Breaking News

Holly Black - Cassandra Clare: The Iron Trial – A vaspróba


Átlagos middle grade egy gyilkos csavarral
The Iron Trial – A vaspróba


A blogturnéról


Mi történik, ha két sikeres írónő, akik nem mellesleg legjobb barátnők, összefog? Nos, például a Magisztérium sorozat, amelyet magyarul a két említett írónő, Holly Black és Cassandra Clare kiadója, a Könyvmolyképző Kiadó hoz el nekünk. 
Call jó ideje tudja, hogy varázsereje van. De a mágia sötét dolog, az édesapja is figyelmeztette. Mindent meg kell tennie, hogy elbukjon a Magisztérium, a mágusképző felvételi vizsgáján. 
De a Blogturné Klub nem retten meg olyan könnyen, úgyhogy december 1-je és 6-a között mi magunk is elmerülünk az iskola föld alatti barlangrendszerében. Minden nap szolgálunk nektek érdekességekkel is, így mire a hét végére értek, ti magatok dönthettek, akartok-e az iskolába járni a szereplőkkel.
És ha sikerül kitalálni ezeknek a bizonyos szereplőknek a nevét is, a nyereményjátékban tiétek lehet a három A vaspróba könyv egyike is!



Eredeti cím: The Iron Trial
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633739273
Sorozat: Magisztérium 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,84)
Megrendelési link

konyvmolykepzo.hu/products-page/kameleon-konyvek/holly-black-cassandra-clare-magiszterium-1-a-vasproba-6741?ap_id=DeszyCallt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… és elbukik az elbukásban.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.
A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…


Véleményem


Nagyon vártam ezt a könyvet, és ezt szerintem a legtöbben tudjátok is. Nagy Cassandra Clare rajongó vagyok, és bár Holly Blacket kevésbé ismerem, az általam eddig olvasott könyveit szerettem. És ez Cassandra Clare első nem Árnyvadász könyve (persze a novellásköteteket nem számítva), úgyhogy emiatt különösen okot adott az izgalomra. 

Hogy tetszett-e? Igen, jó volt. Hogy imádtam-e? Hm… ezt azért nem mondanám. És ennek az egyik oka az a rengeteg párhuzam, amit fel lehet fedezni benne a Harry Potter sorozattal. Nem akarok rosszmájú lenni, és készséggel elhiszem, hogy ez nem feltétlenül tudatos és nyilván a műfaj keretei miatt is vannak átfedések, ettől függetlenül tagadhatatlanul rengeteg ilyet lehet felfedezni. Ez pedig nekem némileg csalódás volt. A fülszöveg és az elcsöpögtetett infók alapján persze erre lehetett számítani, de én balga azért az utolsó pillanatig reméltem, hogy majd rám cáfolnak. 

Na de kezdjük az elején!  A regény prológusa valami elképesztően jól sikerült. A prológus végénél kezdtem el reménykedni, hogy ez egy nagyon érdekes könyv lesz: mi kellhet vajon ahhoz, hogy egy haldokló anya utolsó cselekedete az legyen, hogy a rájuk találónak üzenjen: ölje meg a gyerekét. Ugyanis pontosan ez történik, és ez rögtön olyasmi, ami foglalkoztatni kezdett, és rettentően érdekelt ez a bizonyos rejtély.

Callumot azonban életben hagyja az édesapja, a kisfiú sántán tengeti tovább napjait, ennek megfelelően el kell tűrnie minden csúfolódást iskolatársaitól. Talán pontosan azért, hogy ezt kompenzálja, illetve varázsképességeinek hála, igazi bajkeverő. 

A sorozat címét adó Magisztérium egy iskola, ahová 12 éves korukban összegyűjtik azokat a gyerekeket, akik varázsképességgel rendelkeznek és tehetséget is mutatnak annak irányítására. Callum, a főszereplőnk egész életében arra hajtott, hogy amint eljön a felvételi napja, mindent megtegyen azért, hogy NE vegyék fel. Édesapja rémisztő mesékkel tömte a fejét már nagyon régóta – a mágusok gonoszak, és Callnak nem szabad közéjük keverednie. Ők tehetnek édesanyja korai haláláról is, csak hogy egy nyomós okot említsünk. A fiú életének első és legfontosabb leckéje ez: ne bízzon a varázslókban. 

De persze az olvasót talán nem lepi meg, hogy hiába minden próbálkozás, Callum a Magisztériumban köt ki. Bár azt azért el kell mondanom, hogy a felvételi elbaltázott helyzetei kifejezetten viccesek voltak, főleg, hogy Call – bár szeretne elbukni –, mégis mérges, amiért az ilyen könnyen megy neki.

A varázslóiskolában csoportokban zajlik az oktatás. Minden mester maga választhatja ki mentoráltjait – tudjátok, mint az X-Faktorban –, akiknek a taníttatásáról onnantól kezdve szinte kizárólag ő dönt. Callum a leginkább áhított és legnagyrabecsültebb mentor csoportjába kerül két társával, Tamarával és Aaronnal. Tamara igazi stréber, akinek már a nővérei is a suliba jártak, a családja pedig nagyon sokat vár tőle, így igazából megfelelési kényszerben szenved. Aaron maga a jóság, akinek egyetlen reménye az volt, hogy bekerül az iskolába. Most pedig, hogy bekerült, mindent megtesz azért, hogy ott is maradjon. Callnak velük ellentétben egy célja van: minél előbb kirúgatni magát.
De ahogy egyre jobban megismeri az iskolát, ez már nem is olyan csábító lehetőség. A Magisztérium ugyanis csodálatos hely, és valahol mélyen Callum úgy érzi, maradni akar. Még ha nem is mondja ki. Hiszen életében először érezheti erősnek magát a lába ellenére, és életében először igazi barátokra talált. 

A Magisztérium barlangrendszere valóban nagyon vonzó, a sok leírás alapján. Finom ételek és italok, jóbarátok, varázslatos lények. De azért mégsem annyira vonzó, mint – ha már szóba került – a Roxfort. Érezhetően nem olyan békés és barátságos hely, végig körüllengi valamiféle sötétség. 

A cselekmény nagy részét az iskolai oktatás teszi ki - miket tanítanak nekik, milyen teszteken, próbákon kell átesniük... Kifejezetten szerettem Rufus mester első leckéjét, amiben látszólag totál értelmetlen dolgot kért a diákjaitól. Ez egyszerre volt idegőrlő és lelkesítő, ugyanis nyilvánvaló volt, hogy lesz valami oka az értelmetlen feladatnak, alig vártam, hogy kiderüljön. Ebben a minőségében Rufus mester kicsit olyan volt, mint Yoda. 

A másik fő szálat a rejtélyek adják, van belőlük egy pár. Aaron körül, Callum körül, Callum apja körül, és érezhetően ezeknek köze van ahhoz a bizonyos háborúhoz, amelyben Call elveszítette az édesanyját. Sajnos ezekről nem írhatok bővebben, mert meglehetősen spoileresek, mindenesetre lesz egy-két meglepetés, ez biztos.

A könyv igazán kiemelkedő pontja is az egyik ilyen meglepetés, egy óriási csavart kapunk ugyanis a regény végén, amire szerintem ebben a formában senki sem számít. 

Összességében nem mondom, hogy elszálltam a történettől. Nem volt rossz, de mind Hollynak, mind Cassie-nek voltak már ennél sokkal-sokkal jobb történetei. Viszont ha úgy fogom fel ezt a kötetet, mint az öt részes sorozat bevezetőjét – végtére is az –, akkor nem háborgok miatta túlságosan. Ez egy átlagos történet volt, viszont az apróságok, amelyek a könyv bizonyos pontjain kiderülnek, illetve főként a nagy csavar a regény végén biztosítják, hogy nagyon izgalmas és érdekes folytatásokat kapjunk még. Főként Call és Aaron együttműködésére, Call démonaira (sajnos muszáj ilyen rébuszokban fogalmaznom, de ha elolvassátok, érteni fogjátok, mire gondolok) leszek kíváncsi, illetve azt hiszem, az is jót tesz majd a történetnek, ha a szereplőink elkezdenek idősödni – azért mindkét írónő otthonosabban mozog a young adult korosztályban, mint a middle grade-ben. 

AJÁNLOM

Olvassatok bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/magiszterium_reszlet.pdf?ap_id=Deszy



Blogturné extra 
Előzetesek mindenhonnan + A sorozatról

Viszonylag ritkán fordul elő az, hogy egy könyvhöz három különböző könyvelőzetes is készüljön. A Magisztériumhoz viszont készült! Egy az amerikai kiadáshoz, egy a spanyolhoz, egy rövidke pedig az olaszhoz!
Én most ezt a hármat hoztam el nektek, az angolt felirattal, a másik kettőt leginkább a hangulat kedvéért.

Az amerikai előzetes magyar felirattal:





A spanyol előzetes:




Az olasz előzetes:




Az előzeteseken kívül érdemes megnézni a két írónő bevezető gondolatait is a sorozathoz, és ami igazán különleges benne: mesélnek arról is, mire számíthatunk a második részben. Azaz: az első rész végén Callum rájön valamire, amit nem oszt meg a barátaival. A második részben Aaron és Tamara rájönnek a titkára, és kiderül, hogyan reagálnak most, hogy ők is tudják ezt a hatalmas titkot. A könyvben ennek nagyon fontos szerepe van, annak, hogy hogyan hat ez a barátságukra, mennyire fontos a hűség, és hogy ez mekkora nyomást helyez rájuk. Különösen Callre és Aaronra, akiknek nagyon fontos kapcsolata lesz mágusszempontból is. Holly azt is elárulja, hogy a második kötetben a szereplők már kimozdulnak a Magisztérium barlangrendszeréből, és izgalmas döntéseket kell meghozniuk. 
A Magisztérium egyébként egy öt részes sorozat lesz, minden évben egy kötetet kapunk majd a jelenlegi tervek szerint. A második rész a tervek szerint 2015 szeptemberében érkezik angolul, a címe The Copper Gauntlet (A rézkesztyű) lesz.





Nyereményjáték

Callnak a Magisztérium számtalan új emberrel, iskolatársakkal, tanárokkal, történelmi alakokkal kell megismerkednie. A ti feladatotok csupán annyi, hogy kitaláljátok a szereplők nevét a jelentése alapján! Segítségképpen az egyes nevek betűit összekeverve kiemeltük nektek a bejegyzéseinkben. 
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a 3 Magisztérium - A vaspróba kötet egyikét!
Hajrá!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít!
A nyerteseket e-mailben értesítjük, az értesítéstől számított 72 órán belül kérjük válaszolni az e-mailre, amennyiben ez nem történik meg, újabb nyertest sorsolunk.

A mai név jelentése:
igazság

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

12.01. - Deszy könyvajánlója
12.02. - Bibliotheca Fummie
12.03. - Dreamworld
12.04. - Kelly Lupi olvas
12.05. - Always Love a Wild Book
12.06. - Media Addict

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Csak meg szeretném kérdezni, hogy lehet valamit tudni az eredményhirdetésről??

    VálaszTörlés