Breaking News

Jeney Zoltán: Rév Fülöp és Nyár Lőrinc


A víz drága kincs
Rév Fülöp és Nyár Lőrinc

A blogturnéról



A Blogturné Klub február 11-e és 15-e között három állomásos turnéra indul, méghozzá egy nagyon fontos küldetéssel: végére kell járnunk, hová tűnt az éltető víz a Tóból. Rév Fülöppel és Nyár Lőrinccel az oldalunkon biztosan nem fogunk unatkozni, és olyan kalandokat élhetünk át, amelyeket soha nem felejtünk majd el.
És ha ügyesek vagytok a nyereményjátékunkban, Ti is elmerülhettek a kalandban, hiszen megnyerhetitek a három példány egyikét!

Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 232
Illusztrálta: Haránt Artúr
ISBN: 9786155234996
Sorozat: Rév Fülöp 3.
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Megrendelési link
Vészesen apad a Tó. De vajon miért? Rév Fülöp, a lovaglegény a litéri sárkány hátára pattan, hogy kiderítse az okát. A nyomok Nagylapály birodalmába vezetnek, ahol találkozunk Nyár Lőrinccel, Zivatarzug lovagjaival, Hötödik Hőbörödött királlyal és a világ legpimaszabb leányzójával, akire nem lehet haragudni.
Kiderül, mi van a Mély Kút mélyén, és az is, hogy miért nincs tó, ha van…






Véleményem

Bevallom őszintén, a Rév Fülöp és Nyár Lőrincnek úgy ugrottam neki, hogy sajnos nem olvastam az előzményt. Ritkán teszek ilyet, de biztosítottak, hogy a történetet önmagában is érteni fogom, és egyébként is, sárkányos mese, szóval úgy gondoltam: idenekem!

Szerencsére így is lett, értettem mindent, és a sárkányos mesékben sem kellett csalódnom, bár azért a sárkány nem volt folyamatos szereplő, és a sárkányok között is meglehetősen... különleges példány. Ugyanis a mi sárkányunk nem mindig bátor és erős, sőt. Kifejezetten szívesen panaszkodik, és ki hallott már ilyet, még tériszonya is van! Mindenesetre ott van mellette Rév Fülöp, a főszereplőnk, és ennél többre nincs is szükség. Ketten indulnak el Balatóniából, ugyanis a királyságban súlyos gondok vannak: apad a Tó vize. Fülöp vállalja, hogy utánanéz sárkányhátról, vajon mi lehet a probléma, és nem is számít rá, hogy mibe keveredik ezzel.

Igazi kalandozós mese ez. Sárkányhátról indulunk, onnan nézünk le Fülöppel együtt a világra, de amint elhagyjuk Balatónia határát, komoly veszélyek leselkednek ránk. Szomjúságon, ellenséges katonákon és jó néhány rejtélyen át vezet hősünk útja a víz visszaszerzéséig. Ugyanis a gond sokkal súlyosabb annál, mint eredetileg gondolták: mindenhonnan eltűnik a víz, a szomszéd királyság lakói már a szomjhalál határára sodródtak. Fülöp az úton két új baráttal is találkozik, Nyár Lőrinccel és a húgával, Zsanával, így már hárman próbálhatnak utánajárni, vajon mi lett a vízzel.

És ha már a víznél tartunk: kifejezetten tetszett, hogy ez a küldetés. A világ alapból rengeteg magyar motívummal dolgozik, de a középpontban nyilvánvalóan a Nagy Tó áll, és mivel Balatóniában járunk, nem kell nagy tehetség, hogy rájöjjünk, miről is van szó. És a regényben nagyon szépen megjelenik, milyen komoly gondokat okozhat, ha a folyamatosan apad a víz. Persze mesében járunk, sarkított a probléma, de azért őszintén szomjas lettem olvasás közben, és elgondolkoztam, milyen természetesnek vesszük, hogy folyik a csapból a víz, miközben a szomjúság borzalmas tud lenni. Amikor az ember körbenéz, és a folyó helyen csak a száraz medret találja, és hiába keres kutat, sehol sem talál vizet. Lőrinc és Fülöp helyében sem lettem volna. 

Na de ne legyünk ennyire komolyak, mégis csak egy meséről van szó! Hőseink persze minden szomjúság ellenére nem adják fel, sőt... És hogy mennyire élveztem a kalandokat! Jöttek elátkozott lovagok, víz nélkül a borra rájáró révész, aki ennek megfelelően kellően pityókás állapotban fogadta főhőseinket, a tériszonyos sárkányt már említettem, aztán kapunk egy elmeháborodott királyt is, szóval rengeteg olyasmit, ami garantált izgalmakat és szórakozást ígér. 

Mindeközben ahogy már mondtam, az egész sztori nagyon magyar. Magyar földrajzi nevekből lett országnevek, embernevek, miegyéb. Eleinte kissé érthetetlen, aztán az ember hozzászokik, de például előkerülnek az "ö-ző" szöröplők is, hogy még egy tipikusan magyar dolgot említsek. 

A hősküldetés megvan, a kalandok megvannak, és persze rengeteg klasszikus mesei elemmel operálunk. A három gyerek oldja meg a rejtélyt, három királykisasszony van, azért a sárkányról se feledkezzünk meg, lett légyen bármilyen különleges is. Viszont annyira már nem mese, hogy minden kiszámítható és egyértelmű legyen, valahol a fantasy és a mese határán járunk, legalábbis nekem olyan érzésem volt olvasás közben. 

A kalandok mellé pedig kapunk egy adag humort is, mert az biztos, hogy egy kis nevetés sosem árt. (És igen, most a szemeim előtt kezdett lebegni a pucéran futkosó király képe...) Apropó, képe! A könyv tele van illusztrációkkal, és bizony ezek is nagyon jól sikerült - nagyon sok mindent pontosan úgy képzeltem volna el, mint ahogyan a képeken szembeköszönt. Feldobta a könyvet, de mégis utat engedett azért a saját fantáziának is. 

Összességében nagyon szerettem a könyvet, így, felnőtt fejjel is, de biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is élvezni fogják. Talán nem a legkisebbek, de azért lehet próbálkozni.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Rév Fülöp a színházban

Tudtátok, hogy Rév Fülöppel a színházban is találkozhattok? Történetét a Magyar Színházban láthatjátok, Göttinger Pál rendezésében. 


A darab leírása:

Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés a szántódpusztán. Ám mikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom. Jeney Zoltán a Magyar Színház felkérésére készített új színpadi változatot saját lovagregény-folyamából.

Részletes információkat ITT találtok, a március 14-i előadásra pedig még bőven el is tudtok menni, ha szeretnétek. 

Néhány fotó az előadásról:







Nyereményjáték

Jeney Zoltán úgy tűnik, szerelmes a Nagy Tóba, és imád játszani a nevekkel meg a nyelvvel. A Rév Fülöpben éppen ezért emberszereplők, állatok, növények, ételek és foglalkozások is ismerős földrajzi neveket vettek fel. Mi ezek közül most hármat választottunk ki. Nincs is más feladatotok, mint az egyes állomásokon található kis leírások alapján kitalálni, milyen földrajzi név lett névadó a Rév Fülöp sorozatban.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseknek kiértesítést követően 72 órájuk van válaszolni az emailre, azután újabb nyertest sorsolunk.

A mai feladvány:

Árpád-kori település, ahol egy román templomrom mellett egy Csapody Pál által tervezett kastélyt is találtok.

a Rafflecopter giveaway  


A blogturné menetrendje

febr. 11 - MFKata Gondolatai
febr. 13 - Dreamworld
febr. 15 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések