Breaking News

Tammara Webber: Between the Lines - A sorok között


Meglepő sztáros románc
Between the Lines - A sorok között

A blogturnéról



A Könyvmolyképző Kiadó a nagysikerű Easy után újabb sorozatot indított el Tammara Webber tollából. A Between the Lines - A sorok között című regény a tinisztárok profi filmes világába enged betekintést, ahol Emma és Reid történetéről olvashatunk.  Hat állomáson követhetitek a bloggerek bejegyzéseit, majd a turné végén a szokásokhoz híven három példány vár a játék szerencsés megfejtőire.

Eredeti cím: Between the Lines
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789633990087
Sorozat: Between the Lines 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,74)
Megrendelési link
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/tammara-webber-a-sorok-kozott-6871?ap_id=DeszyReid Alexander hozzászokott, hogy megkapja, amit akar – most pedig épp legújabb szereplőtársát, Emma Pierce-et akarja. Az egész világ fölsorakozik, hogy szépen a kezére játsszon ebben, amíg a külső forgatási helyszínen a fiú két váratlan akadállyal nem kerül szembe: egy ádáz volt barátnővel meg egy szintén Emma kegyeire pályázó vetélytárssal.
Emma Pierce csak most tette meg a nagy lépést, szakított a reklámokkal és televíziós filmekkel, amelyek éveken át foglalkoztatták. Az igazi mozifilmben – a szuperdögös Reid Alexander mellett – kapott főszerep valóra vált álommal ér föl. Emma azonban titkos vágyat rejteget a szívében:
egyszerűen normális lány szeretne lenni.



Véleményem

Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert elég vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Tammara Webbert az Easy miatt imádom, így igaz, ami igaz, nagy elvárásokkal álltam neki a könyvnek. Az Easy szintjét határozottan nem érte el a könyv, de az biztos, hogy bizonyos okokból soha nem felejtem el, és rettentő kíváncsi vagyok a folytatásra. 

A könyvben E/1-ben, váltott szemszögben követhetjük egy film forgatását, egészen a szereplőválogatásoktól kezdődően a film promózásáig. Ez még így önmagában elég klisésen hangozhat. Adott nekünk egy nagyon helyes pasi, akinek a lába előtt hevernek a tinilányok sorai és egész Hollywood. És adott nekünk egy hétköznapi lány, aki épp útban van a hírnév felé, de még nem ismeri senki, és hát mivel ő maga is tinilány, neki is egyértelműen tetszik a szívtipró mozicsillag. A két szereplő egy közös, romantikus filmen dolgozik és mindenféle kavarodás van a szereplők között, megkapjuk a nyakunkba a sztárvilág árnyoldalait a hamis hírekkel, az őrült rajongókkal és az idegesítő paparazzikkal. És ja, rögtön el is könyveltem magamban a könyv elején, hogy tudom, mi következik, klisés love story, ahol majd a végén kényelmesen hátradőlhetek, egy nem túlságosan izgalmas, viszont annál romantikusabb út után. 

Na, a lényeg: nem ezt kaptam, vagy legalábbis nem teljesen ezt. 

Ennek pedig a legfőbb oka a férfi főszereplő, Reid. Ritkán fordul elő - szinte soha -, hogy egy romantikus történet főszereplő férfiját/fiúját ne kedveljem meg, legalább egy kicsikét. Nem lesz mindenkiből álompasim, de legalábbis kedvelem őket, vagy megértem, hogy miért ácsingózik utánuk a főszereplő. Ha azt mondom Reidről, hogy nem kedveltem meg, akkor finoman szóltam. Ilyen utálatos, tenyérbemászó, arrogáns főszereplőről talán még soha nem olvastam, YA-ban biztosan nem. Reid sorra fekteti meg a pár méteres körzetébe kerülő lányokat - azt most hagyjuk, hogy nekik mennyi eszük van -, folyamatosan iszik, bulizik, az élő fával is flörtöl, és az empatikus képességei egy járdáéval egyenlőek. Eleinte még azt hittem: ó, majd jön a megváltás, tényleg beleszeret majd Emmába, jön a nagy fordulat és puff, jófiú lesz és megkedvelem. De nem, nem sikerült. 

Vele szemben kaptunk egy mellékszereplőt, aki elvileg Reid ellenpontja lenne. Graham Emma támasza a forgatáson. Visszafogott, kívül esik mindenféle sztárőrületen, vele Emma nyugodtan elmehet futni anélkül, hogy paparazziktól kellene tartania. Ő az, aki megnevetteti, megnyugtatja Emmát, mikor melyikre van szüksége, ráadásul még jóképű is, gitározik, tanul és egyébként is: minden szempontból tökéletesnek tűnik. Egyetlen apró hibácskája azért van: nagyon úgy tűnik, hogy már foglalt, ráadásul nyilvánvalóan titkol valamit. 

A szerelmi négyszögünk tehát már alakul, és azért nem háromszöget írtam, mert Emmán, Reiden és Grahamen kívül ott van még nekünk Brooke. Brooke az a tipikus üresfejű, nagymellű, szépszemű liba, aki egy hollywoodi filmből ki sem maradhat. Viszont ő egyben Reid exe is és hogy a dolog még bonyolultabb legyen, nagyon úgy tűnik, Graham jelenlegi barátnője. 

És akkor rajtuk kívül itt van a másik nézőpontkarakter, Emma, akit már emlegettünk. Vele tudtam a legkevésbé dűlőre jutni. Egyrészt szerettem benne, hogy nem szállt el magától, hogy az esetek többségében kiállt magáért, mégis nagyon sokszor sötét volt, mint az éjszaka - leginkább ami a szerelmi életét illeti. 

Szóval nem mondhatnám, hogy a szereplőktől túlságosan elszálltam volna, bár Reid kétségtelenül maradandót alkotott - negatív értelemben. 

Az írónő behoz egy sor komoly témát is, bár a legtöbbet nem bontja ki annyira, amennyire lehetőség
lenne rá, gyanítom, ezek a sorozat következő köteteire maradnak. A hírnév, az alkoholizmus, a rossz családi élet, az útkeresés csak néhány a komoly témákból, amiket érint a történet és írhatok róluk spoilerek nélkül.

Szerettem viszont a filmet, amit a könyvben forgatnak. Igaz, túl sok energiát nem kellett az ötletbe fektetni, hiszen a Büszkeség és balítélet modern, középiskolai változatáról van szó, de azért megmosolyogtató volt az az egy-egy részlet, amit a forgatókönyvből kaptunk, és élveztem, ahogy ezek mindig kapcsolódtak valahogyan a történethez. 

És bármilyen furcsa is volt összességében az, ahogy alakult a sztori, és sokszor kifejezetten haragudtam szereplőkre, valamilyen furcsa módon ez egy okból mégis jót tett a történetnek: meglepett. Amikor olvasni kezdtem a sztorit, abszolút nem számítottam azokra a csavarokra, amelyek a könyv végén jöttek. Meggyőződésem, hogy az írónő sem ezt tervezte, hanem miközben írta a regényt alakult így a cselekmény. 

Összességében nem voltam elájulva a történettől, ennek a legfőbb oka pedig Reid volt, aki kifejezetten idegesített. Viszont ennek ellenére nagyon várom már a folytatást, pedig nem is kaptunk függővéget. Ennek pedig az az oka, hogy a külföldi értékelések alapján a történet egyre jobb lesz, az utolsó résznek már kifejezetten jók az értékelései. Ráadásul a kinti rajongók szerinti míg az első részben imádtuk utálni Reidet, az utolsóra már csak egyszerűen imádni fogjuk. Jelenleg nehezen tudom elképzelni, milyen út vezet majd el odáig, mindenesetre még egy sor kérdésem van a szereplők jövőjéről, úgyhogy csak ismételni tudom magam: várom a folytatást. 

AJÁNLOM


Blogturné extra - Büszkeség és balítélet feldolgozások

A Büszkeség és balítélet alaptörténete tökéletesen alkalmas a különböző feldolgozásokra. A határozott és csinos Elizabeth, aki mindenkiről gyorsan mond ítéletet, és a magába forduló, magára túlságosan is büszke Mr. Darcy. Hát persze, hogy az alapfelállás gyakorlatilag bármelyik korra ráhúzható.
Millió és millió modern változata született, filmekben és könyvekben egyaránt, és néha nagyon is meglepő csavarokkal: például vámpír Mr. Darcyval.
Most néhány filmet hoztam nektek, amelyekkel eltölthetitek az időtöket, ha némi Büszkeség és balítéletre vágytok. Bár egyik sem gimis románc, mint a Between the Linesban, a hasonlóságok szembeszökőek lesznek. 

Bűbájos büszkeség

Elizabeth Bennet (Kam Heskin) egyetemi évei alatt is keményen készül, hogy írói elképzeléseit valóra váltsa. Ugyanakkor stabil abban az elhatározásában is, hogy a vad és rohanó nagyvárosi életet nem neki találták ki. De amikor találkozik Wickhammel, a sármos gazfickóval és Darcyval, a helyes és értelmes üzletemberrel, a gondosan felépített világa pillanatok alatt darabokra hullik.
Ha engem kérdeztek, én nem voltam tőle elájulva, de egyszer meg lehet nézni.




Lost in Austen

Ha engem kérdeztek, nekem ez a kedvenc feldolgozásom. Amanda Price a mai Angliában éli tökéletesen romantikátlan életét, és szabadidejében a Büszkeség és balítélet egy rongyos példányával vigasztalódik. Egészen addig, amíg egy olvasós estén hangokat nem hall a fürdőszobájából és a könyv főszereplőjét nem találja ott. Kiderül, hogy a fürdőből titkos ajtó vezet a könyv világába, és Amanda helyet cserél Lizzie-vel. Egyik pillanatról a másikra a Büszkeség és balítélet történet legelején találja magát, Lizzie, a főszereplő nélkül, és próbálja helyén tartani az eredeti cselekményt - persze próbálkozásai általában kudarcba fulladnak. Bingley Jane helyett Amandát veszi célba, mire Jane igent mond Collinsnak, Darcy pedig egy aljas hazudozót lát a lányban. Az egész Büszkeség és balítélet a feje tetejére áll, a létező legviccesebb módon.
Meg egyébként is: ki ne akart volna már Elizabeth helyére kerülni, bele egyenesen a könyv közepébe?
Egy négy részes minisorozatról van szó, csak felirattal elérhető.





Bridget Jones naplója

Nem hiszem, hogy a Bridget Jones naplóját bárkinek be kellene mutatnom, inkább csak az lehet meglepő néhány embernek, hogy egy modern világba ültetett Austen történetről beszélünk. De hát hé, nem véletlenül Colin Firth játssza Mark Darcyt! Az ihlet az írónőt éppen a Colin Firth-féle Büszkeség és balítélet nézése közben szállta meg. Nem is csoda, de őszintén!





Mátkaság és legényélet

Tipikus Bollywoodi feldolgozás sok-sok énekkel és indiai szokással. De meglepi: Darcy még ebben is angol maradt!
Mrs. Bakshi úgy dönt, hogy férjet talál mind a négy gyönyörű lányának. Az okos és keményfejű Lalita (Aishwarya Rai) azonban kijelenti, hogy kizárólag szerelemből hajlandó férjhez menni. Lalita megismerkedik Will Darcyval (Martin Henderson), a gazdag és beképzelt amerikaival és azonnal szikrázni kezd köztük a levegő. A végzet ellen nem tehetnek semmit: a képzelet, a pletyka, a tévedések egyre jobban behálózzák őket, míg megtörik a büszkeség, legyőzetik a balítélet és végre győz a szerelem.




The Lizzie Bennet Diaries

Amikor azt írtam, hogy a Büszkeség és balítélet sztorija jó alap a feldolgozásokhoz, akkor komolyan is gondoltam: ugyanis a legutóbbi őrület egy videóblog volt! A modern Lizzie Bennet vlogban meséli el élete gyötrelmeit.
Az előzetes fanmade, de:





Austenland - Vakáció Mr. Darcyval

Ezt a sztorit már ismerhetitek, hiszen a regénnyel blogturnéztunk is.
Jane harmincas, magányos, látszólag teljesen átlagos életet élő fiatal nő. Van azonban egy nagy titka, megszállottan rajong Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéért. Egészen pontosan annak hőséért, Mr. Darcyért, akit Colin Firth játszott a BBC népszerű tévéfeldolgozásában. Mindez tönkreteszi a szerelmi életét, lévén minden férfit hozzá mér. Jane úgy dönt, hogy elutazik az angol üdülőhelyre, a Jane Austen-őrült nők Mekkájába, ahol találkozik úriemberével, aki valóságosabb, mint gondolta volna.





Büszkeség és balítélet és a zombik

Nem épp modern korba helyezett történet, de feldolgozásnak feldolgozás, ami ráadásul hamarosan érkezik. Eddig egy promófotót kaptunk a filmből:



+1 Twilight

Bocsi, bocsi. Nem tudtam kihagyni!
De egyébként maga Stephenie Meyer is elismerte, hogy bizonyos szinten a Büszkeség és balítélet szolgált alapul a Twilight első részéhez. Bella nem csak Jane Austent olvas, bizonyos szempontból meg is éli a sztorit. Meyer szerint Edwardban egy csipetnyi Darcy, Bellában pedig egy csipetnyi Elizabeth van.


Nyereményjáték

Nem egyedi eset, hogy a filmsztárok a való életben is egy párt alkotnak filmbeli partnerükkel - még ha nem is örökre szóló kapcsolatok ezek, azért némelyik éveket is kibír. A turné minden állomásán mutatunk egy-egy filmes fotót, nektek ki kell találni kik vannak a képen. Tehát a színészek neveit várjuk a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!





A blogturné állomásai

01.07. - Cbooks
01.09. - Deszy könyvajánlója
01.11. - Angelika blogja
01.13. - Dreamworld
01.15. - Kelly & Lupi olvas
01.17. - Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések