Breaking News

Okváth Anna: Más állapotok


Ebben a sztoriban minden furcsa - de ezért imádtam!
Más állapotok

A blogturnéról



Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni. Ám arra vágyik, hogy anya legyen, a megoldást pedig Iványi professzor, a régi rettegett egyetemi tanár képében látja…

Tarts velünk a Blogturnén, hadd mutassuk meg az Aranymosás-győztes Okváth Anna lenyűgöző történetét.


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 224
ISBN: 9789633992562
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Megrendelési link

Egyedül nem megy?
Mit teszel, ha egy nap szembesülsz a benned ketyegő biológiai vekker sürgetésével, ám reménytelenül szingli vagy?
Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni.
Ám vágyik arra, hogy anya legyen.
Tervéhez a véletlen egy apát is a rendelkezésére bocsát – Iványi professzort, régi, rettegett egyetemi tanárát, aki feleségével gyermektelenül él. Megállapodásuk világos: semmi gyengéd érzelem, semmi személyes. Az érintkezés egyetlen célja a kívánt terhesség.
Vajon mihez kezdenek, ha meglepő, más állapotokban találják magukat?
Mennyit ér a becsület, az adott szó? Hol ér véget az értelem, és hol kezdődik az érzelem?

Véleményem

Akik nagyjából ismernek, tudják, hogy imádom az olyan történeket, amelyek tanár-diák kapcsolatról szólnak, ez valamiféle furcsa fétis nálam, fel is vállalom. (Bár olyan könyvek mellett, mint amilyen a Slammed, a Vámpírakadémia, a Szakítópróba, a Where You Are vagy a To Professor, with Love, ki tud hibáztatni, most őszintén?)

A Más állapotokra mégsem így bukkantam. Bevallom őszintén, a történet valahogy elsiklott mellettem, és először akkor tudatosult bennem, hogy érkezik, amikor ötletelni kezdtek a borítóval kapcsolatban. De még akkor sem esett le, hogy bármilyen tanár-diák szál lehet a történetben, csupán az vált nyilvánvalóvá, hogy valamiféle babaprojekt is fontos lesz a könyvben. A Más állapotok címből pedig arra következtettem, hogy első körben, hogy valamiféle anyuka-könyv lesz ez, a babázás szépségeit is nehézségeit bemutatva. Jelentem: tévedtem.

Szerencsére mégis úgy alakult, hogy olvasni kezdtem a történetet, innentől kezdve pedig hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az előzetes elképzeléseim nem teljesen fedik a valóságot.

Ez rögtön az első fejezetben nyilvánvalóvá vált. A nyitójelenetben ugyanis egy esős napon egy antikváriumban ragadunk a szereplőinkkel. Nem is akármilyen, random antikváriumban, hanem azon a helyen, ahol Léna, a női főszereplőnk dolgozik, és ami régi, egyetemi professzorának, Iványi professzornak - vagy más néven Rettegett Ivánnak - a kedvenc helye. Így alakul, hogy Léna kihallgatja a beszélgetést, melyből kiderül: Rettegett Iván mindig is gyereket szeretett volna, de a felesége nem, így végül baba nélkül maradt.

Léna kapva kap az alkalmon. Ő ugyanis szintén gyereket szeretne - férfi nélkül. Ki lehetne tökéletesebb spermadonor, mint ez az értelmes, jóképű, bár kissé túlságosan is komor és szigorú férfi?

Ezen a ponton szeretném tisztázni, hogy Léna nem egy átlagos nő. Tulajdonképpen néha üdítően, néha pedig fejcsóválóan bohókás és - sajnos nem tudok jobb szót - dinka. Az az igazi különc, aki hirtelen döntéseket hoz az életében, aki minden furcsa helyzetbe beleveti magát. És mi lehetne furcsább szituáció annál, mint amibe azon a bizonyos esős napon keveri magát?

Aztán a babaprojekt beindul, ugyanis bármilyen őrültségnek tartja is a professzor az ötletet, valóban gyereket szeretne. De itt most nem arra a bizonyos Csak szex és más semmi-féle babacsinálásra kell gondolni. A professzornak felesége van, szereti is, és nem akarja megcsalni őt, és Léna sem a hagyományos értelemben szeretne babát csinálni.

Ám ahogy a babaprojekt halad előre, egyre több olyan dolog történik, ami mégis ebbe az irányba tereli őket. A regény egyik nagy erőssége számomra pont ez volt. Ezek ketten félelmetesen ciki szituációkba kerülnek, amelyekből nem menekülhetnek, ha el akarnak jutni a közös célig. És itt kap fontos szerepet a korábbi tanár-diák viszony. Ez ugyanis nem tanár-diák viszonyos könyv, hiszen Léna már régóta megszerezte a diplomáját. Viszont az a távolságtartás, ami a tanár-diák kapcsolatokat jellemzi, továbbra is megmarad közöttük. És ilyen előélettel kell belemenniük a sokszor nagyon is szexuális helyzetekbe, miközben még mindig magázódnak, és tudják, hogy a férfit várja otthon a felesége. Az írónő nem próbálta enyhíteni a cikifaktort, és ezt imádtam! Nem lett a könyvből egyik pillanatról a másikra romantikus, rózsaszín buborékos szerelmi történet. (Épp ezért nem tudok mit kezdeni a borítón azzal a rengeteg szívecskével, sokkal nyálasabb történetet sugall annál, mint amit kapunk.)

Léna és Iványi professzor kapcsolata ennél sokkal érdekesebben alakul. Rettentően jó volt nézni, ahogy szépen lassan kerülnek egyre közelebb egymáshoz. Először tényleg csak a régi tanár-diák kapcsolat van. Aztán összefűzi őket a közös cél, bármilyen különbözőek legyenek is, korban, érdeklődésben, habitusban. Aztán a közös cél valamiféle furcsa bajtársiasságot szül közöttük. És ahogyan a projekt ideje alatt egyre jobban megismerik egymást, úgy lesz ebből tisztelet, aztán barátság végül pedig valami annál is több.
A Más állapotok nem egy hosszú regény, de még így is bőven sikerült ennek a kapcsolatnak a lassú változását bemutatni.

A másik, amit imádtam a történetben: a különleges narráció. A regényben már az első pillanattól kezdve érezni, hogy itt nem egy szimpla E/3. Hozok egy példát, szerintem mindennél beszédesebb:

"A tanár elbűvölten forgatja, és láthatóan fontolgatja a vásárlást.
 – Ezt tegye el nekem, Petrovics, később visszajövök érte – közli a lánnyal. A lány most még meggondolhatná magát, de nem teszi. Egyre bizonyosabb, hogy mondani akar valamit.
– Mondani szeretnék valamit.
Na, ugye, mit mondtam."

Ezt a furcsa narrációt pedig csak még különlegesebbé teszi, hogy a történet váratlanul átvált néha egy másik szereplő történetére. Kezdetben ez teljesen randomnak tűnik, és fogalmunk sincs, hogy vajon kik ezek és mi közük Lénáékhoz. Aztán a regény végére minden összeáll, kiderül, hogy hogyan függött mindez össze, és mire befejezzük a könyvet, valahogy minden sorsszerűnek tűnik. Tényleg mintha minden irányított lett volna valami felsőbb hatalom által.

És pont ez volt az egyik oka, hogy a könyv végét kétszer kellett elolvasnom. Igaz, az első olvasás valamikor hajnali négy körül történt, szóval mondhatni, nem kicsit voltam már fáradt, de egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet. Mindenesetre annyira sokkolt a befejezés, annyira nem erre számítottam, hogy inkább elolvastam még egyszer, hogy jól értettem-e. Meglepő az alaptörténet, és meglepő a befejezés is, ennyit mondhatok.

Rövidke történet, sok kínos jelenettel, meglepő sztorival, egy kissé dinka főszereplővel és egy ég furcsább narrációval. De tudjátok mit? Én imádtam!

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték

A Más állapotok gyönyörű hősnője, Léna igencsak kecses, ami nem is meglepő, hiszen balett táncos múlttal rendelkezik. A játék is ehhez kötődik: minden blogon megtaláljátok egy balerina képét, és némi információt róla, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni, hogy kire gondoltunk.

A nyeremény szokás szerint három példány a regényből. 
Figyelem: a kiadó sajnos csak Magyarország területén belül postáz, továbbá a győztesnek 72 órán belül válaszolnia kell az e-mailünkre, különben újra kell sorsolnunk. Köszönjük a megértéseteket.

A moszkvai születésű balett-táncosnő, aki korábban a Berlini Állami Operaház prímabalerinája volt, 2012 szeptemberétől az American Ballet Theatre táncosának igazolt.
Moszkvában a Bolsoj Balett Iskola növendékeként számos díjat nyert a legnívósabb balettversenyeken. Aranyérmet kapott a Moszkvai Nemzetközi Balettversenyen 2001-ben, első helyen végzett a Vaganova-Prix Balettversenyen Szentpéterváron 2002-ben és Junior Díjat a Nagoya Nemzetközi Balettversenyen 2002-ben, Japánban.

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11.29. - Zakkant Olvas
12.02. – Deszy könyvajánlója
12.05. – Media Addict

Nincsenek megjegyzések