Breaking News

Banned Blogpost - Nehogy elolvasd!


Sziasztok!

A betiltott könyvek hete van, és bevallom, minden évben elég heves érzelmeket kelt bennem ez az időszak. Persze, meglepetést már nem nagyon okoz, hiszen egy-egy új tiltott könyv mellett a régiek azért állandóak. És miután az első ilyen évemben végigfutottam egy szép hosszú listát a kormányok által valamikor hivatalosan is betiltott könyvekről és ezek okairól, azt hiszem, már kevéssé tud meglepni az esemény.


Nagyobb méretért katt!


Mégsem hagy hidegen. Soha. Évről évre ez az a hete az évnek, amikor 100%, hogy olvasok egy olyan cikket, amitől felmegy bennem a pumpa. A kezdeményezés gyakorlatilag egy fricska a betiltóknak. Közel sem az a célja, hogy azt mondja: Figyeljetek, ezek a könyvek be vannak/voltak tiltva, nehogy olvassátok!
Nem, a cél pontosan az, hogy megmutassa - már bocsánat -, hogy az emberek milyen hülyék. Szinte biztos, hogy minden évben olvasok olyasmit valamelyik szeretett könyvemről, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Hiába olvastam már el ezer cikket a témáról, egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy mégis mi a fene sátánista a Harry Potterben. És hasonló módon nem tudok mit kezdeni azzal, ha egy tiniknek íródott romantikus történetet betiltanak, egész egyszerűen a szexuális tartalma miatt, és mert a vagina és a pénisz szavak szerepelnek benne. Mindezt egy olyan Amerikában, ahol évente kb. 750.000 tiniterhesség esik meg(x), és ahol a tinik harmada már túl van az első szexuális élményén 16 éves korára(x). (És valamiért azt érzem, a mai viszonyok között még ez a szám is szépített.)

Persze a könyvek betiltása ingoványos terület. Mert mégis ki akarja, hogy millió példány legyen forgalomban a Mein Kampfból vagy esetleg egy olyan műből, ami arra sarkall, hogy állj te is öngyilkos merénylőnek? De azért vegyük észre, hogy a szóba kerülő könyvek nem ezekből a szórásból kerülnek ki! Itt olyan irodalmi - akár szép-, akár szórakoztató irodalmi - művekről van szó, amelyek egyszerűen csak szélsőségesen őszinték. Nem kizárt, hogy sarkított módon, de valódi társadalmi problémákkal foglalkoznak. 

Nem meglepő, hogy a legtöbb esetben a szexualitás veri ki a biztosítékot a betiltók között. Túl részletes, túl sok, túl trágár kifejezésekkel.

Talán a második a betiltások okainak képzeletbeli dobogóján az erőszak. Kíváncsi lennék, hogy egy háborús történetet hogyan ír meg a kedves betiltó vér nélkül? Vagy valóban ennyire elítélendően erőszakos cselekedet volt-e például a betiltott Egy különc srác feljegyzéseiben, amikor a főszereplő behúzott egyet a legjobb barátját melegsége miatt bántalmazó iskolatársaknak?

Jaj, és ha már szóba került! Népszerű oka még a betiltásnak egy másik sokat vitatott téma, szintén a szexualitással kapcsolatban: a homoszexualitás. Ebbe se szeretnék mélyebben belemászni, mindenki döntse el maga, hogy mit gondol a kérdésről. De azért egyre inkább érezzük, hogy mennyire ingoványos is ez a talaj, nem igaz?

Szintén népszerű könyves hamartia (ó, igen, a Csillagainkban a hiba megtette a hatását, amit - apropó! - szintén betiltottak Riverside könyvtáraiban az iskolásoknak) a vallás vagy annak hiánya. Ateistaként ebbe én most nem annyira szeretnék belefolyni, de a korábbi példára visszanyúlva csak egy kérdés azoknak, akik olvasták is a sorozatot: valóban jogosnak érezzük, hogy sok katolikus szerint - még a korábbi pápa is felszólalt a könyvek ellen - sátánista a Harry Potter?

Mik jöhetnek még szóba? Rasszizmus, politikai okok, alkoholfogyasztás és drogok, vagy úgy általában véve bármilyen önpusztító tevékenység, vérfertőzés, abortusz... A skála meglehetősen széles. 

A YALSA honlapján találtam egy aranyos kis diagramot, ami összefoglalja a TOP okokat, amelyek miatt könyveket betiltottak 1990 és 2010 között. Tanulságos, ha gondoljátok, tanulmányozzátok!

Nagyobb méretért katt a képre!

Egy dolog azonban szinte mindegyik kategória esetében jellemző, és ez az, ami engem minden évben következetesen felhúz, amikor a betiltott könyvek témája előkerül. Ez pedig a képmutatás.  (Már azon túl, hogy a betiltással kapcsolatban azt érzem, hogy bizonyos megkérdőjelezhető szabályrendszer alapján kurtítják a szabadságjogaimat.)

Helyezkedhetünk egyik vagy másik álláspontra - támogathatjuk vagy elítélhetjük például a melegeket -, egy dolgot nem tudunk eltagadni: azok a témák, amelyek miatt ezeket a könyveket betiltják, nagyon is aktuálisak. Vitát gerjesztenek? Hát persze. Olyan témák, amelyekben nagyon nehéz ítéletet mondani, akár egyik, akár másik oldalra? Igen. Sarkítottak? Meglehet. De ettől még mind aktuális kérdések és foglalkozni kell velük. Mert attól, hogy valamit a szőnyeg alá söprünk, még nem fog eltűnni. Maximum a végén olyan sok réteg lesz a szőnyeg alatt, hogy már rálépni sem fogunk tudni. 

Nem véletlen, hogy ezek közül a betiltott könyvek közül sok már kötelező, vagy legalábbis ajánlott olvasmány. Mert igenis adnak egy kor-, vagy ha úgy tetszik, kórképet.

Szóval ha bárki engem kérdez, én azt mondom: olvassatok betiltott könyveket! Sokat is, ha úgy tetszik! Sőt...



Néhány betiltott könyv a kedvenceim közül:
  • Harry Potter
  • Az éhezők viadala
  • Csillagainkban a hiba
  • Az emlékek őre
  • 1984
  • Eleanor és Park
  • Twilight
  • Tizenhárom okom volt
  • A da Vinci-kód

7 megjegyzés:

  1. Katolikus vagyok, és nekem egyszer megpróbálták elmagyarázni, miért sátánista a Harry Potter, de a magyarázat számomra már az okkultizmus kategóriájába esett, amit meg szintén tiltunk... szóval azóta se értem. :D Minden katolikus ismerősömet próbálom meggyőzni, aki emiatt a hülye hivatalos álláspont miatt nem olvasta el a könyvet, hogy ez nem igaz, mert a Harry Potter egy igenis nagyon pozitív erkölcsi értékeket közvetítő történet, és olvassák el, ha nem hiszik.

    Amúgy az oszlopdiagramnál én azon akadtam fent, hogy az "Unsuited to Age Group" miért lehet tiltóok? :D Mármint... az nekem legfeljebb azt jelenti, hogy rosszul mérték fel a korosztályt, akinek szánni kéne ezt a könyvet, de az idősebbeknek hajrá, olvassák. (Pl a Tender Morsels egyértelműen nem YA, de ettől még egy zseniális könyv, mondjuk, egyetemista korosztálynak.)

    Érdekes bejegyzés volt amúgy, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a hozzászólást! És azt, hogy ilyen nyitott tudtál maradni. Hittől, vallástól minden egyébtől függetlenül szeretem, ha valaki gondolkozik és nem feltétlenül fogadja el igazságnak, amit mondanak neki. Jó látni, hogy megvan az ellenpont, bár nyilván rajtad kívül még sokan gondolkoznak így - hála a jó égnek.

      A diagramnál ez a kategória engem is meglepett. Egy bővebb kifejtés engem is érdekelne, olyasmit tudok elképzelni, hogy mondjuk egy kifejezetten általános iskolai könyvtárról van szó, és egy amúgy tök ártatlan könyvet nem engednek be. De amúgy tényleg nem tudom.

      Törlés
    2. Nagyon sok keresztény barátom se érti ezt a jelenséget, szóval ez abszolút nem általánosan elfogadott nézet az egyházban. Általában azt mondják, hogy ha a gyerek elhiszi, hogy a varázsigék igaziak, akkor az olyan, mintha varázsolna, ami az ördöggel cimborálás... de én hiába huss-és-pöccintettem a tolltartóm felé a ceruzámmal általános iskolában, egyszer se repült, szóval abban maradtunk a világgal, hogy boszorkányok márpedig nincsenek. :D És ha nem hiszem, hogy ez a valóság, mint ahogy nem hiszem, akkor nem is káros. Nekem még A da Vinchi-kóddal sincs bajom, mert arról is végig tudtam, hogy egy fikció. :D Szerintem minden olvasott emberben bízni kell annyira, hogy feltesszük, el tudja dönteni mi valóságos és mi nem.

      Törlés
  2. Érdekes poszt volt! S csak pislogtam ennyi általam szeretett könyv is van ezen a listán, nagyon meglepő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Amikor először hallottam erről a hétről, én is csak pislogtam, alig akartam hinni a szememnek.

      Törlés
  3. Szia! Tetszett ez a poszt, engem az érdekelne, hogy itthon vannak-e tiltott könyvek, vagy olyanok, amiket cenzúráztak.
    Az meg, hogy valaki, akinek képzeletbeli barátja van,sátánistának nézi a Harry Pottert (ami az egyik legelső és legkedvesebb sorozat számomra), hát teljesen hidegen hagy.
    Viszont nem rég olvastam egy cikket:http://doufukuai.blogspot.jp/2016/09/aokigahara.html
    Ennek ugyan nem sok köze van az itteni témához, de én úgy gondolom, hogy egy olyan társadalomban, amit Doufukai leír, The Complete Manuel of Suicide bőven a tiltó listára kerülhetne.
    Meg hát így is elég rasszista világban élünk, és ha valakinek a kezébe akadna egy könyv arról, miképp irthat ki más számára gyűlölt csoportokat.
    Lehet erre is azt mondani, hogy épp, normális ember ezektől, nem fog népirtásba kezdeni, vagy hídról leugrani, de sajnos sok beteg, hülye ember van, akinek nem kell más csak egy kis ihlet.
    Huh ez hosszú lett :"D

    VálaszTörlés
  4. Hahh, 2015-ben az egyik "legnépszerűbb" betiltott könyv John Green Miért éppen Alaszkája. Ha végeztem Poirot-val, megvan mit veszek elő :)

    VálaszTörlés