Breaking News

Élménybeszámoló - Beszélgetés Stephenie Meyerrel

A múlt héten elképesztő hírt kaptam: Stephenie Meyer a Midnight Sun megjelenése kapcsán Zoom videós beszélgetésre invitál néhány rajongót, és szinte hihetetlen módon ezt ezúttal nem korlátozták az Amerikai Egyesült Államokra, hanem a világon mindenhol lehetőséget kaptak erre az olvasók, ahol a kötet megjelenik.

Így a kinti ügynökség és a Könyvmolyképző Kiadó szervezésének és felkérésének hála én lehettem itthon az egyik olyan rajongó, aki részt vehetett a beszélgetésben.




Technikai szempontból nem volt túlzottan bonyolult az ügy, ugyanis a "karanténidőszak" alatt nekem is volt szerencsém használni a Zoomot, úgyhogy emiatt nem izgultam túlságosan.

Amiatt viszont nagyon is, hogy mi lesz a kérdéseimmel.

Minden rajongó 2 kérdést találhatott ki, amiket előre el kellett küldeni az írónőnek. Bevallom, az egyik legstresszesebb része ez volt az egésznek, ugyanis nem igazán hiszem, hogy Stephenie Meyertől lehet még újat kérdezni. De még így is szerettem volna olyan kérdést feltenni, amit talán 1) nem tesznek fel a többiek is, akik részesei a beszélgetésnek és 2) nem akartam ellőni kérdést az újabb könyvei kapcsán, mert azt hittem, ezekre úgysem válaszol. (Ebben egyébként tévedtem.)

A másik stresszforrást az jelentette, mégis hogyan zajlik majd az egész, erről ugyanis nem volt részletes a tájékoztatás. Csak hallani fognak? Látni is? Egyáltalán meg kell szólalni angolul, ha már úgyis leadtuk a kérdéseiket?

Ilyen parával vágtam neki a beszélgetésnek.

Végül egyébként egy kisebb - na jó, az én hibámból igazából nagyobb - kavarodásnak köszönhetően ma hajnali 3-kor csatlakoztunk be a beszélgetésbe a másik kiválasztottal, a Sorok között blog Tibijével. És kiderült, aggodalomra igazából egyáltalán nem volt okom, a beszélgetés nagyon gördülékenyen zajlott.

Ez volt az előnye annak, hogy végül úgy döntöttek, az olvasók hang és videó szempontjából csak megfigyelői az egésznek, a kérdéseket pedig Stephenie ügynöke tette fel neki. Persze azért hátránya is volt: így persze nekünk, rajongóknak mégsem volt annyira közvetlen a tapasztalatunk, hiszen nem beszélgettünk közvetlenül az írónővel.

De a döntést abszolút megértem, hiszen Magyarországtól kezdve Taiwanon keresztül Argentínáig mindenhonnan voltak rajongók, és a nyelvi kihívások azért lassíthatták volna a beszélgetést, nem is beszélve a kérdezők közötti ide-oda kapcsolgatásról.

Ezt egyébként is próbálták kicsit ellensúlyozni azzal, hogy egy kis panelen a beszélgetés közben is lehetett beküldeni kérdéseket, illetve volt egy chat is, ahová lehetett írni. Ezenkívül az éppen felmerülő kérdések kapcsán kiírtak egy-egy "szavazást" is, amire a rajongók rányomhattak.

Összességében bár kevésbé volt így közvetlen a dolog, azért én elégedett voltam a megoldással, mert tényleg gördülékeny volt minden, sok kérdésre jutott idő és mégis volt egy kis interaktív jellege a dolognak. 




Egyébként az egész beszélgetés egy kis felolvasással kezdődött, Stephenie maga olvasott fel a Midnight Sunból, méghozzá abból a jelenetből, ami mindet elindított: igen, az a bizonyos rétjelenet volt az. 

Ezután következtek a kérdések: teljesen random válogattak a beszélgetésben részt vevő rajongók kérdéseiből, így mindet azért nem tették fel Stephenie-nek. (Az én két kérdésem közül végül egyre válaszolt.)

Ezek a kérdések egészültek ki az útközben beküldött kérdésekkel, amik közül az egyik kérdésemre szintén válaszolt.

A fókusz természetesen a Midnight Sunon volt, de szó esett kicsit A burokról és más dolgokról is. (Erről hozok majd egy részletesebb bejegyzést, a kérdés-válaszokkal.)

Igazán kellemes meglepetés volt, amikor kiderült, sokkal bővebben válaszol Meyer a terveit illető kérdésekre is, mint gondoltam. Ráadásul a kicsit kellemetlenebb kérdéseket sem szűrték ki, így szó esett például arról, a mai YA trendeket látva változtatna-e Bella karakterén és arról is, hogy mennyire más a Breaking Dawn film vége, mint a könyvé. 

Ami pedig az írónőt illeti, rettentő szimpatikusnak találtam. Közvetlenül volt, kedves, és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy "elszállt volna", hogy tehernek érezné ezt az egészet és szeretné minél hamarabb letudni. Bőven válaszolt a kérdésekre, figyelt a chatre is, és végül még kicsit hosszabb is lett a beszélgetés, mint tervezték, így körülbelül 1 órát töltöttünk Stephenie-vel a Zoom videóban.

Még mindig kicsit az élmény hatása alatt vagyok, és próbálom feldolgozni - amiben persze nem segít, hogy a hajnali 3-as kelés és a mai munkanap miatt azért még nem vagyok friss és üde. Na de azért a kérdés-válaszokra még gyűjtök energiát.

Nincsenek megjegyzések