Breaking News

Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán


Tetszett, de még egy ilyen idegesítő szereplőt...
Szívből, színből, igazán

A blogturnéról



„Lélegzetállítóan szép, szívbemarkoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről” – hirdeti a Szívből, színből, igazán fülszövege. És milyen jól teszi! A Blogturné klub tagjai megmutatják neked, hogy mennyire csodálatos is Róbert Katalin könyve. Tarts velünk!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
ISBN: 9789633992593
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Megrendelési link

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/robert-katalin-szivbol-szinbol-igazan-6948?ap_id=DeszyAlex és Lilla testvérek, szeretik egymást, ám mindketten Patrik után vágyódnak.
Patrik azonban nehezen ereszt bárkit közel, édesanyja halála túlontúl fájó, apja elutasítása pedig túl könyörtelen. Úgy érzi, többé nem képes szeretetre senki iránt. Mégis összebarátkozik Alexszel, és a kapcsolat egyre mélyül, egyre fontosabbá válik számára a fiú. Csakhogy neki mindig a lányok tetszettek, és Lilla mellett sokkal vidámabb és könnyebb az élet.
Alex fél a saját másságától és tehetetlen. Miközben próbálja megtalálni az útját, helyt kell állnia azokban a játszmákban is, amelyeket Patrik diktál. Mégsem képes elszakadni a fiútól, és attól a keserves, de gyönyörű szerelemtől, ami hozzá köti.
Lilla féltékenyen figyeli a fiúk hatalmi harcát, de hisz abban, hogy Patrik végül őt választja. A párkapcsolatért kész küzdeni, még akkor is, ha szeretett bátyja a másik fél. És egy nap Patrik végre odafigyel Lillára is…
Ők hárman egy különleges, érzékeny játszmát játszanak, ahol rendkívül nagy a tét: a boldogság.

Véleményem

Ezt a könyvet félelmetesen vártam. Nem tudom, mikor vártam már ennyire olyan könyvet, ami nem sorozatfolytatás vagy olyan író műve, akit egyébként imádok.

Még a szerkesztő, Varga Bea keltette fel a figyelmem a Gutenberg-villában, annyi sok jót mesélt róla, azt meg már úgyis mindenki tudja, hogy Tibi mennyire imádta a könyvet, és természetesen nekem is áradozott róla eleget. És persze ehhez az alapötletet is szeretnem kellett, ami szintén megvolt.

Amúgy is támogatom az LMBT könyvek hazai kiadását, ráadásul tudtam, hogy itt olyasfajta szerelmi háromszögre számíthatok, amilyenről még nem olvastam: két testvér meg egy harmadik fél, és most jön a csavar: kettő fiú és egy lány, és nem a két fiú alkotja a testvérpárt. Imádtam, olvasatlanul is! Zseniális felállás.

Mégis, szerintem ebben a turnéban lehet, hogy én leszek az egyetlen, aki azért nem tudta maradéktalanul megszeretni a regényt. Na de haladjunk szépen sorjában!

Azt már említettem, hogy az alapsztorit imádom, ebbe nem mennék bele bővebben. Nagyon tetszett a stílus is. Róbert Katalin tényleg gyönyörűen adja át a szereplők érzéseit, mégsem válik a szöveg mesterkéltté és illik a szereplők korához is. Kifejezetten olvastatta magát, nem voltak benne erőltetett tinijópofaságok, de nem is hatottak idősebbnek a szereplők attól, hogy valami nagyon szépet és választékosat akart a szájukba adni a szerző. Szóval ez határozottan dicséretet érdemel. 

A három főszereplő közül az egyiket kifejezetten megkedveltem. Alex a meleg fiú a sztoriban, annak a bizonyos testvérpárnak a fiú tagja. Szerelmes Patrikba, és azért nem azt írom, hogy bele van zúgva, mert ennél sokkal több, ami köztük van. Igazán megérti Patrikot, támasza a bajban, vele örül, amikor boldog, szívét-lelkét neki adta. És mivel Patrikon és a szerelmi háromszög harmadik tagján, a húgicán kívül senki sem tudja ezt konkrétan, meg kell küzdenie azzal, amivel egy ilyen korú meleg fiúnak. És jól tudjuk, nincsen könnyű dolga. A történet Magyarországon játszódik, mi még a Nyugathoz képest is tabuként kezeljük a homoszexualitást, még ha a helyzet talán javuló tendenciát mutat is. De a coming out ettől nem válik könnyebbé, főleg, ha az ember szüleinél nem ez a norma - ha mást se hall, mint hogy lányokról kérdezgetik, és hogy akadjon le Patrikról. (Már azon kívül, hogy soha nem lesz olyan jó, mint a testvérei. Mert ezt is folyamatosan érzékeltetik vele, pedig még a melegség témája elő sem került.)
Alexnek nagyon kemény gondolatokkal kell szembenéznie. Ha ugyanis felvállalja másságát, akkor nem csak a szülei reakciójától kell tartania, hanem mindenki másétól is. El kell viselnie a megvető tekinteteket, a háta mögött tett megjegyzéseket, azt, hogy soha nem lesznek egyenlő jogai hetero társaival. És így, felnőtt életének küszöbén persze ezzel együtt rengeteg más dilemmát is felvet a szexuális orientációja: akar-e majd gyereket, vállalhat-e így egyáltalán? Mennyit hajlandó feladni magából annak érdekében, hogy normális, átlagos élete legyen? Ér annyit az elfogadás és a klasszikus értelemben vett családminta, hogy énjének ezt a részét feladja és hazugságban éljen?

Imádtam, ahogyan Alex szembenéz ezekkel a kérdésekkel, és próbálja megtalálni a helyes utat, ami koránt sem egyszerű. Ráadásul Corvinusos, mint én, tartsunk össze!

Szóval imádtam az ötletet, a stílust és Alexet. Mivel lehetett akkor a gondom? Naná, hogy a másik két szereplővel és a szerelmi háromszöghöz kapcsolódó cselekménnyel. 

Patrikot hagynám a végére, úgyhogy jöjjön Ő, akit nem nevezünk nevén... Lilla. Lilla, akit már előre megszavaztam az Év legidegesítőbb karakterének, úgyhogy ha esetleg újra találkoztok a nevével az évösszesítő listámon, ne lepődjetek meg. Lilla, akit jobban utáltam és aki jobban felidegesített, mint Umbridge - és higgyétek el nekem, ez bizony nagy szó. És Lilla, aki miatt komolyan elgondolkoztam, hogy ez a poszt kapjon-e egy cenzúrázatlan verziót avagy ne. 

Másszunk bele ebbe a szerelmi háromszögbe, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, hogy megértsétek, miért tudtam én ennyire utálni Lillát. (És amúgy Patrikot is a sztori elején, de erről még később.) 
Adott nekünk Alex, aki meleg és ezt tudja is magáról. Aztán ott van Patrik, aki abszolút hetero, de lehet, hogy mégsem, hiszen csak beleszeret Alexbe. És aztán ott van nekünk Lilla... Lilla, a bizonyos levakarhatatlan harmadik. Lilla belezúgott Patrikba, aztán rövid úton megtudta, hogy Alex is szerelmes Patrikba, és nagy eséllyel Patrik sem teljesen semleges iránta. De ez persze őt nem tartotta vissza. Ugyanis Lillánál elkényeztetettebb, idegesítőbb libával (és remélem, érzitek, itt jött be a cenzúra) még nem találkoztam. Komolyan mondom. Ha még csak hülye lenne, azt meg tudnám neki bocsátani. De nem, Lilla abszolút nem hülye, sőt... Kifejezetten manipulatív és ravasz, ha arról van szó, hogy a saját céljait elérje. Annyira megszokta, hogy mindent megkaphat, hogy foggal-körömmel akaszkodik abba az egy dologba, amit nem kellene akarnia: Patrikba. Ami azt illeti, a tudat, hogy a családban háttérbe szorított Alex is a fiút akarja, csak még egy löketet ad neki ahhoz, hogy meg akarja szerezni magának a srácot. Ilyen a versenyszellem benne, bizony ám! Csak ne hagyjuk, hogy a másiknak jó legyen! 

Lilla az az igazi, tenyérbemászó, elkényeztetett, nyafka, magát kellető, népszerű csaj a gimiből, akit tutira utáltál. De komolyan. Kétségtelen, hogy annak mondjuk jól van megírva, mert ilyen idegesítő szereplőt már rég pipáltam. És tény, hogy az ilyen csajoktól az életben is a falra mászom.
Szóval Lilla bárkin és bármin átgázol Patrikért, és így belekerül a közepébe ennek az undorító szerelmi játszmának. És meg is érkeztünk Patrikhoz. 

Azt szokták mondani, hogy a megcsaláshoz két ember kell, úgyhogy ha már Lilláról ilyen szépen nyilatkoztam, azért Patrikot sem hagyhatom ki a szórásból. Először is szögezzük le: Patrik és Alex nem járnak, így amit a srác csinál, valójában nem megcsalás. De azért mi tudjuk, hogy mégis... Patrik szerelmi játszmákban éli az életét. Egyik pillanatban összebújik Alexszel, a következőben pedig direkt csókolózik előtte a húgával. Aztán megint Alexszel van, aztán flörtöl a húgával. És ez a mókuskerék így megy, no persze azért időről időre belefér némi flört más csajokkal is. De Alexnek az fáj a legjobban, ha a húga a harmadik a kis játszmában, és egyébként is elérhető, miért ne lehetne ő az? 

Tudom, hogy most nagyon cinikusan írok erről a szerelmi háromszögről, de higgyétek el, pont ilyen hatással volt rám. És persze, kapunk mi valamiféle indokot arra, hogy Patrik miért ilyen. A múltjában van ugyanis egy sötét tragédia, ami persze okkal viselte meg. De mivel pont Alex volt mellette a nehéz időkben, ő a támasza, ezt a viselkedést a könyv elején nagyon nehezen dolgoztam fel magamban. Azóta sokat gondolkoztam a könyvön, és rájöttem, hogy én valószínűleg különösen érzékeny vagyok az ilyesfajta hatalmi játszmákra és manipulációkra, ezért is viselt meg ennyire. 

Mindenesetre a regény elején komolyan gondban voltam ezzel az egésszel. Nem éreztem a kapaszkodót. Alex szenvedett a mássága és Patrik miatt, Lilla szenvedett, mert nem kaphatta meg Patrikot, ráadásul még idegesítő is volt, Patrikot meg szimplán gerinctelen kis cenzúrázva féregnek tartottam. Ehhez még hozzájöttek Alex idegesítő szülei, Patrik apja, és komolyan, már nagyítóval keresgéltem egy olyan szereplőt, csak egyet, aki hoz nekem egy kis nyugalmat. Ja, nem találtam.

De aztán szépen lassan átcsaptunk a regény második felére, és bár még mindig központi téma volt ez a bizonyos szerelmi háromszög, és Lilla még mindig keverte azt a bizonyos trutyit és Patrik még mindig manipulatív volt, de Alex megváltozott. És én tulajdonképpen úgy érzem, Alex változása volt a katalizátora annak, hogy a végére azért csak megszerettem ezt a könyvet. Ugyanis ahogyan Alex a kapunyitási pánik közepére kerül, a kezébe veszi az életét. Kirepül a fészekből, külön lakásba költözik. Rájön, hogy képes folytatni az életet Patrik nélkül is, még ha folyamatosan érzi is a hiányát. Felfedezi, milyen egy olyan kapcsolat, ami nem az érzelmi manipulációkra épül. És Alex... egyre inkább Alex lesz. Lilla folytatja a "ragacs" szerepét, Patrikról egyszerűen levakarhatatlan. És Patrik is folytatná, de a kettejük közötti távolság lehetőséget ad Alexnek, hogy kiálljon magáról. És ahogy Alex ezt megteszi, úgy vonzza egyre jobban magához Patrikot is, és úgy ébred rá ő is arra, hogy nem engedhet meg magának mindent. Na igen, ezt a részt tényleg nagyon szerettem. Még mindig volt kavarás, a szerelmi háromszög nem volt kevésbé idegesítő vagy kevésbé fájdalmas, de azt mondtam, igen, itt már értem, miért ajánlgatták nekem annyira ezt a könyvet az ismerősök. 

Szóval összességében tetszett a könyv, kifejezetten érdekes témákat érintett, a melegség felvállalásától kezdve a fészekből való kirepülésen keresztül egy meglehetősen bonyolult kapcsolatig. Kifejezetten érdekes olvasmány, az biztos, hogy még hasonlót sem olvastam soha, és olvastatja magát. Már ha az ember nem tépi ki minden haját Lillától meg Patriktól. Mert sajnos nálam ennek a lehetősége a levegőben volt. Szóval így állunk én meg a Szívből, színből, igazán. És most örülök csak igazán, hogy nem pontozik, mert komoly bajban lennék, annyira vegyesek az érzéseim "imádtam" és "falra másztam tőle" között, attól függően, hogy a regény melyik részén jártam épp...

AJÁNLOM

Blogturné extra

Mostanra egészen megbarátkoztam a körtés-almás borítóval, bár imádni valószínűleg soha nem fogom. Mindenesetre a Szívből, színből, igazánhoz indult egy borítótervező pályázat, gondoltam, hozok néhány olyat a beérkezett alkotások közül, amelyek nekem nagyon tetszettek. (Az összeset megtaláljátok IDE kattintva.)





Nyereményjáték

Kicsit több, mint másfél évvel ezelőtt jelent meg az utolsó LMBT romantikus történet, az Ethan és Carter a Szivárvány-körben, éppen ezért is vártuk annyira a Szívből, színből, igazánt. A várakozás hónapjai alatt azonban szerencsére megismerhettünk jó pár LMBT karaktert is a Könyvmolyképző kiadó könyveiben, akik hamar a szívünkbe lopták magukat.

A feladatod a következő: a leírások alapján találd ki, hogy ki az általunk említett karakter, melyik könyvben szerepel, és írd be a regény címét megfelelő bloghoz tartozó sorba a Rafflecopter dobozban. Három szerencsés nyertes egy-egy példánnyal gazdagodhat a regényből.

Figyelem: A sorsolást követően kiküldünk egy e-mailt, arra várjuk 72 órán belül a választ. Ha nem érkezik, új győztest kell sorsolnunk. Köszönjük a megértéseteket.

Sophie Mercer legjobb barátnője, szintén a Hekaté Hell intézmény növendéke. A punk kinézetű vámpírlányt megviselte az élet, de Sophie barátsága sokat segít neki.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

Nincsenek megjegyzések