Breaking News

Borzalmas Borítók - Roald Dahl: Charlie and the Chocolate Factory

A Charlie és a csokigyárat valószínűleg már a Johnny Depp-féle filmfeldolgozás előtt is sokan ismerték, de a legtöbben azért mégis csak ezután szerették meg a sztorit - legalábibs nálunk biztosan. 

Épp ezért is döbbenetes, hogy a mostani Borzalmas Borítók rovatban egy ilyen klasszikust kell elővennem, nem egy magánkiadásban megjelent gagyi sztorit. Ráadásul egy modern kiadást, hiszen ez a borítóváltozat 2014-es! 

Mutatom a Charlie és a csokigyár borzalmas borítóját, ami a Penguin Modern Classics sorozatában jelent meg. 

Felkészültetek?




Nem vicc, ez a borító nem kamu - viszont annyira borzasztó, hogy még a BBC és Guardian is cikkezett róla annak idején. 

Nem tudom, nektek mik az első benyomásaitok a borító kapcsán, nekem kétféle dolog jutott eszembe: valami pornós dolog vagy valami horror.

Ehhez képest ez egy klasszikus gyerektörténet borítója - még ha felnőtt sorozatban kapott is helyet. 

A borítón egy porcelánbabának öltöztetett valódi kislányt látunk (?), mellette pedig valószínűsíthetően az édesanyja, aki nem igazán látszik. Az árnyékuk ezzel szemben nagyon is hangsúlyos. Ez masnival, gelly rózsaszínnel és narancssárga tollas ruhával egészül ki, amitől az egész rendkívül... hátborzongató és szürreális. Nekem legalábbis rendkívül kellemetlen érzésem van tőle.

Egyúttal van valami nagyon retró érzésem is a fotótól, ami megint csak ellentmond annak, hogy ez elvileg a "modern" klasszikusok sorozat - ez a borító egyáltalán nem modern.

A feliratokkal nem igazán van értelme külön foglalkozni, az a Penguin sorozatának standard stílusa, semmi extra. (Mondjuk mindenkinek jobb így - még valami cifra betűtípus kellene ehhez a creepy fotóhoz!)

Ha valaki ismeri a történetet, akkor tudja, hogy ez sok szempontból nem illik hozzá. Egyrészt egy mesére rátenni egy ennyire horrorfotót alapból furcsa lépés. És bár megvan az abszurd a mesében, egyáltalán nem így. Ha valami még egy Tim Burton feldolgozáshoz képest is túl-túl, akkor ott már gondok vannak.



Egyébként a kiadó nyilatkozata szerint a borítón nem a történet valamelyik szereplője látható, így tehát nem Verucát vagy Violetet látjuk.

A hivatalos nyilatkozatuk szerint, amit a BBC-nek adtak: "A design a könyv elképesztő kulturális hatásának elismerése, mivel ez egyike a kevés gyerekkönyvnek, ami helyet kapott a Penguin Modern Classics sorozatában. Az új fotó a Charlie és a csokigyárhoz azt mutatja, hogy a történet középpontjában a gyermekek állnak, és rávilágít, hogy Roald Dahl írásaiban egyszerre mutatja meg az élet fényes és sötét oldalát is."

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem egyáltalán nem ez tükröződik a borítón.


1 megjegyzés:

  1. Hátt..Egyes kiadók elmennek talán versenyszerűen évről évre a lehető legrandább borítók irányába, pedig vannak azoknál sokkal szebbek, ég a klasszikusok között is, hát még a modern kiadások között. Csak andungjuk és eszük sincsen ahhoz, hogy megvegyék vagy esetleg csináljanak szép borítókat(tisztelet a kivételnek).

    VálaszTörlés