorúan vesszük a számozást, ennek kellene az elsőnek lenni.



De ezt a könyvet nem érdemes az elején olvasni - legalábbis szerintem semmiképp.

Ez a kötet némiképp kakukktojásnak mondható, hiszen míg az eredeti Luxen regények - és a kiegészítő, feledik regények - a főszereplő páros, azaz Katy és/vagy Daemon szemszögéből játszódnak, addig a Shadows nézőpontkaraktere Dawson, Daemon ikertestvére. 

A Shadows a sorozat belső kronológiáját tekintve valóban korábban játszódik, mint a nyitóregény Obszidián, de olyan eseményeket mesél el, amik egyrészt nem kapcsolódnak szorosan a két főszereplő sztorijához, csak kiegészítik azt - másrészt olyan dolgokat mesélnek el, amik az Obszidiánban még rejtélyként vannak kezelve. Tehát ha valaki előbb olvassa a Shadows-t, akkor talán kevésbé rántja be a világ, ráadásul utána ez a rejtély számára már - legalábbis részben - ismert lesz Daemonnal kapcsolatban az Obszidián olvasása közben.

Szóval én azt javaslom, a Shadows olvasását mindenképp halasszátok egy kicsit, legalább az Obszidián olvasásának végéig - de igazából az sem gond, ha tovább, pontosan azért, mert kvázi önálló kisregényként is kezelhető. Viszont azért érdemes még a negyedik-ötödik könyv előtt elolvasni. 

Szóval a javaslatom, hogy a Shadows olvasását az első könyv és a negyedik rész közé tegyétek.


Újabb feledik kötetek - Oblivion


Újabb összezavaró tényező lehet a három egyforma, Oblivion című kötet - amiknek igazából csak a színe tér el a borítóknál. Ráadásul az első 3 kötetnél mindegyiknél van egy Oblivion, később viszont már nincs. 



A magyarázat elég egyszerű. Armentrout úgy kezdte el megírni a Luxen szériát, hogy az eredeti regények mind csak és kizárólag a női főhős, Katy szemszögéből játszódtak. Azaz Daemon, a férfi főszereplő szemszöge így ismeretlen volt. 

A negyedik-ötödik kötetre ezen változtatott, ennek földrajzi okai is voltak - egyszerűen szükségessé vált, hogy mindkét szereplő szemszögéből írjon, hiszen a sztori egy jó nagy része kimaradt volna, ha csak Katy szemszögét ismerjük meg. 

Így tehát az első 3 kötet csak Katy szemszög volt, a 4-5. pedig Katy ÉS Daemon szemszög. 

Amikor az eredeti Luxen sorozat lezárult, Armentrout elkezdett dolgozni azon, hogy az első három kötetet, amit csak Katy szemszögéből olvashattunk, megírja Daemon szemszögéből is. Ez akkoriban divatos is volt, ráadásul adta magát, hiszen így lett kerek minden. 

Ezért a rajongók többsége ezeket a könyveket már az 5., zárókötet megjelenése után olvasta, mintegy elölről elkezdve a sorozatot - immáron a másik szemszögből is. 

A magam részéről azt szoktam preferálni, ha megjelenési sorrendben haladok a történetekkel, hiszen így állok legközelebb ahhoz, ahogy a szerző megalkotta a könyveket és ahhoz, ahogyan azok a rajongók, akik a megjelenéssel együtt haladtak, olvasták őket. Így a legkisebb a hibázási lehetőség is. 

Így tehát én ezt megtartanám a végére, és mintegy érdekességként az 5., azaz zárókötet után kezdeném olvasni.

Természetesen megtehetitek azt is, hogy az egyes részek után rögtön elolvassátok ugyanazt a másik szemszögből is - csak akkor nagyon gyorsan élitek át ugyanazt még egyszer. 


Spin-offok 


A Luxen sorozatnak nem képezi szerves részét az Obsession - Függőség című kötet és az új sorozat, az Originek sem. Viszont mindenképp érdemes hozzácsapni őket az olvasnivalókhoz! 

Az Obsession már egy felnőttebb kötet, felnőtt szereplőkkel - ezért is került a Zafír Pöttyös sorozatba, nem pedig a Vörös Pöttyösök közé. Önálló kötet, viszont ugyanaz a világ és a Luxen könyvekből már megismert mellékszereplő kap benne főszerepet. 

Az Originek sorozat a Luxen sorozat spin-offja, amit nem is olyan régen kezdett el írni Armentrout. Ez a sztori a Luxen sorozat vége után játszódik, így semmiképp sem érdemes előbb nekiállni, mint az eredeti szériának, hiszen teljesen elspoilerezi azt. Ráadásul a főszereplő Luc már szerepelt a Luxen sorozatban is, az egyik legizgalmasabb mellékszereplő volt ott, és persze a korábbi szereplők-főszereplők közül többen is megjelennek az Originek szériában is. 



Összesítve


Így tehát a végső sorrend, amit én javaslok, ez lenne - előbb a felső sor balról jobbra, aztán az alsó sor balról jobbra:



  1. Obszidián
  2. Shadows - Árnyak
  3. Ónix
  4. Opál
  5. Origin
  6. Opposition
  7. Oblivion 1.
  8. Oblivion 2.
  9. Oblivion 3.
  10. Obsession - Függőség
  11. The Darkest Star - A legsötétebb csillag

Alternatív megoldás lehet, ha az Oblivion egyes köteteit a párjuhoz passzintjátok, azaz az Obszidián után az Oblivion első részét olvassátok, az Ónix után az Oblivion második részét, az Opál után az Oblivion harmadik részét. Illetve az Árnyakat lehet tologatni, de legkésőbb az Origin előtt szerintem érdemes elolvasni.
Minden másban maradjon az eredeti sorrend.

Nincsenek megjegyzések