Breaking News

Így utasították vissza a kiadók Rowlingot!

Amikor kiderült, hogy a Robert Galbraith álnév valójában J. K. Rowlingot fedi, aki addigra már a világ legsikeresebb írója volt, valószínűleg sok kiadó verte a fejét a falba, amiért nem ők jelentették meg a krimisorozatot. 

Hát még mekkora lehetett azoknak a kiadóknak a dühe, akik vissza is utasították az írónőt! Ott volt a lehetőség az igazi sikerre, a nagy robbantásra... és elmulasztották. Ez a méreg, nem a cián. 



Az már régóta ismert, hogy annak idején a Harry Pottert számtalan kiadó visszautasította - sokan azzal az indoklással, hogy a gyerekkönyvekben nincs pénz. (Ezt persze Rowling rövid úton megcáfolta, meg azóta más fiataloknak szóló történetek is, úgy mint a Twilight, a Hunger Games vagy a Divergent trilógia.) 

Az viszont kevésbé ismert, hogy nem csak J. K. Rowlingot, hanem alteregóját, Robert Galbraith krimiírót is sokan visszautasították. És különösen érdekes, ami most kiderült: bizony az, hogy a történet nem lenne elég kifizetődő anyagilag, ennél a sorozatnál is felmerült. 

J. K. Rowling a napokban Twitteren osztotta meg Robert Galbraith két visszautasító levelét is. Ahogy írja, nem bosszúból, ezért a levelek íróinak nevét ki is takarta. A cél az volt, hogy a kezdő szerzőket motiválja, semmiképp se adják fel a kezdeti visszautasítások után. Ha még a világ egyik legsikeresebb írónőjét se fogadják rögtön mindenhol tárt karokkal (már amennyiben nem tudják, hogy kit is takar az álnév, hiszen Rowling neve garantált anyagi siker, bármiről is legyen szó), akkor tényleg nem kell bánkódni, ha az első egynéhány kiadó nem túl támogató. Menni kell előre, és küzdeni tovább. 

A két visszautasító levél


Azt is megosztotta, hogy nem csupán ezt a két visszautasító levelet őrzi. A Harry Pottert visszadobó kiadók leveleit egy dobozban tartja a padláson, és egyelőre nem tervezi felfedni őket a nagyközönség számára. (Viszont kétségtelen, a leveleken egyszer, lehet, hogy majd csak évtizedek múltán, jókat fogunk még csámcsogni, ha napvilágra kerülnek.) 

És a Galbraith visszautasításokból is volt több is - a legkeményebbet emailben kapta egy olyan kiadótól, amelyik korábban a Harry Pottert szintén visszadobta. (Na igen, verhetik a fejüket a falba, most már duplán.) 

Egyébként a bejegyzés alatt Twitteren bejelentkezett Joanne Harris írónő is, aki elmesélte, ő is hasonló helyzetben volt, mint Rowling. A Csokoládé című regényét többen visszautasították, mielőtt végül kiadták - azóta pedig sikeres film is készült belőle.

Bár persze a nagy klasszikusok sem úszták meg, úgyhogy ez nem olyan nagy meglepetés: többek között Orwell Állatfarmját és a 22-es csapdáját is visszadobták.

Nincsenek megjegyzések