Breaking News

Jeff Zentner: The ​Serpent King – A kígyókirály {Értékelés + Nyereményjáték}

Jeff Zentner: The ​Serpent King – A kígyókirály

A blogturnéról





Végre érkezik magyarul is Jeff Zentner díjnyertes regénye, a The Serpent King. A minőségien megírt Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, a turné végén pedig nyerhetsz is egy példányt a könyvből!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 392
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789634575030
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,18)
Megrendelési link
Ha ​már élni fogsz, tegyél meg fájdalmas, bátor és gyönyörű dolgokat. Dill nem éppen a gimi legnépszerűbb diákja a tennessee-i Forrestville-ben. Miután az apja minden tisztességét elveszítette egy botrányban, ami az egész városukat megrendítette, Dill célponttá vált. Szerencsére két legjobb barátja, a szintén számkivetett Travis és Lydia kiállnak mellette.

Ám ahogy megkezdik a gimnázium utolsó évét, Dill érzi, ahogy a jövője lassan fojtogatni kezdi. Egyedüli mentsvára a zene és a Lydia iránt táplált, titkos érzései – azonban nem elég bátor ahhoz, hogy bármelyiket is megossza a világgal. Számára az érettségi inkább érződik valami végének, mint az élet kezdetének. Azonban még mielőtt elhagyná a középiskolát, valami másnak a végét is fel kell dolgoznia – valamiét, ami alapjaiban fogja megrengetni az életét.

Az elsőkönyves Jeff Zentner letaglózó és időnként kifejezetten vicces rálátást biztosít arra, milyen is felnőni; miközben bensőségesen mutatja be, milyen nehéz is megtalálni valódi önmagunkat a múlt romjai közt.

Az első mondat:


"Voltak dolgok, amitől Dillard Wayne Early Jr. jobban irtózott, mint az tanév kezdetétől a Forrestville Gimnáziumban."

Véleményem


Őszinte leszek: nem sokat tudtam erről a könyvről korábban, de pusztán amiatt, hogy hányszor jött velem szembe külföldi blogokon, bookstagram oldalakon, kíváncsi voltam rá. 

Jött is a meglepetés, ugyanis kvázi vakon ugrottam bele egy erősen vallással (is) foglalkozó könyvbe. 

Ez pedig nekem kicsit a vörös posztó esete: semmi bajom a normális keretek között tartott hittel, ellenben annál problémásabbnak találom a szervezett változatokat, a vallásokat, és leginkább az egyházakat, amik felépültek ezekre. 

A kígyókirály elsősorban három jóbarát története, akiknek az élethelyzete nagyon más, és a könyv egyik fontos eleme pontosan az, hogy az ő élethelyzeteiket helyezi egymás mellé, és felteszi a kérdést: vannak, akiknek egyszerűbb vagy mindenki élete nehéz valamilyen módon? Emellett persze egy sor másik kérdést is boncolgat: mekkora erő kell ahhoz, hogy merjünk változtatni az életünkön? Lehetséges-e, hogy a sorsunk bizonyos részeit örököljük? Mekkora hatással vannak ránk a szüleink? Hogyan álljunk hozzá a sulis zaklatókhoz? Mi az igazi barátsága és mi az értéke? A család a legfontosabb vagy vannak esetek, amikor jobb elengedni? Mi a fontosabb: a kapcsolatok vagy az álmaink? És még jó hosszan lehetne sorolni...

Tudom, hogy nem teljesen passzol, mert kislány van a fotón, de hangulatában
nekem annyira passzol a szektához


Na de vissza a sztorihoz! Akit igazán főszereplőnek hívnék, az Dill, maga a cím is az ő családjára utal. Dill családja ugyanis több fronton is hírhedt, én ebből most két dolgot emelnék ki. Az édesapja egy különös, keresztény szekta vezetője, akik a kígyókat helyezik a középpontba és minden istentiszteleten kígyót adogatnak körbe és időnként egy kis méregivás is belefér. Dillnek az édesapja és az édesanyja is szélsőségesen vallásos, mindent alárendelnek ennek. Emellett fontos még, hogy Dill apja börtönben van, méghozzá azért, mert kiskorúakról készült pornót találtak a gépén. Ezért pedig nem elég ez a szélsőséges vallásosság, ráadásul Dill még a pedofilia stigmáját is viseli. 

Dillnek így rengeteg kérdés forog a fejében. El kell döntenie, miben és mennyire mélyen hisz, így pedig egy sor egzisztenciális kérdést tesz fel magának. Igazi filozofikus alkat. Ó, és művész: gyönyörűen énekel és gitározik.

Dillnek két legjobb barátja van. 

Travis igazi geek, de talán még ezt is túlzás lenne mondani, ugyanis az élete nagy része egy konkrét könyvsorozat iránti rajongás körül forog. Amikor épp nem ezt olvassa, akkor egy fűrésztelepen dolgozik. Egyébként pedig ő is igen komoly problémákat hoz a családjából, ezt nem fogom lelőni. Travis igazán békés természet, magának való, hűséges, tele szeretettel, nagyon érzékeny és gond nélkül tölti az idejét otthon olvasgatva vagy kedvenc sorozatáról fórumozva.



A csapat harmadik tagjaként pedig itt van még nekünk Lydia, aki a legszerencsésebb közülük, és bár elég bolondos és jó helyzetben van, talán ő a leginkább átlagos - sőt! Lydia nem hoz magával olyan családi nehézségeket, mint két barátja, ugyanis kifejezetten jó családból származik, a szó minden értelmében. Anyagilag is jól állnak és mindkét szülő igazán szimpatikus, különösen az apa - jó ellenpéldák a többiek mellett, ráadásul kifejezetten jól esett normális szülőkről olvasni, ami azért inkább ritka a YA könyvekben. Lydia határozott, tele van önbizalommal, és bár az öltözködését tekintve mindenképpen igazán különc, már egyáltalán nem érdekli, mit gondolnak róla mások. Sikeres divatblogot vezet, ami a jó jegyei mellett a belépőjegye egy jó New York-i egyetemre. Megvannak az álmai, amikért nem fél küzdeni. 

Ők hárman jóban-rosszban összetartanak, ám az életükben elérkezik a végzős év, ami rengeteg változást hoz majd. Lydia egyetemre akar menni, míg a többiek nem. Dill szerelmes Lydiába, ám ezt nem meri neki bevallani. 

Talán a legmaradandóbb a történetből nekem ez a furcsa, melankolikus hangulat lesz, ami még így sem telepedik rá az emberrel, valószínűleg ennek a hármasnak a barátsága miatt. Ez pedig kifejezetten érdekes, mert ahogy őket hármukat, úgy minket, olvasókat is ez a barátság "tart életben". A hangulatban végig ott lebeg valami baljós, és tudjuk, hogy jön valami változás, vagy akár több is, de nehéz megjósolni, hogy ez jó lesz vagy rossz. 

Az ugyanis a regény elejétől nyilvánvaló, hogy ez nem valami habkönnyű romantikus YA, igen komoly problémákkal foglalkozik, amiket már írtam is az elején - legalább részben, mert nem akarok lelőni poénokat. 

De elkezdtem nektek írni a vallásról és mivel ez vissza-visszatér és mivel talán ez érintett a legérzékenyebben, muszáj rátérnem. Annyira, de annyira dühös voltam bizonyos részek olvasásakor! Az, ahogyan Dill életére rátelepednek a vallásos vakságukkal, egész egyszerűen felháborító, és zsigeri dühöt váltott ki belőlem. Félreértés ne essék: ez nem a vallásból fakad, mert azzal önmagában nincs probléma. Ám az elvakultsággal annál inkább, és bizony a vallásoknál ez nagyon is gyakori. Hiszek a szabad véleményemben, a szabad döntésben, a józanészben, az együttérzésben - abban viszont nem, hogy minden egy dolognak rendeljünk alá. Főleg nem abban az esetben, ha ezt még rá is erőltetjük valakire, főleg ha az egy olyan könnyen befolyásolható valaki, mint egy gyerek. (Igen, tisztában vagyok vele, hogy nem feltétlenül ezekkel a mondataimmal leszek a legnépszerűbb.) 

Nem mondom, hogy emiatt könnyű volt ezt a könyvet olvasnom. (Meg más miatt sem.) Ez nem egy végigrohanós történet, nekem legalábbis muszáj volt letennem bizonyos időközönként. 

Ez viszont senkit se tántorítson el. A kígyókirály az egyik legkülönlegesebb YA történet, amit az utóbbi időben olvastam, és mindenkinek, aki leszólja a YA regényeket, a kezébe nyomjam, hogy olvassa, és ezután merje azt mondani, hogy a YA regényeknek nincs mélysége és nem foglalkoznak komoly kérdésekkel. 

Összességében nagyon tetszett a könyv, mindenkinek bátran ajánlom, de azt biztos, hogy kell hozzá egy hangulat. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8264_a_kigyokiraly-20190531_140601.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A könyv női főszereplője, Lydia egy rendkívül sikeres blogger, aki a jövőjét és a lehetőségeit is a blogjának köszönheti.

A mostani játékunk során olyan magyar blogger és vlogger lányok képeit találjátok meg, akik a semmiből építettek fel karriert, akárcsak Lydia. A feladatotok, hogy a kép alapján felismerjétek kiről van szó, és a beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





A turné menetrendje


– 06.05. – Hagyjatok! Olvasok!
– 06.07. – Sorok Között
– 06.09. – Könyv és más
– 06.13. – Sorok Között
– 06.19. – Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések