Breaking News

Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet – A rézkesztyű {Értékelés + Nyereményjáték}

Elszakadunk a rengeteg HP párhuzamtól

Holly Black – Cassandra Clare: The Copper Gauntlet – A rézkesztyű

A blogturnéról



Legkedvesebb mágustanoncaink túlélték az első év nehézségeit, kiállták az első próbálták, és immáron visszatérők a Magisztérium falai között. De azzal a titokkal együtt élni, amire Call rájött, egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha a dolgok tovább bonyolódnak.
Hogy hogyan, azt megtudhatod, ha követed a Blogturné Klub négy állomásos turnéját március 20-a és 26-a között. És ha ügyes vagy, A rézkesztyű egy példányát is megnyerheted a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából!

Kapcsolódó bejegyzések:



Eredeti cím: The Copper Gauntlet
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633994047
Sorozat: Magisztérium 2.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link
Callum Hunt nyári szünete nem olyan, mint a többi gyereké. Egyetlen pajtása egy káoszsújtott farkas, Harceb. Az édesapja azt gyanítja róla, hogy a gonosz rejtőzik benne. És persze a legtöbb gyerek ősszel nem a Magisztérium varázslatos világába tér vissza.
Call élete nem könnyű… És még nehezebbé válik, miután körülnéz a pincében, és felfedezi, hogy az apja talán végezni akar vele meg Harcebbel.
Call elszökik a Magisztériumba – ott azonban még feszültebb a helyzet. Valaki ellopta az Alkahestet, egy rézkesztyűt, ami képes megfosztani bizonyos mágusokat a mágiájuktól. Ráadásul miközben Call és barátai, Aaron meg Tamara a tettes után kutatnak, nagyon veszélyes ellenfelek figyelmét hívják fel magukra… és még annál is veszélyesebb igazságot tárnak föl.
Miközben a Magisztérium rejtélyei egyre csak szaporodnak és mélyülnek, az óriási sikerű szerzőpáros, Holly Black és Cassandra Clare fantasztikus utazásra invitálják az olvasókat, ahol a tét nemcsak egy fiú sorsa… hanem az egész világé.


Az első mondat:


"Call levett egy kis karika zsíros szalámit a pizzaszeletéről, és az asztal alá dugta a kezét."

Véleményem


Az első részt elég sok kritika érte amiatt, hogy sok tekintetben fel lehetett fedezni párhuzamokat a Harry Potterrel. Persze, más a világ, a cselekmény, a szereplők sem egy az egyben ugyanazok, mégis tagadhatatlanul voltak hasonlóságok. 
Mondom a jó hírt: ebben a könyvben beindulnak a dolgok, és teljesen elszakadunk a párhuzamoktól! Olyannyira, hogy a szereplőink még az iskolapadból is kiszöknek... 

Na de vissza a sztori elejére! Az első rész végén brutális csavart kaptunk, és nagyon kíváncsi voltam, hogyan tovább ezen az úton. Féltem, hogy kicsit a szőnyeg alá söpörjük, és még részeken keresztül várhatunk, hogy legyen belőle valami. Szerencsére nem így lett, szépen továbbgiték az írónők ezt a szálat ebben a könyvben is. Főleg Call belső vívódását szerettem, nagyon tetszett, ahogy próbálkozik, és minden egyes döntése és cselekedete alkalmával elgondolkozik rajta, mi helyes és mi nem. Folyamatosan azon pörög az agya, mi jó és mi rossz. 

Jó kis feszültséggel teli helyzeteket teremtett ez a belső vívódása is, és az is, hogy ezt rajta kívül csupa olyan ember tudja, akivel nem tud mit kezdeni. A barátai elől viszont titkolnia kell, és ez vezet igazi konfliktusokhoz és félreértésekhez. És ha ez még nem lenne elég, hozzájuk verődik Jasper is, így a hármasból négyes lesz. És belegondolva Jasper kifejezetten szórakoztató, még ha nem is kedvelem különösebben. Ugyanis nagyon sokat mosolyogtam a cívódásukon Callel, már ezért megérte. 

De nem csak Call küzd a belső démonaival, Aaronnnak sincs könnyű dolga, neki pont Call problémájának az ellentéte a gondja. Mi van, ha mindenki hősként tekint rád, miközben csak egy zöldfülű gyerek vagy? Hogyan lehet elviselni a nyomást, hogy mindenki tőled várja a varázslatos - szerint - megoldást? 

Call, Tamara és Aaron barátságát még mindig nagyon szeretem, jó kis csapatot alkotnak, ez megint kiderül, még jobban is, mint az iskola falai között. De ennél is jobban szeretem Call és az apja bonyolult kapcsolatát. Az első részben nem volt idő igazán körüljárni a dolgot, és most, hogy a titok kifakadt, időszerűbb is az egész. Call bizonytalan, hogy az apja szereti-e vagy ártani akar-e neki, és egészen pontosan mi sem tudhatjuk. Nem egyszerűen fekete vagy fehér a dolog. 

Még egy szereplő volt azért, aki enyhítette a feszültséget: Harceb. Még mindig imádom a blökit - tudom, tudom, nem kutya -, és nagyon örülök, hogy nem szorul a háttérbe. 

Ami a cselekményt illeti, az is sokkal izgalmasabb, mint az első részben. Ott jobbára a Magisztérium falain belül tartózkodtunk, és ismerkedtünk a világ szabályaival, ami próba pedig jött, az jobbára valami iskolai teszt volt. Ebben a részben viszont a szereplőink tényleg magukra vannak ítélve, és mivel már tudnak varázsolni egy bizonyos szinten, nagyon kreatívan kell felhasználniuk a képességeiket. Tudnak is, meg nem is - hamar kifáradnak, és nem minden varázslatot ismernek még. (Mondjuk azért bevallom, kicsit hiányoztak a tanulós részek is - valamiért kifejezetten élvezem őket, az Eragon és a Harry Potter alatt is nagyon szerettem őket, és a Magisztérium első részéből is az egyik legmaradandóbb a homokos feladat.)

Ezzel kapcsolatban bevallom, néha el is gondolkoztatott, hogy hogy lehet a szereplőinknek mindig ekkora mázlija, és hogy lehet, hogy egy csapat második év elején járó diák így kicselezze a felnőtt mágusokat. Aztán egyrészt rájöttem, hogy ha ezen gondolkoztam volna a Percy Jackson és a Harry Potter olvasásakor, akkor ma nem tartanék itt, másrészt végül magyarázat is született rá, így kicsit kerekebb lett ez is.

Nem mondom, hogy egetrengetően izgalmasak voltak a kalandok, de jól szórakoztam. És ahogy az első részben, a végére megint sűrűsödtek az események és a rejtélyek, a befejezés kifejezetten ütősre sikerült. A regény utolsó negyede nagyon izgalmas és nagyon érzelmes volt, és egy-két csavarral is szolgált. Ami azt illeti, a könyv utolsó negyedét szívesen olvastam volna hosszabban is, de majd a következő részben... Kérdőjelek is maradtak bennem (nem rossz értelemben), amik után roppant kíváncsi vagyok a folytatásra.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Cassandra Jean alkotásai


Cassandra Jean immáron félig hivatalos illusztrátor Cassandra Clare könyveihez. Persze az alkotások nagy része az Árnyvadász Krónikákhoz kapcsolódik, a Magisztérium sem maradhatott ki. 

Íme a főszereplőink:





Nyereményjáték


Kedvenc mágustanoncaink visszatérnek - de vajon mennyire emlékeztek az első könyvben átélt kalandjaikra? Pont erre vagyunk kíváncsiak mostani játékunkban.
Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, ami valamelyik szereplő száját hagyta az első részben. Amint rájössz, ki mondta az adott sor(oka)t, írd be a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy esélyes lehess megnyerni a könyv egy példányát!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

"A pónis suliban bezzeg mindenki életben marad"

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

03.26 - Media Addict

Nincsenek megjegyzések