Breaking News

Robin LaFevers: Halandó szív {Nyereményjáték}


Még mindig fáj a szívem, hogy vége

Robin LaFevers: Halandó szív

A blogturnéról



Most utoljára állhatunk be Mortain szolgálólányainak sorába a Maxim kiadó jóvoltából. Szomorú a búcsúzás, de még vár ránk az utolsó nagy kaland. A Blogturné Klub október 2-a és 12-e között indul el a nagy utazásra, és ha velünk tartotok, megismerhetitek a könyv történelmi hátterét és számos más érdekességet. 
Ó, és persze ha ügyesek lesztek, a jutalom sem marad el!



Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: Mortal Heart
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 456
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632616476
Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,13)
Megrendelési link

OKOS, ERŐS ÉS MINDENRE ELSZÁNT
Annith izgatottan várja, hogy küldetést kapjon, hogy ő is Mortain istenség szolgálóleánya lehessen. Csendben figyeli, ahogyan különleges képességű novíciatársnői elhagyják a kolostort, és küldetésre indulnak a világba, hogy beteljesítsék a Halál istenének komor, végzetes utasításait. Türelmesen vár, hogy mikor kerül rá a sor. Ám legsötétebb félelmei válnak valóra, amikor rájön, hogy az apátasszony neki nem szán feladatot, hanem azt akarja, ő legyen a zárda Látnoka, vagyis magányban és szüzességben kell leélnie hátralévő életét a kolostor kőméhébe zárva. Annith ezt elmondhatatlan árulásnak tekinti, hisz egész életében arra készült, hogy orgyilkos lehessen. Ezért saját kezébe veszi sorsát. Ebben segítik a hellequinek, a megváltásra vágyó elátkozott lelkek, valamint a nőket és ártatlanokat védelmező Arduinna istennő papnői is. Annith megszökik a kolostorból, a breton udvarba megy, ahol Anne hercegnő és hívei éppen a francia invázió elleni stratégiáról tanácskoznak.
A kolostor meggondolhatta magát, de ez nem jelenti azt, hogy ő belenyugszik.
A sorozat lezárásában LaFevers mesterien illeszti helyükre a kirakós darabjait. Lenyűgöző könyv, melyben az ész és a szív harcolnak egymással. Ez a tökéletes befejezés.

Az első mondat:


"A zord, sötét hónapok szinte mindenkire szomorúságot és nyomorúságot hoznak; ilyenkor nagy viharok dúlnak, süvöltve rontanak a vidékre észak felől."

Véleményem


Ó, hogy nekem mennyire kellett ez a könyv! Mindig akkor jövök rá, mennyire imádom ezt a sorozatot, amikor épp olvasom. És szörnyű belegondolni, hogy most egyszerűen vége. Elmondom, mit csináltam, miután befejeztem a könyvet: felmentem az írónő oldalára kutatni, van-e más ilyen könyve, aztán a biztonság kedvéért megnéztem Goodreadsen, és csalódottan állapítottam meg, hogy sajnos nincs. Közvetlenül ezután sem hagyott nyugodni a világ, úgyhogy kutatni kezdtem a sztori történelmi alakjai után - megnéztem, mi a helyzet Bretagne-i Annával, a férjeivel (jól megállapítottam, hogy van kapcsolata a Tudorokkal, ha valaki kíváncsi, megmondom, mi), aztán újfent csalódottan sóhajtoztam, hogy én még olvasnám tovább! 

A sztori főszereplője természetesen Annith. Azért írom, hogy természetesen, mert a három barátnőből már csak ő maradt. Ráadásul ő az, aki már részek óta azzal a bizonytalansággal küzd, hogy vajon miért nem ő kap küldetést, amikor sokkal régebben él már a kolostorban, Mortain szolgálatában, mint a többiek. 

Ez a szál ebben a regényben is folytatódik, és végre válaszokat kapunk Annith miértjeire. Nem is kevéssé meglepő válaszokat. Nem mondom, hogy egy idő után nem jöttem rá minden csavarra, mert elég nyilvánvaló volt mind a 2,5 (a felet azért írtam, mert az egyik meglepetés két félből áll), de attól még nem volt kevésbé feszültséggel teli. Alig vártam, hogy kiderüljenek, ráadásul a részletekben azért még volt miért elmerülni.

Annith küldetésre vár tehát - de megint csak csalódnia kell. Ezért úgy dönt, minden más utasítás ellenére kezébe veszi a sorsát, és úgy szolgálja Mortaint, ahogy ő azt igaznak érzi. Viszont pont ezért végig dúl benne a háború - vajon neki van igaza, vagy az apátnőnek? Vajon maga dönthet afelől, hogy hogyan szolgálhatja Mortaint? És ez utóbbi kérdés csak egyre súlyosabbá válik, minél többet meg tud saját magáról és a saját múltjáról Annith. 

Egyébként ami a két főszereplőt illeti: nagyon szerettem őket. Annith érzéseivel nagyon könnyű azonosulni. Tetszett, hogy bár érezni, hogy igazán erős, ahogyan az előző két főszereplő is a sorozatban, mégis nagyon önmaga. Érezni benne a múltja súlyát, a különböző természetét. Annith a maga módján erős, ahogy korábban a két másik lány is. Három ilyen főhősnőt alkotni, hát le a kalappal. 

A férfi főszereplőnk Balthazar. Őszinte leszek: ha valamit fel kéne hoznom a regény hibájaként, akkor az Balthazar lenne. Na nem ő maga, mert egyébként őt nagyon szerettem. És az az ív is nagyon tetszett, amit bejárt a sztoriban, és a személyét övező rejtélyek is - bár egyébként ez sem lett meglepetés nekem. Mindenesetre úgy érzem, nagyon háttérbe szorította az utolsó részbeli többi szál: egyrészt Annith saját belső küzdelme, másrészt a Bretagne-i háborút is le kellett zárni, elvarrni ezeket a szálakat is, és utolsó rész lévén természetesen a korábbi összes főszereplő is visszatért... És ez összességében nem érződött soknak, viszont Balthazar szerintem kicsit megsínylette. Nagyon örültem volna, ha a sztori elején többet szerepel, és ha a romantikus szálból picit többet kapunk. Így az lett, hogy szurkoltam neki is, kettőjüknek is, de valahogy sokkal kisebb szenvedélyt és kapcsolatot éreztem köztük, mint a korábbi párosok között. Pedig ennek akkorát kellett volna ütnie, hogy csak na. És nem volt annyira hosszú ez a könyv, hogy ne fért volna még bele logikailag egy kicsit több Balthazar-Annith jelenet, és ha ez meglett volna, a regény végi történéseket is sokkal jobban megindokoltnak éreztem volna. (A Hogyan írjunk rébuszokban egy regényről? részt olvashattátok.)

Mindenesetre ennek ellenére imádtam ezt a könyvet. Mindig is nagyon szerettem a történelmet is, a mitológiát is, és ebben megvan mindkettő. Nagyjából, nagyvonalakban hűségesek vagyunk a történelmi tényekhez, eközben pedig egy olyan fantasyszállal is operál az írónő, amit nagyon könnyen be tudunk illeszteni a sztoriba - ugyanis azzal, hogy valláshoz kapcsolódik, abszolút hihetővé válik az egész. Még azt is sikerül megindokolni, hogy számunkra ez a vallás már miért nincs. Nagyon tetszett, ahogy a sorozat folyamán szépen elkezdte kibontani az írónő a régi vallás vs. kereszténység témát, mindezt úgy, hogy egyrészt nem zavaró, másrészt nem áll egyik oldalra sem, nem kezd el mélyebben belemászni a hit kérdésébe. Szuperül kidolgozta. 
És ha már a mitológia szóba került! Ebben a könyvben sokszor előkerült Mortain szerelmi élete, és sokkal többet megtudhatunk a többi istenségről is, mint az eddigi kötetekben is. És hogy én mennyire próbáltam ezeket a kis sztorikat a sztoriban! Mortain szerelmének története hatalmas kedvenc lett, több okból is. Ugyanis a történetnek több verzióját is megismertük. Ezt egyrészt azért imádtam, mert felismerni benne a különböző mitológiai hatásokat (pl. Perszephoné és Hádész történetét, ami nekem nagy kedvencem), másrészt pedig csodálatosan bemutatja azt, hogy egy történet mennyire más lehet annak megfelelően, milyen szemszögből, milyen hittel szemléljük. Szuper volt, le a kalappal! 

Ami a fő szál - magyarul a háború - lezárását illeti, ez számomra kicsit túl gyors és kicsit túl egyszerű volt, de majd visszaemlékszem az előző rész akciójeleneteire, és akkor szépen megnyugszom. Legalább kiderül az is, hogy sokszor a háborúk nem a csatatereken, hanem legalább annyira a tárgyalótermekben. A végkifejlet tetszett, az, ahogyan bekapcsolódtunk a történelmi tényekbe, de azért akkor is picit meglepett ez a fajta lezárás.

Annyi, de annyi mindent tudnék még írni, jó hosszan áradozni. Viszont spoilerek nélkül nehéz lenne, azt meg végképp nem szeretnék, úgyhogy maradjunk annyiban: imádtam, és vérzik a szívem, hogy nincs több rész. Még sok ilyen könyvet, mert ebben a sorozatban minden megvan, amit szeretek: történelem, egy kis fantasy, jó karakterek, izgalom és románc.

KEDVENC LETT


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/entangled.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Anna házasságai


Vigyázat! Spoileres a könyv végére nézve, már ami a történelmi eseményeket illeti! 


Az írónő már az első kötet végén tisztázta, hogy a sorozatos valós helyszíneken, valós személyeket is felvonultatva, valós történelmi események közepette játszódik. 

A legfőbb történelmi alak a könyvből I. Anna, breton hercegnő. Ő az, akinek a trónjáért a harc folyik, minden egyes kötetben fontos szerep jut neki, még ha valójában csupán mellékszereplő is a mi történeteink szempontjából. 

Breton Anna valóban létezett, ráadásul a francia történelem jól ismert alakja, és legalább egy dologban egyedülálló: ő az egyetlen olyan nő, aki kétszer volt francia királyné. Hogy ez hogyan lehetséges? Nos, a mi Annánk kétszer is francia király felesége volt, két egymást követő francia királyhoz ment hozzá. 

Ez már önmagában rettentő meglepő, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem egyenes ági öröklésről volt szó. (Ha így lett volna, Annának a saját fiához kellett volna hozzámennie, ami vérfertőzés lett volna.)

Az események elejét nagyjából már ismerhetjük az első kötetből: Anna édesapja fiú örökös nélkül halt meg, ezért 1488-ban, 11 éves korában a lány megörökölte Bretagne trónját. Fiatal is volt, nő is volt, így nem sok jóra számíthatott. Franciaország ekkoriban már régóta rá akarta tenni kezét Bretagne-ra, így elkezdődött a háború. 

Ebbe most nem mennék bele mélyebben, legyen elég annyi, hogy egy fiatal lánynak ilyen helyzetben férjet kellett keríteni, lehetőleg azt, aki a legnagyobb segítséget nyújthatja a háborúban. 

Annának már tíz évesen is számos vőlegényjelöltje akadt, igazán válogatott társaság. Buckingham hercege, Rohan hercegének fia, Jean de Chalons, Oránia hercege, Spanyolország infánsa, Gelderland hercege, Ausztriai Miksa főherceg, valamint Alain d'Albert, Béarn és Narra ura. Ám Orléans-i Lajos mindenkit megelőzött időben, rendkívül hamar érdeklődni kezdett a lány iránt. Egy probléma volt, Lajos ekkor már nős volt. Mindenesetre ez őt nem zavarta, elhatározta, felbontja házasságát, és helyette az ifjú örökösnőt veszi el. VIII. Károly azonban (és nővére, Anna) parancsára azonban Lajost végül Párizsba rendelték, így a dologból nem lett semmi, hiába állította Anna, hogy ő volt az, akihez a legszívesebben hozzáment volna, nem volt mit tenni.

A háború alatt végül Anna megfogadva a tanácsokat, igent mondott Ausztriai Miksának a segítség reményében. Az esküvő le is zajlott, bár meglehetősen rendhagyó körülmények között. Miksa nem tudott személyesen megjelenni a Császárság kötelezettségei miatt, ezért egy képviselőt küldött. Rennes-ben a hercegnőt ágyba fektették, a követ, Zolfgang de Polhain pedig kezében uralkodója megbízólevelével az ágyhoz járult, jobb lábát lemeztelenítette, majd egy pillanatra a lepedő alá csúsztatta. 

Az esküvő nem hozta a várt eredményt, Miksa nem küldött segítséget. Végül a háború lezárásaként Anna első esküvőjét érvénytelenítették, majd hozzáadták a francia királyhoz, VIII. Károlyhoz. Probléma persze itt is akadt egy kis probléma: Károly jegyese, akit még szeretett is a fiatal uralkodó. Mindenesetre Károly kénytelen-kelletlen találkozott Annával, és beleegyezett a nászba. 

VIII. Károly és Anna

Csavar itt is van a történetben - még mondják, hogy a történelem nem érdekes! Károly nem kérhette meg személyesen a lány kezét, követre volt szüksége. És kit választott? Az akkoriban az ő parancsára fogságban sínylődő Orléans-i Lajost, a férfit, aki mindennél jobban el akarta volna venni Annát. Lajos meg is érkezett, és bármilyen megalázó volt a feladat, a király nevében megkérte a lány kezét. A házasság meg is köttetett, így lett Anna francia királyné - első ízben. 

VIII. Károly végül beleszeretett a gyönyörűnek mondott Annába. 7 gyermekük született, mégis örökös nélkül halt meg a király, ugyanis összes gyermekük meghalt. Talán a sors akarta így...

És hogy ki volt az örökös? Nem találjátok ki, a sors újabb fintora: Orleáns-i Lajos. Eddigre állítólag Anna is megszerette férjét, és nem szerette volna, hogy Lajosra szálljon a trón. Már csak azért sem, mert igen haragudott Lajosra egy korábbi esetnek köszönhetően. De hiába próbálkoztak, örököst sajnos nem sikerült produkálniuk. Így amikor Károly meghalt, a trón Lajosra szállt, aki eltökélte: Anna lesz a királynéja. 

Egy furcsa megállapodás erre lehetőséget is szolgáltatott neki: Károly és Anna házassági szerződésében ugyanis volt egy pont, ami kimondta, Anna nem mehet újra férjhez, hogy Bretagne ne szálljon másra. Egy kivétel engedélyezett csak: ha a francia trón örököséhez megy hozzá. 

XII. Lajos és Anna

Probléma még így is akadt. Emlékeztek még, hogy korábban írtam, Lajosnak már volt egy felesége? Nos, neki az évek alatt nem sikerült elhunynia, így az újdonsült királynak még mindig el kellett intéznie házassága érvénytelenítését. Ehhez pedig az akkori pápa, Sándor engedélyére volt szükség. A Borgia pápáére, aki a hatalomért és pénzért cserébe elég engedékeny volt. Summa summárum, bírósági tárgyalás kezdődött: Lajos állította, a hosszú évek során nem hálták el a nászt, szegény Johannának meg nagyközönség előtt kellett bizonyítania valahogy, hogy igen. Ám arra még ő sem volt felkészülve, hogy férje még azt az istentelenséget is elköveti, hogy az Úrra esküszik, nem hálták el a nászt. Pedig megtette, így végül szabad út nyílt előtte, hogy elvehesse Annát. 

Már csak az asszony beleegyezésére volt szüksége. Mindent megtett, hogy meghódítsa. Elsőként például pompás temetést biztosított Károlynak, pedig mindenki tudta, milyen feszült volt közöttük a viszony. Ajándékokkal és kedves szavakkal halmozta el Annát, aki végül beadta a derekát. 

Anna így másodszor is francia királynévá vált. Még legalább 9 terhességéről tudunk, ezek nagy része sajnos vetéléssel végződött, amit sokan az Úr büntetésének véltek.

A sztori roppant érdekes, érdemes benne elmerülni, ajánlom Guy Breton A reneszánsz szépasszonyai című könyvét a Francia szerelmi históriák sorozatból, amiben több fejezet is szól Annáról és a házasságairól.


Nyereményjáték


Egy kis történelmi túrára invitálunk Titeket! Ahogyan azt már tudjátok, a Halandó szív fiatal királynője, Anna valóban élt és uralkodott. Élete során számtalan kastélyban megfordult, de voltak fontosabb állomásai is utazásokkal teli éveinek.
A mostani játékban 6 kastélyt mutatunk be nektek! Minden állomáson találtok egy képet és egy rövid leírást arról, hogyan is kötődik Anna életéhez. A Ti feladatotok, hogy kitaláljátok a kastélyok nevét vagy helyét - a település nevét is elfogadjuk, ám figyelem! Egy település két kastéllyal is képviselteti magát, itt mindenképp konkrétumot várunk!
További segítséget jelent a kis térkép, amit a Blogturné Klub közös blogján találtok a turné adatlapján - 5 nyilacska jelzi a 6 kastélyt, szóval akár egy francia térkép is nagy segítség lehet.
Sok szerencsét és jó túrát mindenkinek! Ha ügyesen nyomoztok, Tiétek lehet a Halandó szív három példányának egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a nyertesek jelentkezését pedig az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

1477. január 25-én itt született meg Anna. Ez volt az a hely is, ahol 1499. január 8-án hozzáment XII. Lajoshoz, ezzel pedig másodszor is francia királynévá vált.




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

10.02. - Deszy könyvajánlója
10.04. - Angelika blogja
10.06. - MFKata gondolatai
10.08. - Kelly & Lupi olvas
10.10. - Dreamworld
10.12. - Always Love a Wild Book

3 megjegyzés:

  1. Deszy!!!

    Sajnos nem találom MFKata gondolatai oldalon a következő állomást :( kérhetek egy linket, hogy tudjam folytatni a játékot? Köszönöm előre,
    Dorka :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Azt hiszem, kicsit később került fel, de most már fent van. :)
      http://mfkata-about.blogspot.hu/2015/10/robin-lafevers-halando-sziv-blogturne.html

      Törlés