Breaking News

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs {Értékelés + Nyereményjáték}

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

A blogturnéról




Gyere most, mese szól. Jön a hely, hol a jó mindig szenvedni fog. Hol a pajzs, hol a kard örök izgalom, harc. E kaland izgalmas beszéd. Gyere hát! Hisz vár rád ezer veszély.

Tartsatok hát velünk, ismerjétek meg Sabaa Tahir, a Cartaphilus kiadó jóvoltából nálunk is megjelent regényét, mely a Szunnyadó parázs címet viseli, és ha szerencsétek van, meg is nyerhetitek.


Eredeti cím: An Ember in the Ashes
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 446
Fordító: Ruzsa Kata
ISBN: 9789632665351
Sorozat: Szunnyadó parázs 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/1
Függővég:
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link
Laia ​rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül.
Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai.
A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra.
Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal.
Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő szolgájaként kerül be.
Munkája során Laia megismerkedik Eliasszal, aki évfolyamelső az akadémián, az avatás küszöbén áll. Mégis szökésre készül, pedig pontosan tudja, hogy ezért kínzás és halál jár. Ám Elias már nem hisz abban, hogy a harcosok kegyetlensége a birodalom érdekén kívül egyéb ügyet is szolgálna, és meg akar szabadulni a zsarnokságtól, melynek fenntartására kiképezték.
Laiával hamar ráébrednek, hogy a sorsuk szálai összefonódtak, és hogy a döntéseik akár a birodalom jövőjét is megváltoztathatják. Vajon összeütközik és harcban szétrobban, vagy éppen eggyé olvad a két fiatal világa?

„Lebilincselő, mint Az éhezők viadala, képzeletgazdag, mint a Harry Potter, és kegyetlen, mint a Trónok harca.” (Public Radio International)

Az első mondat:


"A bátyám a hajnalhasadás előtti legsötétebb órában tér haza."

Véleményem


Őszintén nem tudom, mire számítottam ettől a könyvtől. De tényleg. Annyit tudtam, hogy amióta megjelent, újra meg újra meg újra szembejött velem a kinti oldalakon. Vonzó fotókat láttam róla, meg azt, hogy mindenki imádja, és tényleg, gyakorlatilag levakarhatatlanul ott volt mindenhol. És ezt nem rossz értelemben mondom. 

És azt kell mondanom, nem is csoda. Amikor olvasni kezdtem a könyvet, eléggé meglepett, mert nem éppen ennyire sötéten disztópikus-fantasy vonalra voltam éppen belőve. De elég volt néhány oldal, hogy beszippantson. Ami már csak azért is furcsa, mert mégis hogyan szerethetek meg ennyire egy könyvet, aminek a világa ennyire kegyetlen? 

Arra jutottam, hogy négy dolog volt a kulcs. 



Egyrészt maga a világ. Persze, kegyetlen. Igazi disztópikus világ, de annak köszönhetően, hogy erősen fantasy is ezzel együtt, valahogy olyan különleges elegyet alkot, hogy nem volt az az érzésem, hogy ja, már megint egy disztópiát olvasok, ami mostanra tök kiszámítható. Nyilvánvalóan meglesznek ebben a sorozatban is azok a "klisék", amik a disztópiákban általában, ezzel együtt viszont a világnak magának köszönhetően mégis fogyaszthatóak. Merthogy a világot nagyon szépen összehozta a szerző. Az benne a nagyon érdekes, hogy nem akar tenyérbemászóan arab lenni, eközben az apróságokkal mégis árasztja magából: a hangulat, a kebab, amit esznek, a dzsinnek és az ifritek emlegetése, a homok... Olvasás közben szinte láttam magam előtt a nagy Perzsa birodalmat, a török bazárokat, éreztem a homok és a fűszerek illatát. Zseniális. 
Közben pedig ezzel együtt valami nagyon római és valami nagyon spártai is van a világban. Ezt tagadni sem akarja, hiszen rómaiak a nevek, és számtalan kifejezést is használ, amit az ókori világból vett, pl. centúrió. És tényleg, szó szerint egészen spártai a kiképzés, a Harcosok világa sokkal inkább azt idézte számomra, mint a rómaiakat - bár bizonyára a kiképzés ott se volt semmi. Még konkrét visszautalások is vannak, hiszen az egyik főszereplőnket az anyja konkrétan kitette a pusztába - még ha nem is a Taigetosztra, na de mégis.

Ennyit a világról. A másik nagyon fontos dolog, és talán ez még a világnál is fontosabb: a főszereplők. (És azért a mellékszereplők is, de leginkább a főszereplők.) Arról lehetne vitatkozni, hogy Laia mennyire szerethető vagy nem, olvastam róla olyan véleményeket, hogy idegesítő. Ennyire messzire nem mennék el. Valóban nem feltétlenül az ilyen sztorikban megszokott badass harcos hősnő, de van benne valami, ami különlegessé tette, valami mélyen benne szunnyadó kitartó erő. Másképp küzdő lélek, mint mondjuk Katniss, de a csendes kitartáshoz is erő kell.
Akit viszont mindenképp ki kell emelnem: Elias. Te jó ég, Eliast már az első pillanattól a szívembe zártam, annyira jól kitalált karakter, és annyira jól hozta helyzetbe az írónő. Egy kiváltságos, akinek el kéne fogadnia a sorsát, de ő foggal körömmel tiltakozik ellene, mert a lelke más. Nehéz helyzetekbe kerül, nehéz döntéseket kell meghoznia, és közben amilyen érző lélek, az ember végig körmét rágva szorít neki. Hogy sikerüljön. Ezzel együtt nem próbál a szerző eltagadni a bűneit sem. Egy esendő, sokszor akár szánalomra méltó erős srác, akinek a céljaival elképesztően könnyű azonosulni, a döntéseinek a terhét viszont nehéz magunkra venni. Pont ezért izgalmas róla olvasni, meg mert nem azért imádja ennyire az ember, mert álompasi, hanem mert ő maga. (És nagyon érdekes a kapcsolatrendszere, de ez az értékelés már így is hosszú lesz, úgyhogy ebbe nem másznék bele részletesebben.)



De ha már szóba került az izgalom, ezt tenném oda a harmadik lábnak, ami viszi előre a sztorit. Mert nagyon izgalmas. Alapból behoz egy szálat a szerző - nem spoilerezek -, ami minden körülmények között izgalmas, nem véletlenül mesei toposz ezer éve, mert konkrétan megunhatatlan. De emellett ott van a nagy egész is, mint az izgalom, aztán Laia mindennapja. És pont a világ és a szereplők kegyetlenségéből fakadóan magasak a tétek végig - itt nincs mismásolás, ha valamit elrontasz, ha lebuksz, meg kell fizetnem az árát, ez a sztori elejétől nyilvánvaló.

És végül, a negyedik láb számomra a misztikum volt. Kicsit a világépítéshez is kapcsolódik ez a rész, de úgy gondoltam, megérdemli a saját lábát, még ha talán ez kisebb is, mint a többi, hiszen inkább az apró részletekben érzékeltem. Nagyon tetszettek az előremutató, rejtélyes jóslatok, amik elérték, hogy kicsit megtorpanjak olvasás közben, és én magam is elkezdjem törni a fejem, hogy ezek vajon mit jelenthetnek. A szerző belebegtet valamit, ami az olvasót még inkább beszippantja, ráadásul előreutal, anélkül, hogy túl nyilvánvaló lenne. Okos. 

Ennyit a nagy vonalakról, és szerintem ebben ki is merülne az értékelésem, hiszen végigmentünk a négy fő okon, amiért imádtam ezt a könyvet, de egy valamit még muszáj hozzátennem: Helene karakterét nagyon szerettem. Szintén nem lövöm el, miért. De pirospont! 

És még mindig nagyon sok mindent tudnék írni, például, hogy mennyire jó ötlet a creepy arcodba mászó maszk, de nem teszem. Olvassátok el!

KEDVENC LETT








Blogturné extra - Öltözz a könyvhöz!






Nyereményjáték


Laia legfőbb álma az volt, hogy egyszer Kehanni, vagyis mesélő válik belőle. És bár a sors közbeszólt, mostani játékunk során kiderítjük, milyen mitológiai lényekről szőhetett volna izgalmasabbnál izgalmasabb történteket, ha másként alakul élete.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek segítségével ki kell találnotok, milyen lényre gondoltunk, és a megnevezését beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott példányok egyikét. 
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A zoroasztrizmus vallás gonosz szelleme, a hazugság, a rossz gondolat és az erőszak okozója. 


A turné menetrendje



02/15 Kelly & Lupi olvas - Interjú az írónővel
02/16 Könyvvilág - Könyvelőzetesek
02/19 Függővég
02/20 Dreamworld - Térkép
02/21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések