Breaking News

Philippa Gregory: A király átka {Nyereményjáték}


Nem egy könnyed olvasmány

Philippa Gregory: A király átka


A blogturnéról




Philippa Gregory neve tagadhatatlanul egybeforrt az angol történelmi regényekkel. A Libri Kiadó jóvoltából ezen a nyáron egy újabb remekkel, a Rózsák háborúja hatodik részével bővült a magyar olvasók könyvespolca. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, utazzunk vissza a 16. századi Angliába, és ismerkedjünk meg együtt Philippa Gregory: A király átka című regényével. Ha velünk tartotok, a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát.


Eredeti cím: The King's Curse
Kiadó: Libri
Oldalszám: 662
Fordító: Mihály Árpád
ISBN: 9789633104521
Sorozat: Rózsák háborúja 6.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment 
Moly link
Goodreads link (3,93)
Megrendelési link
Mina Grime eddig sikeresen túl van már pár küldetésen, és úgy tűnik, egyre leleményesebben talál megoldást a mesékhez. De ahogy a lány egyre ügyesebb, a Történet is egyre nehezebb kihívások elé állítja. Mina érzi, hogy sokkal nehezebb és félelmetesebb dolgokkal kell megbirkóznia, mint korábban. Úgy tűnik, Jared mindent megtesz, hogy elnyerje Mina bizalmát, ennek ellenére az őt körüllengő titokzatosság éberségre kényszeríti a lányt.
Legújabb küldetésében a barátai játsszák a főszerepet, de korántsem olyan leosztásban, ahogy azt Mina először gondolta. Közben emberek tűnnek el titokzatos módon, köztük Jared is. És míg Mina próbál szembeszállni a Történettel, elveszíti legerősebb fegyverét, a Gimoire-t. A lány kénytelen teljesen egyedül szembenézni a fenyegetéssel, és úgy tűnik, a mese megoldása csak olyan áron valósulhat meg, ha Mina megbirkózik vele, hogy szerelme, Brody a legjobb barátnője karjaiba fut. Amikor már minden veszni látszik, Mina szerettei veszélybe kerülnek, és a lány már abban is kételkedik, hogy ő túléli-e a próbát. Végső elkeseredésében felteszi a jól ismert kérdést: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?

Az első mondat:


"Az ébredés pillanatában ártatlan vagyok, elmémre nem borul a bűn árnya."

Véleményem


Philippa Gregory Rózsák háborúja sorozatával én is, mint sokan mások, a The White Queen című sorozat kapcsán ismerkedtem meg. Mindig is szerettem a történelmet, és ezt a korszakot a történelmen belül, bár be kell vallanom, sokáig nagy homály uralkodott a fejemben a Rózsák háborújával kapcsolatban. A Tudor korszak megvolt, VIII. Henrik meg a feleségei, persze, meg Véres Mária és Erzsébet, szerintem ők senkinek sem maradtak ki. Viszont a Rózsák háborúja rettentően bonyolult, és gyanítom, ez az oka, hogy nem igazán tanítják részletekbe menően. Kapunk egy általános képet arról, hogy hogyan háborúzott egymással a két rózsa, és hogy lett vége a háborúnak - de valahogy az egész túlságosan leegyszerűsített, egy vázba van kényszerítve. Miközben nyilvánvaló, hogy a Rózsák háborúja nem egy csapásra kezdődött, és nem is ért véget olyan egyszerűen, amikor VII. Henrik trónra került, bármilyen könnyű is ezt megtanulni az iskolapadban. 

A Rózsák háborúja sorozat pedig pont ebben segít - átlátni kicsit ezt a hatalmas katyvaszt, a káoszt a sok-sok Yorkkal és Lancasterrel, no meg az összes többi nemessel, aki belekeveredett a trónviszályba, hol egyik, hol másik oldalra állva, mikor éppen kit volt érdemes támogatni. 

De A fehér királynéra gondolva könnyebben megmarad a szerelmi szál, meg hát mégis uralkodók a főszereplők, az ő életük nyilván nem volt egyszerű. Ezúttal azonban egy olyan nő kerül a főszerepbe, aki nem volt uralkodó, és egy veszett helyzetben kell életben maradnia - ügyesen lavíroznia, hogy vagyona is legyen, hogy próbálja érvényre juttatni a gyerekeit, de közben épp annyira sikerüljön meglapulnia, hogy senki ne tartson tőle. 


Apropó, ha már szóba került Margaret Pole! Ezt muszáj megemlítenem, mert hatalmas pirospont jár érte: a történelmet hajlamosak vagyunk a férfiak történetén keresztül szemlélni - ismerjük a királyokat tucatszámra, ám épp csak egy maroknyi királynét. Ismerünk egy csokorra való hadvezért, de fogalmunk sincs, ki volt az anyjuk, feleségük, lányuk... Sarkított persze a példa, hiszen szép számmal akadnak híres nők is a történelemből, de ahogy mondani szokás, a történelmet sokáig a férfiak írták, mi meg azt esszük, ami van. Ebben a sorozatban viszont a nőké a főszerep. Ugyanabban a korban járunk, ugyanazokat a történelmi eseményeket követhetjük, amiket történelemórán, de egészen más szemszögből. Mert igenis fontos szerep jutott a nőknek is, még ha háttérbe is voltak szorítva... Ennek a korszaknak a női pedig ezt nagyon jól bizonyítják - Elizabeth Woodwill, aki az ujjai köré csavarta a királyt; a lánya, akinek a házasságával lezárult egy hosszú trónviszály; Margaret Beaufort, akinek az ügyeskedése végül trónra juttatta fiát vagy épp Boleyn Anna, akit ugyan lefejeztek, de csak elérte, hogy királyné legyen, bármilyen sok minden szólt is ellene - ráadásul lefejezés ide vagy oda, a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban emlegetett királynéja lett belőle. 

Szóval pirospont a korszakért, pirospont a női főszereplőkért. Már ezért megéri. 

Viszont ami még ennél is izgalmasabb, hogy A király átka (meg a sorozat többi része is egyébként) sokkal közelebb hozza a történelmet. Amikor számokat és tényeket magolunk, hajlamosan vagyunk megfeledkezni róla, hogy azok is hús és vér emberek voltak, akikről épp tanulunk. Milyen lehetett például Aragóniai Katalinnak, aki sorra veszítette el a gyermekeit, és ha ez még nem lett volna elég fájdalom, még meg is hurcolták érte? Vagy vegyük a főszereplőnket, Margaret Pole-t! Milyen pokoli lehet úgy leélni egy teljes életet, hogy egy korábban trónon ülő család tagjakén kegyvesztetté válsz, és minden feléd vetett csontnak örülnöd kell - megtagadnod mindent, amiben korábban hittél, mert bármikor te is a hóhér keze alatt végezheted, vagy ami még rosszabb, akár a gyerekeid. 

Számomra ez volt a legmaradandóbb ebben a könyvben. Minden egyes nap küzdelem. Könnyű arra gondolni, de visszamennék ebbe vagy abba a korszakba, de ha jobban belegondol az ember, rettenetesen nehéz volt az élet. A politikai csatározások miatt folyamatosan ott lengett a fejek fölött Damoklész kardja, ehhez pedig még hozzájönnek a korban pusztító gyógyíthatatlan betegségek... Olvasás közben végig teljes volt a feszültség, mert soha nem lehetett tudni, mikor jön egy utasítás a királytól - és veszít el az ember mindent egy csapásra, akár a fejét is. 

A történet még VII. Henrik uralkodása alatt kezdődik, éppen kiházasítani készülnek a trónörököst, Artúrt. Aragóniai Katalin meg is érkezik, ám aztán Artúr meghal. Innentől pedig jön a sztori, amit mindenki ismer: VIII. Henrik elveszi feleségül bátyja özvegy feleségét, próbálkoznak fiú örököst összehozni, de Katalin elvetél vagy a gyermekek csecsemő korukban meghalnak. De aztán jön Boleyn Anna, aki eléri, hogy Henrik még a katolikus egyház haragját is magára vonja.
Nagyon tetszett, ahogyan VIII. Henrik figuráját ábrázolja az írónő. Rettentő sokat lehet beszélni róla, és nyilvánvalóan vitatható személyiség az, aki életében hat feleséget elfogyaszt, nem a legjobb körülmények között. Ráadásul az már történelemtanulás közben is világos, hogy amilyen erővel, szinte őrülten örökösre vágyott Henrik, az már beteges. A király átkában szépen, lassan bontakozik ki előttünk ennek a labilis, sebezhető, és félelmében szörnyű dolgokat elkövető királynak a története. Nagyon tetszett, hogy nem volt egyértelműen gonosznak beállítva, hiszen a helyzet sohasem ilyen egyszerű. Láttuk néhány kifejezetten jó pillanatát, láttuk sebezhetőnek, és ahogy lassan az őrületbe sodródtunk vele, nagyon jól láttuk, hogy a félelem és a kétségbeesés milyen méreteket öltött az életében. 


És Margaret Pole helyzete egy király mellett nagyon nem egyszerű. Bár sok történelmi tényt már így is felsoroltam, és lehet azzal érvelni, hogy ez történelem, nincs spoiler, ennek ellenére én nem szeretném elárulni, mégis milyen nehézségek várnak pontosan Margaret Pole-ra az életben. Akad belőlük jó sok, és szinte félelmetes, hogy ezek a nők - Margaret Pole és akármelyik korábban említett nő a korszakból - milyen nehézségeket éltek át. Gyermekeiket, férjeiket küldték csatába, vagy jobb esetben politikai csatába, és folyamatos stratégiaalkotás volt az egész életük. Ez Margaret Pole történetében talán még jobban meg is jelenik, mint Elizabeth Woodwille-nél, hiszen ott legalább egy kis románc enyhítette a száraz tényeket. Margaret esetében azonban még ez is elmaradt - egész élete küzdelemből állt.

Philippa Gregory abban még mindig nagyon jó, hogy élhetővé tegye a száraz történelmet, bár azért be kell vallanom, néha kicsit már besokalltam a sok szereplőből (főleg, hogy a címük alapján még akár a nevük is változik, de ilyenkor jól jönnek a könyvben található családfák) és a rengeteg cselszövésből, úgyhogy érdemes kisebb részletekben olvasni a történetet, hogy minél jobban befogadható legyen. 

Ami a sztori végét illeti, bár nyilván nem váratlan, de engem mégis sokkolt kicsit. Bátor dolog így zárni egy regényt, még ha tisztában is vagyunk vele, hogy ez nem a sztori vége - VIII. Henrik még elfogyasztott néhány feleséget ezután, és a történelem ment tovább. 

Összességében picit tömény volt, és nem Margaret Pole története lett a kedvencem a sorozatból, de érdekes perspektívát nyújtott VIII. Henrik uralkodásával kapcsolatban. 

AJÁNLOM



Blogturné extra - Néhány szereplő korabeli ábrázolása


Boleyn Anna

Charles Brandon

VIII. Henrik

Henry FitzRoy

Jane Seymour

Aragóniai Katalin

Margaret Pole

Reginald Pole

Sir Nicholas Carew

Artúr, VIII. Henrik korán elhunyt bátyja
Yorki Erzsébet

Margaret Beaufort

VII. Henrik


Nyereményjáték


A könyvben, ahogy a korban általában, kulcsfontosságú szerepet kap, hogy a király és királyné minél hamarabb gondoskodjon törvényes fiú utódról - ez azonban sokáig jelent problémát - talán épp a király átka miatt? A magyar történelemben szintén találunk jó néhány esetet, mikor bizonyos akadályok merülnek fel a trónutódlással kapcsolatban. Játékunkban most egy kis történelmi kalandra hívunk Titeket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, mely királyról van szó - a nevét pedig várjuk a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük! Kérjük, hogy az értesítésre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.
 
Ennek a reneszánsz időszakában uralkodó királyunknak első felesége elhunyt gyermekágyi lázban, második, itáliai feleségétől pedig nem született gyermeke. Azonban az uralkodónak volt egy törvénytelen fia, akit Jánosnak hívtak. A király elismertette őt jogos utódának, s udvarával is megígértette, hogy halála után őt léptetik trónra. A főurak azonban nem tartották magukat az ígérethez. János ugyan fellépett mint trónkövetelő, azonban sosem koronázták meg. Ki lehet ez a király?


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


09.07. - Szembetűnő
09.08. - Deszy könyvajánlója
09.09. - Kelly& Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések