Breaking News

Tavi Kata: Ballépések


Vissza a táncos gimibe
Ballépések

A blogturnéról



Az I. Magyar Könyvek Viadalán Az év felfedezettjének választott Tavi Kata visszatér a Sulijegyzetek sorozat második részével. A Ballépésekben tovább folytatódik Lilla és Krisztián története, megannyi kalanddal, szomorúsággal és remek pillanattal fűszerezve.
Tartsatok velünk a blogturnén, ahol az értékelések mellett extrákat is találtok, továbbá három példányt kisorsolunk a regényből.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
ISBN: 9789633992609
Sorozat: Sulijegyzetek 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link

Szeptember van, és tanévnyitó, Lilla szorongva várja Krisztiánt. Nyár elején elcsattant egy csók, de utána hiába vár folytatásra.
Krisztián körül teljes a káosz, a rockistennek kinéző fiú elutasító Lillával és másokkal, sőt, a kosarazásban sem leli örömét.
Mi folyik a háttérben? Mit kavar a felbukkanó exbarátnő, Adrienn? Miért állít be Lilla bulijára és miért kezdenek verekedni a srácok?
Lilla éli a tánctagozat mindennapjait, de az iskolai órák és fellépések mellett nyitva tartja a szemét. Rájön, hogy Márk és Krisztián ellenséges viszonya mögött apró, múltbeli titkok rejlenek, és szuperkém barátnőivel akcióba lendül, hogy megtudja, mi az igazság.
Ám Lillát meg mások figyelik, akik félreértik a fiúkkal folytatott barátságát, és mocskos pletykákat terjesztenek.
Vajon mit érez iránta Krisztián? És kit szeret Márk?
Lilla keményen küzd, szenvedélyesen táncol, de néha elbukik. Lesz olyan fiú, aki erős karjával átöleli és az Élet nagy táncparkettjén igazi társa lesz?

Véleményem

Én már a Nyitótáncot is szerettem, de ha engem kérdeztek, a Ballépéseket jobban. Miért? 

Először is az első rész esetében nem tudtam nem a Szent Johanna Gimit venni mércének. És akkor az ember keresgéli - vagy akaratlanul is megtalálja - a hasonló dolgokat, akármilyen egyedi is a történet. Ráadásul a lány, új iskola párosítás sem olyan meglepő, még ha teljesen logikus kezdése is a történetnek. 

A Ballépésekben ezektől viszont már egyre jobban elszakadunk. Olvasás közben már nem igazán járt a fejemben olyasmi, hogy igen, ilyen az SzJG-ben is volt, és sokan arra fognak asszociálni. És tekintve, hogy Lilla immáron a második évét kezdi, az új iskola kérdés sincs már - immáron megszokott sulijába tér vissza. 

Viszont amit kapunk, és ez nagyon-nagyon tetszett: cselekmény. Nagyon sok ilyen gimis sztoriban - egyébként az SzJG-ben is - egyszerűen háttérbe szorul egy-egy konkrét, szépen végigvihető szál a gimis hétköznapok javára. Magyarul kapunk poénos gimis napokat, de nincs a regénynek egy íve, csak megyünk bele a sztoriba, napról napra. A Ballépésekben is megvolt a napról napra jelleg, hiszen mégis csak egy gimis sztoriról beszélünk, a gimis napokat is napról napra éljük meg, így természetes. De hiába voltak meg ezek a napi sztorik, kaptunk igazi történeti ívet is! Hallelujah! 

Ráadásul ha már ott voltunk, rögtön nem is egyet. Egyrészt folytatódik a Krisztián-Lilla vonal, ahogyan arra számítunk is, de persze nem mehetnek a dolgok olyan simán, így előkerül a fiókból egy exbarátnő, elcsattan egy váratlan csók - nem, nem Krisztián és Lilla között -, félreértések félreértések hátán, de ami tetszett: azért ez a kettő legalább igyekszik ezeket tisztázni, vagy ha mégsem, akkor legalább némi okát látom annak, hogy miért nem teljesen őszinték egymással. És hiába van meg köztük ez az idegesítő huzavona, nagyjából végig barátok maradnak, ha épp más nem is történik köztük. Ráadásul mivel szomszédok - imádom, hogy szomszédok! -, időről időre kapunk cuki közös jeleneteket - Krisztián váratlanul megjelenik Lilláéknál, segít egy-egy krízisben a bajba jutott Lillán és hasonlók. Hogy jutnak-e valamire, azt nem árulom el, de van remény! 

Aztán egy másik szál picit ehhez kapcsolódik: Krisztián exének valami köze van egy rejtélyhez, ami kapcsolatban áll azzal, miért is van Krisztián és Márk ilyen rosszban. Lilla a fejébe veszi, hogy megfejti a rejtélyt, és nem csak azért, mert ez a bizonyos ex nagyon-nagyon idegesítő és keveri a... dolgokat. Ráadásul mindennek valami köze lehet ahhoz, hogy miért teljesít a kosárcsapat olyan borzalmasan. É hát ismerjük Lillát, nyilván ezt is helyre akarja hozni. De előtte - ahogy a fülszöveg le is lövi - lesz egy kis verekedés is, és hát gáz, nem gáz: nagyon nevettem. Lilla megoldása fenomenális, de persze itt is befigyel a kis szerencsétlensége. 

A Lilla-Krisztián-Adrienn-Márk dolgon kívül sem szorulnak azonban háttérbe a mellékszereplők is. Bejön például a Kristóf-Jázmin szál, ami nem kicsit bonyolult, és egy komoly problémával is foglalkozik, ami szerintem nem egyedi a mai fiatalság körében, de nem szeretném lelőni a szálat. 

És végül ez mégis egy táncos könyv, és Lilla életében eljön a kérdés, ami szerintem nagy eséllyel a legtöbb táncos életében: akar-e profi táncos lenni vagy megmarad a tánc számára hobbinak, és "rendes" hivatást választ. Nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy hogyan próbálja magában feldolgozni ezt a nagyon nehéz kérdést, és hogyan változik akár pillanatról pillanatra az, amit gondol. Fontos középiskolás kérdés ez akkor is, ha nem táncol az ember, hiszen előbb-utóbb vége a giminek, és dönteni kell, ki mivel szeretne foglalkozni. A klasszikus "Merre tovább?", minden középsulis rémálma. Lillánál ez a kérdés viszonylag korán előkerül, de persze még van hátra két évük, így a végső döntés azért a jövő a zenéje. De tetszett, hogy már most megjelent. 
És úgy alapból elég jóban voltam Lillával ebben a részben. Nyilván tinilány, és kicsit szerencsétlen, de nem voltak nagyon durva hülyeségei, néhány ciki sztori meg még kellett is.

Összességében a Ballépések viccesebb és összeszedettebb volt szerintem, mint az első könyv. Mivel már nem kellett ezt a sok karaktert bemutatni, elindulhatott a kavarás, néhány mellékszereplő átélhette a maga drámáit. Emellett volt egy nagy rejtély, ami mint kiderült, szépen lassan mindennel összefüggött - Krisztián és Lilla szerelmi életével, a sorozatos elvesztett meccsekkel, a Krisztián-Márk háborúval -, de nem vált teljesen kiszámíthatóvá. Krisztiánnak és Lillának meg volt néhány kifejezetten cuki jelenete. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Idézetek

"– A harmadikos Tamási Ervinről van szó? – kérdezte.
– Igen, róla. Ugye nem csak ennyit sikerült megjegyezned?
– Ja, nem – mondta, és a hajába túrt. – De Ákos neki talán segíteni fog. Jóban vannak.
– Kicsi ez a ti kosaras közösségetek, mi?
– Fogalmad sincs, mennyire – morogta."


"Ráadásul, amikor visszamentem, alighogy lehuppantam a székre, Flóra rögtön faggatni kezdett, mi történt.
– Dumáltunk. A pólójáról – magyaráztam. Elég hangosan szólt a zene a teremben, de már nem zavart a lüktetés a fejemben.
– A pólójáról? – kérdezte felhúzott szemöldökkel.
– Igen, arról. Megnyugodhatsz, a többi ruhája nem érdekel."


"Riadtan ültem fel az ágyban.
– Te meg hogy kerülsz ide? Biztos, hogy apa hamarabb nyúzna meg, mint hogy kora reggel felengedjen a szobámba.
Krisztián rám nézett – a tarkójánál összefogott haja miatt nagyon hangsúlyossá váltak az arcvonásai –, és felém nyújtotta a bögrét. A kedvenc fekete bögrém volt, amin fehér virágminták és pár Coffee felirat virított.
Zavartan elfogadtam.
– Apukád ma dolgozik, anyukád pedig megszállta a lakásunkat."


"– Csak így megbékélsz? – nézett rám értetlenül.
– Igen.
– Az jó. Egy tízes skálán mennyire tartasz most perverznek? – kérdezte."


"Már becsöngettek, de én még mindig ott tollászkodtam, így amint beléptem a terembe, az összes szem rám szegeződött. Rám, Krisztián pulcsijában.
Ezen egyedül Krisztián nem lepődött meg. Sőt, rám is vigyorgott, amikor leültem a padomba.
– Jó pulcsi."


"Nem volt szükségem rá, hogy többet halljak.
– Nem tudsz semmi olyat mondani, ami érdekelne.
– Lilla, kérlek! – Megfogta a karom, de kirántottam magam a kezéből.
– Ne érj hozzám! – sziszegtem.
– Lilla! – A hangja már mélyebben csengett. Az elutasítás tette.
– Nyugodtan felejtsd el a nevemet! Meg engem is. Meg minden szót, ami valaha váltottunk. Én is elfelejtek mindent, amit mondtál nekem, mert hazugság volt."


Nyereményjáték

A Sulijegyzetek jóképű főhőse, Krisztián igazán jó kosaras… A kosaras fiúkat pedig sokan szeretik, ugye? No de fel is ismeritek őket? Kép és némi infó segítségével? Hát most kiderül! Minden résztvevő blogon találtok egy fotót és infót az adott kosarasról, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába be kell írni, hogy kiről is van szó.

A nyeremény szokás szerint három példány a regényből. Figyelem: a győztes a kiküldött e-mailre 72 órán belül válaszoljon, különben sajnos újra kell sorsolnunk. Csak Magyarország területére postáz a kiadó.

Az általam választott kosaras igazán megérdemli, hogy itt legyen a könyves blogon: meccsek előtt ugyanis olvasással relaxál, itt éppen egyik nagy kedvencét, a Hunger Gamest olvassa. Jelenleg egyébként a Cleveland Cavaliers játékosa, kétszer nyert a csapatával az NBA-n és két olimpiai arannyal is dicsekedhet. Napjaink egyik legsikeresebb játékosa.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

12/05 - Deszy könyvajánlója
12/07 - Always Love a Wild Book
12/09 - Kelly Lupi olvas
12/11 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések