Breaking News

T. S. Thomas: Londinium hercege - extra {Nyereményjáték}


Blogturné Klub Extra állomás


T. S. Thomas: Londinium hercege

A blogturnéról




Az Athenaeum Kiadó elhozza nekünk a kegyetlen jövőt. Nagy Britannia egykori fővárosában kannibálok élnek, Londiniumban és külső területein pedig emberek próbálnak túlélni az atomháború után. Élelmiszer alig van, az állatok kihaltak, a lakosság éhezik, a nemesek pedig castingokon gyűjtik be a húst.

Londinium hercege kegyetlen történetében keveredik Shakespeare kora, a kietlen jövő, a mondák, legendák és a vérszomjas főhőseik története. Erős gyomor kell hozzá, de a Blogturné Klub 5 bloggere vállalta azt a feladatot, hogy bebizonyítsuk, nem félünk a kannibáloktól. Tarts velünk és a turné végén, ha ügyes vagy megnyerheted a Kiadó által felajánlott könyv egyik példányát.





Kiadó:
Oldalszám: ???

ISBN: 9789632934594
Sorozat: Eaten trilógia 1.
Függővég: ???
Bechdel-teszt: ???
Moly link

Megrendelési link
Nagy Britannia kietlen romjain áll Londinium sötét metropolisza, amely az emberi civilizáció utolsó mentsvára. A növények szinte egytől egyig megsemmisültek, állatok sem maradtak a Földön, az éhhalál csupán két módon kerülhető el: farmerként zöldséget termeszteni a radioaktív talajon, vagy nemesként farmerek húsát enni Londinium fényűző éttermeiben. Az örök álmodozó parasztfiú, Demetrius Wannamaker útra kel, hogy szó szerint „eladja a húsát” a közösség polgármesterének, akinek lánya, Abigail éppen házasodni készül. Demetrius jó eséllyel pályázik rá, hogy őt magát szolgálják föl lakodalmi főfogásként, s ezzel megmentené családja tönkrement farmját – elsősorban haldokló édesanyját. Ám a nincstelen vegetáriánusfiú feltétlen önfeláldozása becsvággyá fajul, ahogy beleszeret Abigailbe, miközben a város sötét csatornarendszereiben lázadás készül a kannibál-társadalom szétzúzására…



Blogturné extra - Shakespeare érdekességek számokban




37 darabot, és összesen 154 szonettet köthetünk a nevéhez

Nem tudjuk pontosan, mikor volt a szülinapja, de április 23-án, Szent György napján ünnepeljük – pont ugyanezen a napon is halt meg.

Shakespeare felesége, Anne Hathaway 8 évvel idősebb volt. Amikor összeházasodtak, Shakespeare 18 éves volt, Anne pedig már három hónapos terhes.

Shakespeare vérvonala hamar kihalt, 54 évvel Shakespeare halála után unokájával, Elizabeth-tel.

Úgy tartják, legalább két elveszett Shakespeare dráma van: a The History of Cardenio, ami valószínűleg a Don Quijote átirata volt, és a Love Labours Won, erről semmit sem tudunk.

Shakespeare mostani információink szerint ténykedése alatt átlagosan évi 1,5 darabot írt

Shakespeare maga is szerepelt a darabjaiban, biztosan tudjuk, hogy alakította a szellemet a Hamletben és Ádámot az Ahogy tetszikben

Legtöbben I. Erzsébet szerzőjeként tartják számon, valójában azonban művei nagyobbik részét Jakab uralkodása alatt írta.

Shakespeare életében volt egy hétéves időszak, 1585 és 1592 között, amit az „elveszett évek” néven emlegetnek. Ebből az időből semmilyen feljegyzés nem készült arról, mit csinált az író.

Nevének több, mint 80 különböző írásmódja maradt fent.

Shakespeare írta a valaha legtöbbet idézett sorok 10%-át, és ő az angol nyelvben a második legtöbbet idézett szerző.

Az Oxford English Dictionary szerint majdnem 3000 új szóval bővítette az angol szókincset. Szintén itt 17.000 és 29.000 szó közöttinek becsülik a szókincsét, ez legalább a duplája egy átlagos emberének.

Darabjai összesen 884.429 szó hosszúak.

Shakespeare leghosszabb darabja a Hamlet, ami teljes egészében előadva körülbelül 4 óra, a legrövidebb pedig a Tévedések vígjátéka, ami körülbelül 80 perc. Ha csak a szószámot tekintjük, a leghosszabb az Antonius és Kleopátra (1361 szó), a legrövidebb pedig a Szentivánéji álom (605 szó).

2 darabja íródott teljes egészében versben, a János király és a II. Richard

2 művét még a Star Trekből ismert klingoni nyelvre is lefordították: a Hamletet és a Sok hűhó semmiértet

6 olyan darabja van, amiben nők férfiaknak, vagy férfiak nőknek öltöznek: a Szentivánéji álom, az Ahogy tetszik, a Cymbeline, A velencei kalmár, A két veronai nemes és a Vízkereszt, vagy amit akartok

Shakespeare összesen 1380 szereplőt teremtett, közülük 1221-nek volt beszélő szerepe. A legbeszédesebb karaktere Falstaff volt a maga 471 szavával, de előnnyel indult, hiszen ő három darabban is szerepel.

Shakespeare darabjaiban összesen 13-an lesznek öngyilkosak, többek között Rómeó és Júlia.


Blogturné extra - Tények a modern kannibalizmusról













Még több részletet INNEN tudhattok meg, ez a képek forrása is.

Nyereményjáték


A Londinium hercege könyvben fontos szerepet kap a híres angol drámaíró Shakespeare. A szereplők gyakorta idéznek a műveiből, és színdarabokat is előadnak. A Blogturné bloggereinek posztjában találtok egy-egy idézetet egy-egy Shakespeare darabból. A te feladatod rájönni, hogy melyik tragédiájából vagy komédiájából származik a részlet.

Ha helyesen beírjátok a Rafflecopter dobozba, hogy melyik műből származik az idézetet, a turné végén nektek is van esélyetek megnyerni az Atheneaum Kiadó által felajánlott Londinium hercege című könyv egy példányát.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Hogyha a nárcisz, a sárga virág kél,
Áj, a leányka a völgyre kijő,
Vér pirosul, szökik a halovány tél,
Ez csak a kellemes-édes idő.


a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


09.06. Zakkant olvas
09.07. Deszy Könyvajánlója
09.08. Media Addict
09.09. Bibliotheca Fummie
09.10. Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések