Breaking News

Cover Crazy - Az új City of Bones borító


Bejegyzés frissítve alul a magyar változattal is!

Sziasztok!

Újfent a Cover Crazy rovattal jelentkezem, mert derült égből villámcsapásként érkezett egy új borító az amerikai Csontvároshoz, és azt hiszem, megér egy misét. 

Aki esetleg nem emlékezne rá, ez volt az eredeti borító:


Ez pedig a vadiúj borító:




Mi az, amit elsőre rögtön észrevehetünk?

Akik rajongói sorozatnak, illetve Cassandra Clare kiegészítő köteteit is ismerik, észrevehetik, hogy ez a borító stílusában és színvilágában már sokkal jobban passzol az újabb Árnyvadász kötetek sorába. 

Mutatom, ez például a legutóbb megjelent kiegészítő kötet borítója, illetve egy nagy egész egy darabkája:



De bármilyen más is ez az új borító összességében, azért vannak elemek, amelyek a Csontváros korábbi borítóiról köszönnek vissza. A hatalmas angyali erő rúna, ami immáron az Árnyvadászok jelképe lett minden szempontból, a filmes plakátokkal és borítókkal jött igazán divatba, a filmes borítókon egytől egyig megtalálható. Egy más színvilágban és nagyobb méretben, de ez jelenik meg az új borítón is. 

Az eredeti, klasszikus borítóról is átemeltek elemeket. Egyrészt a cím betűtípusa, ami most már egyet jelent a sorozattal, megmaradt, és ebben köszön vissza az eredeti sárga színvilág is - bár ha engem kérdeztek, ez nem biztos, hogy a legjobb döntés volt. A hatalmas, sárga felirat számomra kissé zavaró. 
Szintén megmaradt, hogy a borítón Jace-t láthatjuk, még ha a testtartása nagyban változott is. Ez akár azt is jelentheti, hogy a további kötetek is megjelennek majd ezzel az új koncepciójú borítóval, és mindegyik kötetnél megmarad a borítón szereplő karakter. 



Ami Jace figurájával kapcsolatban még feltűnő változás, hogy immáron nem félmeztelen. Egy izmos felsőtest látványa vonzó lehetett a fiatal lányoknak, ám ez az új póz hívogatóbb lehet a fiúk, férfiak számára is.
Szintén feltűnő, hogy Jace-en immáron a klasszikus rúnákat láthatjuk, nem pedig csak kusza vonalakat.

A sorozatjelölés is sokkal kifinomultabb lett. Az eredeti borítón egyszerűen megjelenik a sorozat címe, alatta pedig egy kis ellipszisben jelzik, éppen hányadik kötetről van szó. Az új borítón bár a sorozatcím kiemelt helyen szerepel, mégsem zavaró. Ennél is nagyobb változás, hogy már megjelenik a borítón, hogy itt nem csupán egy Árnyvadász sorozatról van szó, maga a Mortal Instruments sorozat, így a Csontváros regény is egy nagy világ része - ahogy a borítószöveg állítja "A Shadowhunter Novel", azaz "Egy Árnyvadász regény". Ez szintén az irányozza elő, hogy akár az összes könyv új külsőt nyer majd, ezzel is jelezve, hogy a különböző Árnyvadász sorozatok összetartoznak. Felmerül a kérdés rögtön: az új Árnyvadász sorozat, a The Dark Artifices kötetei vajon már ezzel a jelöléssel kerülnek a polcokra? Érdekes észrevétel ugyanezzel kapcsolatban, hogy a pletykák szerint a The Mortal Instrumentsből épp készülő tévésorozat címe Shadowhunters, azaz Árnyvadászok lehet majd, ez a felirat tehát már a tévésorozattal is megteremtheti a kapcsolatot. 

És akkor végül néhány szó az apróbb részletekről. 

A borítón a Végzet ereklyéi közül kettő is megjelenik. Egyrészt a kard, ami meglepő, hiszen az eredeti trilógia felállása alapján minden részhez egy-egy ereklyét tudunk rendelni - a kard pedig a Hamuvárosban jelenik meg ténylegesen, ahhoz szokták párosítani, nem az elsőhöz. Maga a Kehely pedig, ami az első részhez tartozik, valójában csak azok számára lesz látható, akik tudják, hol kell keresni. A földön heverő tarotkártyák egyébként még néhány kérdést felvetnek: mi az a lila szikra, ami Jace kezét összeköti a kártyalapokkal, és miért Jace-ét, hiszen Clary az, akinek a kártyákkal szerves kapcsolata van. (Már ha eltekintünk attól, hogy Dorothea Jace-nek is jósol.)
Bár ha az ember figyelmesen nézi a borítót, még valami feltűnhet, így nem kizárt, hogy nagyon elrejtve, de talán mégis a harmadik ereklyét akarták megjeleníteni. Jace lába és a kártyák alatt mintha tornyok visszatükröződését láthatnánk. 

Mindenesetre egészében Jace alakját szerintem szuperül eltalálták. Kellően izmos, de nem túl kigyúrt, szépen megjelenik aranyszín haja ezzel a fénnyel, és a ruhaválasztás is tökéletes: sötét, praktikus darabok. Ó, és még egy apróságra felhívnám a rajongók figyelmét: nézzétek csak a gyűrűt az ujján!

Összességében nekem az új borító hangulata nagyon tetszik, szerintem jól eltalálták a szereplő megjelenítését. Illik Jace-hez, egyértelmű, hogy harcosokról szóló fantasy kötetről van szó, az angyali erő rúna pedig hamar tudatosítja, pontosan melyik sorozatról - már ha valaki akár egyszer is látta a film plakátját. A szikrákból - még ha ebben a formában kicsit indokolatlannak érzem is a sztori ismeretében - egyértelmű, hogy valamilyen természetfeletti szállal is operál a sorozat - maga a Mortal Instruments sorozat és a Shadwohunters néven emlegetett nagy egész is.

Nagy a csábítás, főleg, hogy extra tartalmat is ígérnek az új kötethez: térképet és még valamilyen extrát az írónőtől. Egyébként ha valaki szeretne rá lecsapni, szeptember 1-jén jelenik majd meg.


FRISS!!! Közben érkeztek hírek az új borítóról és a jövőbeli új borítós kötetekről, el tudjátok olvasni őket ITT.


FRISS! ÉRKEZIK A KÖNYV MAGYARUL IS! 


konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-a-vegzet-ereklyei-1-csontvaros-7305?ap_id=Deszy


Miben más, mint az eredeti, amerikai változat?

Nos, amire sokan panaszkodtak - a sárga betűk -, az itt nincs, ugyanis a magyar kiadó megtartotta az eredeti felirattípusokat.

Az oldalsó Shadowhunters Novel felirat is eltűnt, helyette viszont a cím fölött jelenik meg az Árnyvadász történet felirat. Ez azt is előrevetítheti, hogy a többi kötet is érkezik az új borítókkal(?), esetleg a Pokoli szerketek is!? Emellett valószínűleg várható, hogy az Ányvadász történet felirat megjelenik majd a Lady Midnighton, és a később megjelenő új köteteken.

Fontos és örömteli változás még, hogy ezen a Csontváros kiadáson már helyesen szerepel a sorozatcím, A végzet ereklyéi és nem pedig A halál ereklyéi, szóval itt már nincs nyomdahiba.

És szerintem a borító összességében magyarul is gyönyörű!

5 megjegyzés:

  1. Wow,nekem nagyon tetszik ez a vátoztatás!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon eltalálták! Tetszik. :)

    VálaszTörlés
  3. Elég vegyes érzéseket kelt bennem ez a borító. A színvilág nagyon jó, tetszik a hangulata és Jace megjelenítése is. Attól a hatalmas sárga felirattól meg a hideg ráz, és sajnos nem a jó értelemben.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Sztem a magyar jobb mint az eredeti (:

    VálaszTörlés