Breaking News

Rick Riordan lebeszél a Percy Jackson filmekről?!

Gondoltál már rá, hogy valakit a Percy Jackson filmekkel vezess be a görög mitológia csodás történeteinek világába? Nos, ami azt illeti, maga a szerző is lebeszél erről... 




Rick Riordan, a Percy Jackson könyvek írója eddig sem rejtette véka alá, hogy szerinte nem sikerültek a legjobban a Percy Jackson filmek. Twitteren rendszeresen savazza őket, például így: 




- Akarod, hogy film legyen az Olimposz hőseiből?  
- Inkább azt szeretném, hogy olvassák, kösz. 

Ha A szörnyek tengerét nézed, és idegesít, hogy milyen pontatlanok lehetnek a filmek a könyvekhez képest, felmerül a kérdés: miért nézed?

- Örülsz, hogy nem mentél el megnézni a filmeket?
- Annak örülnék, ha az emberek nem kérdezgetnének többet róluk.

- Igazán sajnálom az igazságtalanságot, amit veled és a rajongóiddal követtek el a PJ filmekkel.
- Egyszerű orvosság: ne nézd meg őket.

- Kedvenc Percy Jackson filmed?
- Bármelyik a kedvencem, amelyik nem készült el :)

- Meg fogod nézni a filmeket, miután befejezted a PJ könyvek írását?
- Miért tenném? Jobbak lesznek a korral?

- Engem az érdekelne, miért adtad el a filmes jogokat.
- Hát nem lenne nagyszerű, ha csak olyan lottószelvényeket vehetnél, amik biztosan nyernek?

- Legalább megpróbálhatnád megnézni a filmeket.
- Ha egy penészes szendvics undorítónak tűnik, elég kíváncsi vagyok hozzá, hogy megkóstold, a bizonyosság kedvéért?


Most azonban még ennél is tovább ment az ameriaki bestseller szerző. A blogján egy egész nyílt levelet megfogalmazott a tanároknak, melyben elmagyarázza, miért NE a Percy Jackson filmekkel próbálják megtanítani a nebulóknak a görög mitológiát. Sőt, egészen odáig elmegy, hogy helyette más - szerintem egyébként pocsék - görög mitológiára épülő filmeket javasol megnézésre, például A titánok harcát. 

Íme Rick Riordan levele: 

Kedves Tanár, 

Helló! Igazán hálás vagyok, amiért görög mitológiát tanítasz a gyerekeidnek és azért, hogy talán még a könyveimet is olvasod velük. Remélem, minden jól megy! Ha szeretnél néhány ötletet az órára, tonnányi ingyen cuccot találsz az oldalamon, a legtöbbet az alatt az idő alatt szedtem össze, amíg tizenöt évig tanítottam. 

Egy kérés: kérlek, az összetett intelligencia nevében, NE mutasd meg nekik a "Percy Jackson" filmeket (az ironikus idézőjelek szándékosak) az osztályban, hogy összehasonlítsák a mitológiával vagy, isten ments, ezzel jutalmazd őket a lecke végén. Egy diákcsoport sem szolgált rá arra, hogy ilyen agyzsibbasztó dologgal büntessék. A filmek oktatási értéke pontosan nulla. Sokkal jobb felhasználása lenne az órának... nos, tulajdonképpen bármi, beleértve azt is, hogy ötven percig bámulják az óra nagymutatóját vagy kitakarítják a szekrényeket. 

Ha szünetre van szükséged, és azért nézeted meg velük a filmet, hogy le tudj osztályozni pár dolgozatot, hé, totál megértelek. Sokáig voltam tanár én is! Javasolhatom esetleg A titánok harcát vagy az Iaszón és az argonauták nyálas 60-as évekbeli feldolgozását, vagy akár a Disney animált Herkules filmjét, bármilyen rossz is az. Ezekben a filmekben sok olyasmi van, amit össze tudnak vetni az igazi görög mítoszokkal. De a szívem minden alkalommal megszakad, amikor azt hallom, azzal dobják ki az ablakon az értékes tanórát, hogy azokat a gagyi Percy Jackson adaptációkat nézik. 

Lehet, hogy a gyerekek maguk akarják megnézni őket otthon. Hát jó. Legyen. Személy szerint előbb húzatnék fogat érzéstelenítés nélkül, de mindenki maga dönti el. De hogy még a tanóra is azokkal a filmekkel teljen? Sok mindent bevállaltam annak idején tanárként. Egyszer egy barbacue grillt használtunk a hatodikosokkal, hogy áldozatot mutassunk be a görög isteneknek. Egy másik alkalommal hagyományos Zulu játékot tanítottam meg a gyerekeknek, így görögdinnyéket gurítottunk le egy dombon, aztán a seprűinket dárdaként használva szúrkáltuk őket. Amikor Shakespeare-ről tanultunk, vívóleckéket vettünk, előadtuk a teljes Gilgames eposzt, és igen, időről időre sok nagyszerű filmet is megnéztünk. De nem tudok olyasmire gondolni, ami indokolhatná, hogy órai körülmények között nézzék a könyveimből készült adaptációkat. (És kérlek, ne hívd őket az én filmjeimnek. Semmilyen módon nem az enyémek.)

Köszönöm, hogy meghallgattál. Remélem, szuper tanévetek lesz. Remélem, a gyerekeid élvezik az olvasást. És remélem, megfogadod a tanácsom. A gyerekeknek nincs szükségük tanórára ahhoz, hogy megtanulják, a filmek milyen borzalmasak lehetnek. Majd úgyis rájönnek maguktól!

Üdvözlettel: 
Rick Riordan



Na, ilyen, amikor egy szerző szívből gyűlöli a könyveiből készült filmeket. Viszont nézzük a pozitív oldalát: megtudtuk, tényleg milyen kreatív módszerekkel tanított annak idején! ;)

Nincsenek megjegyzések