Breaking News

Olvasó/Napló #2 - FoMO

Megérkezett az új könyves naplónk következő bejegyzése - igaz, rögtön egy picit off-topic lesz. Cserébe viszont elárulom, milyen értékelések jönnek majd a közeljövőben.




Ahogyan észrevehettétek, az elmúlt 2-3 napban nem volt annyi bejegyzés, mint korábban. Volt olyan nap, amikor egyáltalán nem is írtam posztot! Persze könnyen lehet, hogy sokan észre sem vettétek, mert a legtöbb bloggernél nincsenek ilyen sűrűn posztok. De persze az is lehet, hogy igen.

Fontos! Ez a bejegyzés nem azért születik, hogy sűrű elnézéseket kérjek, mert úgy érzem, erre nincs szükség. 

Viszont arra gondoltam, elővehetünk egy fontos témát, ami bevallom, engem is érint. 

Ismeritek a FoMO kifejezést?

Ha esetleg nem, nagyon röviden:

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, egy mozaikszó ami magyarul nagyjából annyi tesz „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. 

Így fogalmazza meg a dolgot a Mindset pszichológia cikke, mielőtt bővebben kifejti. Érdemes elolvasni a teljes cikket egyébként.

És hogy miért hozom ezt most szóba?

Nos, én a FoMO-nak egy egészen speciális, könyves bloggerekre szakosodott formájában szenvedek. 

Ha nem vagyok gépnél vagy épp ott vagyok, de annyi dolgom van, hogy nincs időm bizonyos időközönként átböngészni a híreket, vagy ha arra van is, de megírni már nem - nos, az nekem nagyon-nagyon para érzés. 

Az a helyzet, hogy tudok a függőségemről. 



Viszont nagyon nehéz ezzel mit kezdeni, ha eközben igyekszem is frissen tartani a blogot.

Ráadásul abban a szituációban vagyok, amikor nem nagyon tehetem meg, hogy csak úgy lekapcsolódok a közösségi médiáról. Mindkét munkahelyemen munkaeszközömet jelentik ugyanis: sok kolléggával itt zajlik a napi kommunikációnk és a közösségi média menedzselése amúgy is nehezen megy... nos, a közösségi média nélkül. Mindezeknek csak hab a tetején, hogy amúgy magánszemélyként is használom, mint bárki más. És persze itt a blog. 

De akkor vajon hogyan lehet meghúzni az egészséges határokat? 

Hogyan találjam meg az egészséges egyensúlyt például az olvasás és a könyves blogolás között? Mikor teszek jót? Ha megírok még egy plusz bejegyzést, amit olvashattok? Vagy ha helyette inkább olvasok, és több értékelést kaptok? 

Nehéz kérdések ezek, amikkel a legtöbb aktív bloggernek szembe kell néznie, még ha nem is jelentik a munkáját a közösségi média felületek - én ebből a szempontból már csak minősített eset vagyok.


Az elmúlt napokban a FoMO érzésemet nagyrészt legyőzte a munka. Meg a sétálós célkitűzésem, amiről a csoportban is írtam. (Ha esetleg lemaradtatok, a Deszy könyvajánlója FB csoportban írtam róla.) Meg minden más: család, barátok, napi bevásárlás stb. 

Hogy ez azt jelenti-e, hogy nyugodtabb lettem? Nem. A FoMO ott van és kísért. 

De azért időnként, a lehetőségekhez mérten csak ki kell kapcsolni, nem igaz? Még ha függő is az ember gyereke.


Ami pedig az olvasást illeti... Most könyvek helyett kicsit magazint olvastam. Ilyen is kell.

És hogy valami előrejelzéssel is szolgáljak: valószínűleg a legközelebbi értékeléseim ezekről a könyvekről jönnek majd: Wrecking Ball – A romboló, Verity és mivel végre megjött a magyar kiadásom is, Énekesmadarak és kígyók balladája.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Teljesen jó szándékból írom, lehet hogy digitális detoxot kellene tartanod. A munkahelyeden használod a közösségiket amennyire kell, de aztán hazamész és pár napig nem. Család, barátok , hobbik. Bármi ami leköt. A forest applikáció kiváló arra hogy ne csesztessük a telefont. Tulajdonképpen semmiről sem maradsz le és az élet sem áll meg ha nincs minden nap poszt, bejegyzés. Az hogy erre nincs lehetőség csak egy elhárító mechanizmus mert az elvonási tünetek eleinte rosszabbak. Aztán később tudod szabályozni hogy meghatározott időben max egy órát vagy a közösségin egy nap. Ha nagyon mem megy szakembertől lehet segítséget kérni mert ugyanolyan függőség ez mint az alkohol vagy a drog de erről nem sokan beszélnek nyíltan szakemberek sem. Remélem sikerül legyőznöd!
    Üdv
    Zsófi

    VálaszTörlés