Breaking News

Salla Simukka: Hófehér


Még mindig meglepő
Hófehér

A blogturnéról



Salla Simukka egy különleges lányt ismertetett velünk a Vérvörös című könyvében. Lumikki élete a tragikus bál után folytatódik, de most új helyszínen követhetjük nyomon a lány izgalmas kalandjait. Lumikki Prágában próbálja kipihenni magát a veszélyes drog és pénzmosási ügylet után, ám nem számít arra, hogy felbukkan Prága utcáin egy olyan személy, aki olyan helyzetbe kényszeríti a lányt, ahol újra szembe kell néznie a legnagyobb félelmeivel és titokzatos csoporttal is.
Tarts velünk, kiránduljunk együtt Prágában és kövessük a nyomokat Lumikkivel. A turné végén az Athenaum Kiadótól a tiéd lehet 3 példány a Hófehér című izgalmas könyvből.


Eredeti cím: Valkea kuin lumi
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 240
Fordító: Panka Zsóka
ISBN: 9789632932897
Sorozat: Hófehér-trilógia 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,40)
Megrendelési link

Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy a rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert. Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet… Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy „áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia. Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét!

Véleményem

Az első részt bár szerettem, azért nem aratott nálam osztatlan sikert, de rettentően kíváncsi voltam, hogyan lehet továbbvinni ezt a véres, finn Hófehérke-feldolgozást. Azt kell mondanom, a második rész sokkal jobban tetszett, mint az első. 

Ezúttal a maffia helyett egy szekta akciójának közepébe csöppenünk Lumikkivel, ezt pedig rögtön meg is spékeljük a vércseként lecsapó médiával. Hófehérkénknek ezzel a kettővel kell szembenéznie, a helyzetet pedig csak tovább bonyolítja, hogy ezúttal nem otthon, Finnországban, hanem Prágában. 

A helyszín számomra különösen izgalmas volt, ugyanis idén ősszel végre eljutottam Prágába, ráadásul nem csoportos szervezésben, így tehát a barátnőmmel idegenvezető nélkül barangoltunk a városban. Mivel nekünk kellett megoldanunk a közlekedést, valószínűleg sokkal jobban foglalkoztatott mi mi mellett van, hová hogy jutunk el, így amikor a könyvben az egyes városrészekről volt szó, szinte tapsikoltam, hogy immáron magam elé tudom képzelni az egyes helyeket és azt is, hogy egyikről a másikra hogyan jutott el a főszereplőnk.

Na de vissza a történetre! Lumikki most igazán ki akar maradni a bajból, de rögtön az elején jön a váratlan meglepetés: előkerül egy lány, aki azt állítja, hogy húga. Lumikkinek rá kell jönnie, hogy valóban a testvére lehet-e lány, miközben furcsa emlékek és álmok szakadnak fel benne a lány megjelenésének hatására, és rájön, hogy apja valóban titkol valamit Prágával kapcsolatban. Érdekes volt arról olvasni, ezt a váratlan helyzetet hogyan dolgozza fel Lumikki, és mennyire bízik meg az idegen lányban. De még inkább az volt az érdekes, hogy milyen régi emlékképeket szakított ez fel benne. 

Az akció ebben a részben sem maradhatott el, bár kevésbé volt véres a történet, mint az első részben. Azt, hogy a maffiózok helyett egy szektát kapunk, kifejezetten élveztem. Mindig is borzadva néztem az agymosó szekták manipulációit és hogy micsoda borzalmas tettekre lehet embereket rávenni a kiválasztottság nevében. Ez ebben a könyvben is nagyon szépen megjelenik, különösen érdekes volt Lena gondolatait hallgatni a szekta vezetőjéről és a "családról". Mégis annak ellenére, hogy Lena alapvetően a szekta tagjaként pozitívan állt hozzá, egy pillanatig sem éreztük helyesnek azt, ami történt.

Kifejezetten szerettem Jiři, az újságíró gondolatait, aki mély kutatómunkát folytat és szinte bármit hajlandó megtenni a sikeres sztori kedvéért. Mit számít, ha veszélyben az élete, ha idegen lányok költöznek hozzá? Nagyon jól megmutatta a regény, hogy milyen mocskos tud lenni a média, és mennyi mindent hajlandó megtenni egy jól eladható hírért. 

Volt egy nagyon is meglepő szál, aminek a folytatására kíváncsi vagyok. Lumikki szerelmet kapott. Ez még önmagában nem lenne meglepő, de van benne egy csavar, amit most nem szeretnék lelőni, mindenesetre amikor elolvastam, elsőre fennakadt a szemem a meglepetéstől. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatása. 

Amiért pedig plusz pirospont jár: a fejezetek elején kapunk egy-egy olyan gondolatot, ami csak részben kapcsolódik magához a történethez, sokszor inkább csak általános megállapítások. De nagyon szépen sikerült megírni őket, némelyik gondolatot kifejezetten imádtam, és tényleg jól passzolt az egyes fejezetekhez. Ha valaki esetleg olvassa, a 29. oldalon kezdődő a kedvencem. 

"Az emberek hősökre vágynak. (...) Olyan történetekre szomjaznak, amelyekben a lehetetlen lehetségessé válik a rettenthetetlen, igazságos hős tette nyomán."

Összességében a második regény szerintem könnyebben fogyasztható volt, mint az első, nem volt hiány akcióban sem, de a maffia nélkül mégis kevésbé volt véres. A furcsa, borús hangulata ezzel együtt megmaradt, érezhetően nagyon más, mint az amerikai young adult történetek, valami nagyon egyedi. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Szekták

A könyv központi eleme a szektákba tömörülés problematikája, az egyik főszereplő, az újságíró Jiři több szektát meg is említ név szerint. Az extrámban most ezekről a szektákról szemezgettem. 

"A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni."

"A Menny Kapuja (Heaven's Gate) szekta a tömeges öngyilkosság miatt vált hírhedtté. 1997-ben Kaliforniában 41 ember tömeges öngyilkosságot követett el Marshall Applewhite vezetésével, melyre előre, tudatosan felkészültek. Téveszméik szerint a Hale–Bopp-üstökös mögött UFO rejtőzködött, melyben földön kívüliek közeledtek a Föld felé, hogy kitelepítsék az "arra méltó" embereket. Az UFÓ kultuszon kívül nézeteket vettek át több vallásból köztük a New Age, Szcientológia, tanulmányoztak horoszkópokat, spiritisztákkal álltak kapcsolatban, valamint ezoterikus könyveket is árultak." (x)

"Az Aszhara szekta guruja zavaros nézetet képviselt, pl. az 1997-es világvégét, de szükségesnek ítélte a japán kormány megdöntését és a szigetország lakosságának terrorizálását is. Aszhara gurujának utasítására 1995. március 20-án öt szektatag a tokiói metró egyik állomására (amely a kormányzati negyedben van) vastag műanyag zacskókban sarint vitt le, azokat esernyőkbe rejtették és a zacskókat hosszú tűvel kiszúrták. A kiáramló mérges gáz a történelem első sarintámadása volt. A sarint a nácik idején először a németek állították elő, de alkalmazására nem került sor. A sarin 500-szor erősebb a ciánnál. A merénylet következtében 12 ember meghalt és több mint 5500-an szenvedtek súlyos mérgezést. Kiderült, hogy a tömeggyilkosságnak volt kísérleti előzménye is." (x)

"Jim Jones prédikátor a gazdasági és etnikai egyenlőség ígéretével létre hozott vallási közössége a történelem legnagyobb tömeges öngyilkosságával ért tragikus véget. Jones 1972 és 1977 között San Franciscóban működött és rengeteg hívőt gyűjtött maga köré. Belőlük szerveződött az az utópisztikus közösség, a Népek Temploma, amely 1978. november 18-án több mint 200 gyermek megölése után kollektív öngyilkosságot követett el a guyanai (Dél-Amerikai) őserdőben." (x)

Az utolsó szektáról pedig inkább egy linket hozok, olvassátok el ITT, nagyon megrázó.

Nyereményjáték

Lumikki a Hófehér című könyvben Prágában barangol. Ez a különleges város sok szép helyszínt rejt, amik a könyvben is fontos szerepet játszanak. Lumikki és a regény másik főszereplője különböző helyszíneken találkoznak és bizony néha menekülni is kényszerülnek. A te feladatod lesz azonosítani a képek és a kis leírások alapján a helyszíneket, majd ezek segítségével feltérképezni a várost és Lumikki útvonalát. Ha ügyes vagy és jól (fel)ismered Prágát megnyerheted az Athenaeum Kiadó által felajánlott 3 db Hófehér regényt.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11.28. Kelly & Lupi olvas
11.30. Deszy Könyvajánlója
12.02. Zakkant olvas
12.05. Dreamworld
12.07. Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések