Breaking News

Brigid Kemmerer: Spark – Szikra


Meleg helyzet volt...
(Na jó, bocsi a gagyi szóviccért!)
Spark – Szikra


A blogturnéról



A kanóc meggyulladt… Gabriel Merrick pedig szó szerint a tűzzel játszik az Elementálok-sorozat második kötetében. A forróság nem csak a tüzet jelenti Gabriel számára, hanem félénk padtársa, a titkokkal teli Layne is.
Ne állj ellen a csábításnak, engedd, hogy megismertessük veled Gabrielt, a második Merrick-fivért a Szikra blogturnén! Ha rád mosolyog a szerencse, megnyerheted a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét is!


Eredeti cím: Spark
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
Fordító: Vallató Péter
ISBN: 9789633991855
Sorozat: Elementál 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,21)
Megrendelési link
Gabriel Merrick a tűzzel játszik. Szó szerint.
Néha még uralja is. Máskor viszont képtelen rá.
Gabrielnek mindig ott voltak a testvérei, különösen az ikerbátyja, Nick. Amikor viszont egy gyújtogató hoz káoszt a városukra, minden jel Gabrielre mutat. Csak épp nem ő gyújtogat.
Ráadásul mintha senki sem hinne neki. Kivéve Layne-t, a félénk, kitűnő tanuló tizedikest, aki magas nyakú garbóban és farmerben jár – és teljesen feldúlja Gabriel érzelmeit. Layne nagyon jól megérti, milyen az, ha családi problémákkal küzd az ember, és érti a titkokat is. Neki is van jó néhány.
Gabriel nem engedheti meg, hogy Layne rájöjjön, milyenek is a testvérei, a képességeik, és milyen veszélyek leselkednek rájuk. Van azonban néhány olyan kockázat, amit nem hajlandó vállalni.

Véleményem

Amikor a Vihart olvastam, már imádtam Gabrielt, és alig vártam, hogy az ő történetéhez jussunk. Nem gondoltam, hogy már rögtön második részben számíthatok erre, de úgy alakult, hogy mégis, szóval örültem. 

És szerencsére nem is kellett csalódnom. Gabriel megmaradt ugyanolyan érdekes karakternek, mint amilyen az első részben volt, és kaptunk mellé egy szintén érdekes - még ha talán nem is annyira összetett - női főszereplőt is. Ez különösen akkor érződött nagyon, amikor felbukkant Chris és Becca is, az előző rész főhősei - ugyanis Gabriel és Layne mellett mindketten félelmetesen laposnak tűntek, még úgy is, hogy nyilván ebben a történetben ők a háttérben maradtak. 

Gabriel az első részben igazi keményfiúnak látszott, aki mindenkinek beszólogat, aki az iskola helyi menő sportolója - ráadásul mint kiderült, több sportágban is -, ráadásul a tűz elem irányításával meglehetősen veszélyes is. Alapvetően a tűzhöz az ember a szenvedélyt, a veszélyt, valami állatias vadságot társít, és olyan embert tud elképzelni hozzá, aki hirtelen cselekszik, igazi pillanatember - és tulajdonképpen Gabriel ilyen is, rettentő jól össze lehet hozni a személyiségét azzal az elemmel, amit irányít. Emellett azonban már az első részben is lehetett érezni, hogy van szíve - mindent megtenne a testvéreiért, még ha nem is mindig a legjobb döntéseket hozza. (Forrófejű, na. Bocsi az újabb szóviccért.)
Ebben a részben ez a rengeteg dolog tökéletesen ki is jön. Gabriel küzd azzal, hogy ő a leghirtelenebb a családjában, és ezt a testvérei is elkönyvelték magukban - ő a bajkeverő a szemükben. Emellett a nyakába szakad az ereje irányításának problémája is. Ez egyébként nagyon tetszett. Míg Chris, Nick és Michael mind könnyedén kapcsolatba tudnak lépni a saját elemükkel különleges előkészületek nélkül - hiszen levegőt, vizet és földet nagyjából mindenhol talál az ember -, Gabrielnek sokkal inkább meg kell küzdenie a sajátjáért. Hiszen egészen addig, amíg nem gyújt tüzet, csak az elektromos vezetékek és a nap energiája marad neki - és egyik sem olyan erős, mint mondjuk Michaelnek a föld a talpa alatt. 

Szóval Gabrielnek elég sok mindennel kell megküzdenie a képességével kapcsolatban, és olyasmi ez, amit a testvérei nem érthetnek meg. Nickhez, az ikertestvéréhez áll a legközelebb, de mivel teljesen más a habitusuk és a képességük is, Gabriel soha nem bontakozhatott ki mellette igazán. 
Ráadásul ehhez hozzájönnek a személyes, képességektől független problémái is: gondjai vannak a suliban a matekkal, és Nick már nem segíthet neki. 

Ahogy halad előre a történet, Gabriel egyre távolabb sodródik a testvéreitől - mindenkiben csalódnia kell valamilyen formában. Igazán őrlődik, és én ezt imádtam. 

És amikor a testvérei sorban fordulnak el tőle, meglepő helyen talál társat: a matekórán mellett ücsörgő stréber személyében. Layne tipikus visszahúzódó lány, aki távolról belezúg a jóképű sportolóba. De benne is sokkal több van, neki is megvannak a maga gondjai otthon a munkájának élő apával, az anyával, aki lelépett és siket öccsével. Imádtam őket együtt, ahogyan azt is, ahogy lassan bontakozott ki a kapcsolatuk. 

Ami a mellékszereplőket illeti... Layne öccsét egyszerűen imádtam, cukorfalat és ebben a részben Huntert is nagyon szerettem. Viszont... Őszinte leszek: Michael kivételével nagyjából mindenkire haragudtam a testvérek közül, de néha még rá is. De mindegyik testvér közül leginkább Nickre. Hatalmasat csalódtam benne, az ő elfordulását éljük meg a legnehezebben, hiszen ő az ikertestvér, akitől azt várná az ember, hogy mindig kitart a testvére mellett és mindenkinél jobban ismeri, hiszen addig szinte minden percüket együtt töltötték. Ráadásul az ok, ami miatt ilyen durván a bátyja ellen fordul - legyen az bármilyen bunkó is épp a rossz pillanatában - csak tovább rontotta a helyzetét a szemében. Konkrétan ott tartok, hogy nem kedvelem, pedig az első részben kifejezetten szimpatikus volt. Kíváncsi vagyok, mennyiben kapunk magyarázatot majd a viselkedésére, amikor majd az ő fejébe mászhatunk. 

Na de Gabriel vívódása mellé azért kell valami cselekmény is. Egyrészt ott a javításra váró matekjegyet, ami súlyos gondot jelent a főszereplőnknek, de ennél azért komolyabb bajok is akadnak a városban. Gabrieléknek meg kellene húzni magukat, ha nem akarják, hogy az Őrzők megöljék őket, ám ez igencsak nehéznek bizonyul, amikor valaki gyújtogatni kezd a városban. Gabriel pedig természetesen a tűz elem irányításával belefolyik az ügybe, nem is egyedül - Hunterrel. 

Talán ez volt a másik meglepő elem a testvérek hülyesége mellett. Gabriel és Hunter ugyanis barátokká válnak, ezt is imádtam. 

De a legjobban azt, hogy minden természetfeletti dolog mellett sokkal hétköznapibbnak tűnt az egész. Nem éreztem azt, hogy nagyon akar az írónő egy természetfeletti világot alkotni, nem kaptunk annyi minden "csodás" eseményt, mint az első részben. Igen, Gabriel irányítja a maga elemét, meg olykor a testvérek és Hunter is megvillogtatják a maguk képességeit, de az első résszel ellentétben nem maguk a képességek meg az Őrzők a hangsúlyosak, hanem az, ami Gabriel lelkében dúl. 

Összességében ahogy már mondtam, nekem sokkal jobban tetszett, mint az első rész. Igaz, őszinte leszek: még egy fejezetnek örültem volna, mert kicsit hirtelennek éreztem a befejezést, még ha kerek is minden, de annyira akartam olvasni, hogy Gabriel elmondja... Na mindegy, nem spoilerezek. Nekem nagyon tetszett a könyv, kifejezetten jól esett olvasni, szóval...

NAGYON AJÁNLOM


Olvassatok bele a képre kattintva!

?ap_id=Deszy



Blogturné extra

A regény végén találtok egy playlistet, amit az írónő készített a Sparkhoz. Nem csak dalok listája ez, hanem az írónő meg is magyarázza, az egyes dalokat miért választotta. 
Hogy könnyebb dolgotok legyen, ha szeretnétek majd meghallgatni is a dalokat vagy esetleg olvasás közben hallgatni őket, összeszedtem a dalokat egy lejátszási listába. 
Jó zenehallgatást!




Nyereményjáték

Azt ugye tudjuk, hogy Gabriel Merrick szeret a tűzzel játszani - és a tűz is szívesen játszana vele… Ahol pedig tűz van, ott előbb-utóbb felbukkannak a tűzoltók is, akik nagy szerepet kapnak a Szikrában.

A játék során jól ismert tűzoltókat mutatunk nektek különböző filmekből és sorozatokból, nektek a feladatotok, hogy felismerjétek őket, és megírjátok, mely filmben, vagy sorozatban láttátok őket. A nyeremény a Könyvmolyképző kiadó felajánlásában három példány a regényből! Sajnos csak Magyarországi lakcímmel rendelkező játékosok jelentkezését tudjuk elfogadni.




a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

02/15 Dreamworld
02/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések