Breaking News

Az idei Golden Globe sem maradt könyves vonatkozások nélkül

Az idei Golden Globe jelölt könyvadaptációkról már írtam korábban, most pedig már a gálát is megtartották. 

És ahogy az várható volt, nem maradtunk könyves díjak és más vonatkozások nélkül most sem.



A gála alapvetően a feminizmus jegyében telt. Sajnos ugyan nem tudtam megnézni az egészet elejétől a végéig - pedig szokásom -, a látott részletek alapján már kezdtem úgy érezni, én bizony baromi kényelmetlenül feszengtem volna a teremben pasiként. 

Ennek ellenére örülök, hogy a #metoo kampány hatására végül itt is téma a feminizmus, és ennek a mostani jelöltek és győztesek is jó alapot teremtettek. (No meg persze a Time's Up kezdeményezése, aminek jegyében mindenki fekete ruhában érkezett a gálára.)

Na de vissza a győztesekre!

Rögtön ott van Oprah Winfrey, aki életműdíjat nyert, beszéde pedig mind a feketéknek, mind az elnyomott nőknek lelkesítő volt - azóta sokan már jövendő elnökjelöltként emlegetik, a nagy oldalak pedig már találgatják, vajon lenne-e esélye.

Négy díjat nyert a Hatalmas kis hazugságok, a nők főszereplésével készült, és a családon belüli erőszakot is erősen kifejtő sorozat. A legjobb főszereplőnő rövid sorozatban Nicole Kidman lett, aki érintette is a témát beszédében, a legjobb női mellékszerelő nő ugyanebben a kategóriában Laura Dern lett, a férfi pedig Alexander Skarsgård. A sorozat emellett a legjobb minisorozat díját is bezsebelte. 

A szintén a feminizmus fontosságára felhívó adaptáció, illetve egy olyan világot bemutató adaptáció, amelyben a nőket elnyomják, A szolgálólány meséje végül két díjat vihetett haza: ahogy az várható, nyert a főszereplőt alakító Elizabeth Moss (aminek örülök és borítékolható volt, de továbbra is nagyon szurkolok, hogy a másik jelölt, az Outlander főszereplője, Caitriona Balfe megnyerje végre a megérdemelt díját) és a legjobb drámai sorozat is ez lett.

Ugyan nem könyvadaptációval győzött, de érdemes megemlíteni, hogy Golden Globe nyert Aziz Ansari, akinek Modern románc című kötete nálunk is megjelent a Fumax Gemininél. 

Szót érdemes néhány újratalálkozás is.

A Harry Potter negyedik részében együtt szereplő Emma Watson és a Twilight-sztár Robert Pattinson együtt adtak át díjat: 



De a Csillagainkban a hiba és a Divergent sztárjait, Ansel Elgortot és Shailene Woodley-t is újra összehozta a gála:


Nincsenek megjegyzések