Breaking News

Q&A Stephenie Meyerrel - Animációs Twilight film, új Twilight kötet, kedvenc borító és még sok más...

Már írtam róla, hogy volt szerencsém részt venni egy beszélgetésen Stephenie Meyerrel, erről bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok. Ígértem, hogy hozom majd a kérdés-válaszokat is, legalábbis az érdekesebbeket, de sajnos mostanáig nem volt időm kijegyzetelni őket, mivel dolgoztam tegnap is.

De most végre eljutottam idáig!

A válaszokat nem fogom pontosan fordítani, inkább csak kivonatolom őket, hogy a lényeg meglegyen. Majdnem egy óra volt a beszélgetés, így hosszú lenne bővebben.




Izgultál-e a Midnight Sun bejelentés előtt?
Nagyon izgult miatta, és fel volt készülve a sok negatív reakcióra. Főleg, mert ennyivel később jött ki a kötet, mint a sorozat többi része.

Tartogat-e még újat a rajongóknak az új könyv, vagy csak nosztalgiát?
Tartogat újat, vannak benne itt-ott új dolgok - új visszatekintések például. És persze jobban meg lehet ismerni, hogyan is gondolkozik Edward. De azért sok-sok nosztalgiára is fel kell készülni.
Sokkal többet megtudhatunk Alice és Jasper képességeiről, mert látjuk őket "akcióban".

Voltak-e változások a könyvben a kiszivárgott kézirathoz képest is?
Strukturálisan nem, de kerültek bele új dolgok. Az új részekben sokkal többet megtudunk Belláról, mint korábban. Illetve nyelvileg jobb lett, mert még csiszolta a szöveget.

Féltél-e visszatérni a világba vagy jól esett neki, hogy megint a vámpírokkal dolgozhat.
Itt Stephenie kifejtette, hogy a legtöbben úgy gondolják, évekig nem is foglalkozott a kézirattal, aztán egy ponton visszatért és befejezte. Tehát 5-6 évig nem csinált vele semmit, aztán mondjuk 2 év alatt összehozta. Igazából viszont apránként dolgozott rajta, folyamatosan, sosem hagyta abba igazán. Előfordult például, hogy lefeküdt aludni, aztán eszébe jutott valami, amit Edward mondana és leírta.

Bellának több személyisége van-e a Midnight Sunban?
A Twilightban igazán Edwardot ismerhetjük meg, mert Bella szerint ő maga nem izgalmas, Edward viszont nagyon. Ezért a Twilightban keveset látunk belőle, viszont a Midnight Sunban minden megfordul - Edward számára Bella az izgalmas, így sokkal többet megtudunk róla. Sokat megtudunk Edward történetéről, viszont a fókusza akkor is Bellán van. Ezek alapján pedig Edward amúgy is beleszeretett volna, az, hogy nem tudta olvasni Bella gondolatait, inkább csak felgyorsította a folyamatot, mert így jobban figyelt rá.

Látva, mennyit változott a YA irodalom a Twilight megjelenése óta, és mennyit változtak a női főhősök, változtatna-e a Twilighton?
Stephenie nagyon hisz benne, hogy sokféle főszereplő van, és ez így jó. Ezerféle hősnő kell, ezerféle úttal. És az teljesen természetes, ha lesznek hősök, akiknek a döntéseivel nem értünk egyet. Ezzel együtt létezniük kell különböző hősnőknek, mert nem kell egyformának lenniük, mint ahogyan a nők sem egyformák az életben. Mindenki önálló személyiség. 

Tervezed-e folytatni a sorozatot Edward szemszögéből?
Nagyon határozott nem. Edward szemszögét nehéz volt megírni, mert nem túl vidám személyiség. A másik ok, hogy a Twilightnál volt egy váz, amit követnie kellett írás közben, és maximum az üres részeket kellett kitöltenie. A többi könyvnél ez nem lenne elég, Stephenie pedig inkább előre szeretne nézni, és nem olyan sztorikat elmesélni, amiken már túl vagyunk.

Mi jön a Breaking Dawn után? Tervezel más szereplőkről írni? Mi a helyzet a Cullen párosokkal?
A világban még sok mindent fel lehet fedezni, de a Cullen párosokról már nem tervez könyvet írni Meyer. Izgalmas sztorik vannak ott, de ismét csak, nem szeretne hátra nézni, ezért nekik nem tervez új könyvet.
Előrefelé tekint, Renesmee-vel szeretne foglalkozni. Amikor Bella vámpír lett, Meyer elvesztette vele a személyes kapcsolatát, mivel már nagyon nem volt emberi, valahogy eltávolodott tőle. Renesmee viszont azért vonzza, mert nem része egy csoportnak, hanem valami teljesen egyedülálló, nem illik igazán sehová - ezért is tudta, hogy ő lesz az új narrátora, és a Breaking Dawn-t már ennek tudatában írta.

Mi van a 2 új könyvvel a Twilight világban?
Egyelőre úgy tűnik, hogy 2 könyv lesz. A Renesmee sztoriról van szó. Címe még nincs. A Twilight címét anno nehezen találta ki, a többi könnyen jött utána. Most nincs ötlete - de új a narrátor, szóval az sem kizárt, hogy eltávolodik a mostani címadástól. 
De nem most jön majd a könyv, mert egyelőre egy teljesen új könyvön dolgozik.

Lesz Midnight Sun film vagy tévésorozat?
Bármi lehetséges, Stephenie ismer embereket, akik szeretnének. Viszont nem szeretné, ha olyan változat lenne, ami őt nem teszi boldoggá. Az eredeti filmeket nagyon szerette, egy dolog zavarta őt mindig: hogy emberek játsszák a szereplőket. Számára sosem néztek ki 100%-osan vámpírnak, ezért nem szeretne élőszereplős változatot - egy animált filmnek örülne. Ez az egész az Into the Spiderverse kapcsán jutott eszébe, mert zseniális volt és beindította a fantáziáját, milyen jó lenne egy ilyen Twilight változat.
De alapvetően jobban örülne, ha nem film, hanem minisorozat lenne.
A burok esetében például imádta a készítőket, a színészeket, de annyi minden kellett kivágni a történetből, hogy nagyon szomorú miatta. Most már annyira jó sorozatok készülnek, és van idő mindent kifejteni. A burokból is nagyon szeretne egy egész sorozatot.

Melyik a kedvenc Twilight borítód?
Imádja az első részét. Nehezen jutottak el a koncepcióig, de szereti, hogy a kézben van valami ártatlan, a fekete háttér pedig veszélyes. Eközben ott az alma, ami sosem jelent jót. A kezek pedig nagyon nyugodtak - ez jelképezi számára azt is, hogy Bella végig nyugodt, mert ő már meghozta a döntést. Az is jó, hogy nagyon figyelemfelkeltő és különleges, sokat segített a könyv sikerében.
A többinél ezt próbálták újraidézni. Talán az Eclipse-nél sikerült szerinte a legjobban, az elszakadt szalag azt jelképezi, hogy hogyan próbálsz szakítani a régi életeddel, de nem is olyan egyszerű.
De a Twilight borítókon kívül A vegyész borítója a kedvence.

A Midnight Sun borítóról mit mondanál?
Eredetileg más volt az ötlet. Először sok őrült ötletük volt, úgy érezték, nem feltétlenül kell követni az eredeti koncepciót. Aztán mégis visszatértek, és szerették volna, ha egy kéz is van a borítón, mint az eredetin - viszont nagyon máshogy. Az ártatlan és nyugodt kezek helyett ez a kéz szétnyomta volna a gránátalmát. Próbálkoztak is vele, stúdióban, de nem működött. Felismerhetetlen volt, hogy mi is az pontosan, és nem is azt üzente, amit ő szeretett volna. 
Sajnálta, hogy fel kellett adnia ezt az ötletet. Aztán egy sor gyönyörű gránátalmát fotóztak, amik szépek voltak, de üresek, nem üzentek igazán semmit. Végül készült egy verzió, ami egy szívre hasonlított. Elsőre és másodszorra nem tetszett Meyernek, de rájött, hogy ez lesz az igazi, az üzenete miatt. De ez már utolsó pillanatos döntés volt, és innentől nagyon gyorsan történtek a dolgok.

Mit tudna mondani a Breaking Dawn filmes és könyves befejezése közötti különbségről?
A Breaking Dawn-ban Meyer nem akart csatát, mert ha lett volna csata, akkor mindkét oldalon sokan meghaltak volna - Edward és Bella is. Nem lett volna Cullen győzelem a vége, mindkét oldal veszített volna a végén. Ő pedig nem akarta megölni a főhőseit. Inkább csak elő akart készíteni egy későbbi konfliktust. Úgy gondolta, a Volturi nagyon magabiztosan, pusztítani érkezett - aztán pedig szép lezárásnak találta, hogy a bully végül megfutamodik, amikor felismeri a helyzetet. A filmnél viszont kész tények elé állították: kell valamilyen csata. Így jutottak végül erre a jóslatos megoldásra, onnantól pedig imádták kidolgozni a csatajelenetet - ráadásul ez eredetileg sokkal hosszabb is lett volna, csak olyan hosszú volt, hogy muszáj volt megvágni. (Stephenie megjegyzése szerint hosszabb lett volna, mint a Gyűrűk ura meg a Narnia csatajelenetei.) Az eredetiben még maga Bella és Edward is meghalt volna. Igen, Aro meghalt volna, Caius is meghalt volna, Marcus is meghalt volna. Vége lett volna a Volturinak. De a Cullen családnak is.
Szóval ezért nem volt csata. De majd legközelebb. (Szóval készülhetünk a Renesmee sztorira! - Deszy fangirl megjegyzése)

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Meyer számítógépén 23 részben megkezdett regény van, ezek egyike sem Twilight.
Egyelőre a Twilight világát pihenteti kicsit. 
Most 3 olyan könyv is van, amikről el tudja képzelni, hogy írni fogja most. Kettő teljesen új világban játszódik, egy másik pedig egy varázsvilágban élő lányról szól. Ez utóbbi elég sötét hely. 
Aztán van egy másik fantasy, egy új világgal, aminek a szabályain még dolgozik. Ez idén nyáron jutott eszébe - mindig olyankor, amikor nem tudja megírni éppen.
A harmadik pedig egy történelmi témájú könyv. Ilyesmit még sosem írt, sosem írt kosztümös történetet, amihez ilyen típusú kutatás szükséges.
De mindhárom tetszik neki, és azt fogja írni legközelebb, ami abban a pillanatban a leginkább beindítja.

Ha változtathatnál valamit a Twilighttal kapcsolatos tapasztalaton, mi lenne az?
Apróságokat változtatna, de összességében nem változtatná meg. Rengeteg barátot szerzett, nagyon fontos része az életének. És ami igazán lenyűgözi, hogy emberek írnak neki róla, hogy a Twilight könyvek miatt lettek olvasók, írók és hogy a legjobb barátaikat a Twilight miatt ismerték meg. 

Nincsenek megjegyzések