Breaking News

Amélie Wen Zhao: Blood ​Heir – A vér hercegnője {Értékelés + Nyereményjáték}

Amélie Wen Zhao Blood ​Heir – A vér hercegnője

A blogturnéról





A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amélie Wen Zhao debütáló regénye, A vér hercegnője. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Ana, a vér-affin és a cirillai alvilág fondorlatos vezérének, Ramson Sebesnyelvnek veszélyekkel teli kalandját, melynek egyetlen célja van: a bosszú.
Tartsatok velünk ezen az árulással és vérrel teli úton, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 416
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
ISBN: 9789634992639 
Sorozat: Blood Heir-trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Olvass bele!
Megrendelési link
A cirilliai birodalomban elnyomják és megalázzák az Affinokat. Természetellenesnek és veszélyesnek tartják legkülönbözőbb adottságaikat, melyekkel a környező világot uralják. És Anasztácija Mihajlova hercegnő szörnyű titkot hordoz. Halálos vér-affinitása átokként kíséri az életét, amit emiatt kénytelen volt eddig a palota falai mögé rejtőzve élni. Amikor Ana apját, a cárt meggyilkolják, a lány világa összeomlik. Az uralkodó halálával hamisan őt vádolják, ezért kénytelen elmenekülni a palotából, és csakis úgy tisztázhatja magát, ha felkutatja az apja gyilkosát. De a palota falain kívül Cirillia nem olyan, mint amilyennek hitte. Elterjedt a korrupció, és egy nagyobb összeesküvés van folyamatban, ami már az egész világot fenyegeti. És csak egyetlen ember elég korrupt, hogy segítsen Anának az összeesküvés végére járni, és ez nem más, mint Ramson Sebesnyelv. Ramson, a cirilliai alvilág fondorlatos bandavezére baljós tervet dédelget, bár könnyen lehet, hogy e tekintetben méltó ellenfelére talál Anában, ugyanis megeshet, hogy ebben a történetben maga a hercegnő a legveszélyesebb játékos mind közül.





Az első mondat:


"A börtön erpsen emlékeztetett Anasztácija gyermekkorának várbörtöneire: sötét volt és nedves, masszív kőfalai mocskot és nyomorúságot izzadtak magukból."

Véleményem


Már a magyar megjelenés előtt nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, nem tagadom, a csodás borító és az Anasztázia-ihletettség mellett a könyv megjelenését megelőző botrányok miatt érdekelt a történet.

Ahogy a korábbi Megjelenésre várva bejegyzésben már kifejtettem, nehéz útja volt ennek a könyvnek. Az értékelésemben nem tudom, és nem is akarom kikerülni ezt a témát, szóval ha esetleg valaki lemaradt róla, hogy miről van is szó, következzen egy rövid összefoglaló!

Zhao kínai, aki 18 éves korában imigrált az Egyesült Államokba. A Blood Heirt egy könyves aukció keretében vették meg, a hírek szerint 6 számjegyű összegért. Eredetileg 2019 júniusában jelent volna meg. És akkor jött a botrány... Több Twitter felhasználó azzal vádolta meg a szerzőt, hogy nem kezeli elég érzékenyen az afroamerikaiak helyzetét - ugyanis a könyvben szerepeltek olyan részek, ahol rabszolgákat árulnak egy aukción. Ezután ráadásul plágiummal is megvádolták.

A szerző végül nyilvánosan elnézést kért, és időt kért a kiadójától, hogy átdolgozhassa a könyvet. Ezután már mindkét oldalról támadták: azok, akik követelték, hogy a könyv meg se jelenhessen, mert "anti-fekete", és azok is, akik nem értették a balhét, mert ők azért akarták számon kérni a szerzőt, hogy miért adja be a derekát az agresszív támadásoknak, miért akarja átírni a könyvet. 

Mindenesetre Zhao szerint a rabszolgavásáros részeket az ázsiai kényszermunka és emberkereskedelem ihlette, amiben a saját anyaországa is érintett - nem pedig az amerikai rabszolgaság. A plágium vádja kapcsán többen foglalkoztak vele, hogy ilyesmiről szó sincs. 

2019 áprilisában végül a szerző bejelentette, hogy megvan az új megjelenési időpont. A kérdéses részeket Krista Marino szerkesztővel együtt újra átolvasták, és tovább dolgoztak rajta, hogy a kényszermunka és az emberkereskedelem nüanszait is jobban kidolgozzák anélkül, hogy fő történetelemeket kéne megváltoztatni. A kiadó különböző rasszú csoportokat is felkért, hogy olvassák át a könyvet. 


Természetesen én nem a kész, már megjelent változatot olvastam, így arról nem tudok nyilakozni, hogy milyen volt az eredeti - de arról igen, hogy milyen a publikált változatot.

No de kezdjük az elején!

A Blood Heir egy érezhetően erősen a cári Oroszország által ihletett fantasyvilágban játszódik. A világépítését tekintve éreztem benne egy kicsit a Grisaverzumból, egy kicsit Tomi Adeyemi sorozatából. (Félreértés ne essék, nem gyanúsítok senkit másolással, egyszerűen az érzésekre, hatásra gondolok.) 

Ahogyan a fülszövegben is áll: "A ​cirilliai birodalomban elnyomják és megalázzák az Affinokat."

Az Affinokat olyasminek tudnám talán a legkönnyebben leírni, mint a grisákat a Grisaverzumban - a helyzetük viszont sokkal rosszabb, mint az övék, ebből a szempontból közelebb állnak az Adeyemi-féle képességekkel rendelkező, elnyomott réteghez. A cirilliaikat megtanultak együtt élni a képességgel rendelkező Affinokkal, viszont egyáltalán nem kezelik őket egyenrangúként. Gyakorlatilag szolgaként tartják őket, még ha fizetett foglalkoztatásnak is állítják be ezt. Ezt egy olyan méregnek köszönhetik, ami elgyengíti az Affinokat - gyakorlatilag ez az ő kriptonituk. 

Főszereplőnk, Ana a cári család fiatalabbik gyermeke. (Van egy bátyja, aki a regény jelenében a cár.) Ana Affin, a történet jelenében éppen rejtőzködik és menekül - eközben pedig bosszút akar állni édesapja gyilkosán. Rövid úton az is kiderül, hogy pontosan emiatt menekül: a gyilkossággal ugyanis őt vádolták meg.

Forrás



Nem is lenne fantasytörténet, ha a főszereplőnk ráadásul nem lenne különleges még az Affinok között is: Ana véraffin, vagyis más emberek vérét tudja manipulálni. Igen, elég véres, agresszív képesség, ami meglepő lehet egy YA főhőstől - de működik. Sőt, tulajdonképpen ez teszi igazán izgalmassá Ana karakterét. Önmagában elég naiv főhőst kapunk, viszont rajta keresztül megélhetjük a világ morális dilemmáit. Egyrészről a saját képességét illetően - hiszen Ana képessége gyakorlatilag ölésre és kínzásra alkalmas. Másrészről Ana, a palotából kikerülve, Affinként fokról fokra ébred rá, milyen is a birodalmában élők élete, különös tekintettel az Affinokra. Talán ezt szerettem a legjobban a regényben. 

A másik főszereplőnk, Ramson szintén komoly morális dilemmákkal küzd. Ezek részben hasonlóak, viszont egészen más irányból indulnak. Míg Anának azzal kell megküzdenie, milyen, ha jó emberként időnként - véletlenül vagy a cél szentesíti az eszközt elvét követve - bűnt követ el, addig Ramson korábban már elengedte ezt a morális dilemmát, és felvállaltan bűnöző. Most viszont, annak hatására, hogy Anát az útjába sodorta a szél, és a börtönből szabadulván második esélyt kapott, újra kell értékelnie az életét. 

Természetesen vannak érdekes mellék- és epizódszereplőink is, például May. De velük most nem foglalkoznék külön. 

Ellenben visszatérhetünk arra a témára, ami miatt a könyvet annyi kritika érte, már a megjelenése előtt. Hangsúlyozom, nem tudom, milyen volt az eredeti változat, csak egy részletes véleményt olvastam arról, hogy azért gyökeresen nem más. Mindenesetre nem igazán értem, miért címkézték fel problémásként a könyvet. Foglalkozik a rabszolgaság, az emberkereskedelem, az elnyomás témakörével? Igen. Viszont mivel magát a birodalmat úgy ismerjük meg, mint ahol rengeteg az igazságtalanság, ennek tulajdonképpen helye van. Ha visszatekintünk a történelemre, a rabszolgaságnak évezredes hagyománya van szerte a világon, és amiatt, hogy nem PC a téma, kár lenne a szőnyeg alá söpörni, hogy ilyesmi létezett - ráadásul morális nevelés szempontjából szerintem elkerülhetetlen is, hogy ezekkel az igazságtalanságokkal foglalkozzunk.

A történet egyébként izgalmas, sok-sok akciójelenettel és néhány közepesen váratlan fordulattal. A legtöbb feszültséget inkább az szüli, hogy Ramson és Ana hogy állnak egymással, leginkább az, hogy Ramson végül melyik utat választja. (Egyébként szerettem a kettősüket. Nem túlságosan nyálas és nem is rettentő központi ez a szál, de mindenképp szórakoztató.)

Azért a könyvnek vannak hibái is. Bevallom, a regény elején elég nehezen rágtam át magam, annyira in medias res csaptunk bele a dolgokba a sok-sok idegen kifejezéssel, hogy kicsit nehéz volt összerakni, hogy most akkor hol is vagyunk tulajdonképpen, kik a hősök... Erre rátett egy lapáttal, hogy sok mindent a szövegbe illesztett visszaemlékezős jelenetekből tudtunk meg a főszereplőkről, itt még arra is kellett figyelni, hogy hirtelen ugrottunk az időben. 
Nem jó, ha mindent az ember szájába rágnak, mert nagyon didaktikus, de ez nekem már a másik véglet volt, ennél több magyarázat azért nagy segítség lett volna a szavak kapcsán. (Nektek segítség lesz az, amit én benéztem, mivel nem szoktam a könyvek végére lapozni: a regény végén találtok egy magyarázatot az egyes szavak jelentésével - szívből ajánlom, hogy használjátok.)

Amit nem tudnék hibaként emlegetni, pusztán egy gondolat: időnként, egyes jeleneteknél és világépítési elemeknél erős ihletettséget éreztem más YA könyvek kapcsán. Nem írom le most ezeket, mert erősen spoileresek lennének, de éreztem. Ez még nem hiba, de kíváncsi lennék, más is érzi-e ezt. (Pl. May kapcsán.)
Összességében érdekes és izgalmas olvasmány volt, miután átrágtam magam a nagyon lassú és nehezen követhető kezdésen. Biztosan olvasni fogom a folytatást is. 

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Ana, a Blood Heir hősnője különleges képesség birtokában van, ezért mostani játékunk során a hozzá hasonlóan kivételes hősnőké és képességeiké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy kérdést, két, hozzátartozó válaszlehetőséggel, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, melyik állítás igaz, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

Miért különleges a Bíborhajú hősnője, Claire White?
A) ő az Utolsók egyike, tisztavérű.  B) Ő az Utolsók egyike, fehérvérű.


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


08/16 Deszy könyvajánlója
08/18 Dreamworld
08/20 Readinspo
08/22 Fanni’s Library
08/24 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések