Breaking News

Laura Silverman: Girl out of Water – Lány a vízből {Értékelés + Nyereményjáték}

Laura Silverman: Girl out of Water – Lány a vízből

A blogturnéról




Az idei Könyvhétre jelenik meg Laura Silverman Lány a vízből könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Anise jól eltervezett nyara egy csapásra megváltozik, amikor kiderül, hogy rokonaihoz kell utaznia, és az ismerős, megnyugtató óceánt felváltja a tömény aszfalt. E nyár alatt a kezdetben elkeseredett lány számára nemcsak  egy teljesen új világ nyílik meg, de rengeteget tanul a család, a barátság fontosságáról is, miközben a kedves, gödröcskés Lincoln is képbe kerül. Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, kövessétek a turné állomásait, és játsszatok  könyvért.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 344
Fordító: Dobó Zsuzsanna
ISBN: 9789634575931
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,09)
Megrendelési link
Hajában az óceán szellője, homok a talpa alatt!

Anise alig várja, hogy a gimi utolsó éve előtti nyarat szörfözéssel töltse és lóghasson a barátaival a parton. Santa Cruz nem csak az otthona, hanem a szíve csücske. Ám amikor a nagynénje, egy egyedülálló anyuka komoly autóbalesetet szenved, Anise kénytelen búcsút inteni Kaliforniának, hogy segítsen gondját viselni a három unokatestvérének.

A kontinens belsejében található Nebraska az utolsó hely a világon, ahol Anise lenni szeretne. Természetesen szereti a családját, de nehéz hátrahagynia a múltját, amikor abban a házban kénytelen lakni, ahol az őt elhagyó anyja töltötte a gyerekkorát. És úgy tűnik, az otthon maradt barátai minden Instagram poszttal egyre messzebb kerülnek tőle.

Aztán találkozik Lincolnnal, egy karizmatikus, egykarú gördeszkással, aki ráveszi, hogy a szörfjét gördeszkára cserélje. Néha az egyetlen módja, hogy az ember talpra álljon, ha továbblép.

Sokszínű történet kételyekről és felnőtté válásról.
Fedezd fel magadnak!

Az első mondat:


"Lebegek a Csendes-óceánban."

Véleményem


Viszonylag ritka ez a YA regények körében, úgyhogy egy dolgot rögtön szögezzünk is le: a Lány a vízből bizony önálló kötet! Nincs előzmény, nincs folytatás, szóval akinek bármi gondja van a sorozatokkal (fél, hogy nem jön a folytatás, nem szereti a függővégeket stb.), annak ez a kötet tökéletes választás lehet.

A történet szerint egy fiatal lány, Anise a végzős éve előtti nyárra készül. Tele van tervekkel: ezt az utolsó nyarat töltheti együtt a barátaival, akik közül mindenki szétszéled, ki egyetemre megy, ki beáll a katonaságba és még sorolhatnánk. És persze nem szabad elfeledkezni a Szörd Napokról sem, a közelgő fesztiválról, ahol a szörfért rajongó Anise találkozhat egy csomó példaképével és nem utolsó sorban élvezheti azt, amit a legjobban szeret az életében: a szörföt.
Csakhogy van egy kis gond: Anise nagynénje, aki Nebraskában lakik, megsérül, így pedig ő és édesapja azonmód utaznak is, hogy aztán azzal töltsék a nyarat, hogy a nagynéni gyerekeit pesztrálják.
Tovább gondot jelet, hogy Anise és egyik legjobb barátja, Eric között kezdene kialakulni valami...
De azért persze a távoli tájakon sem marad szenvedély nélkül a főszereplőnk: egy új srác, és egy új hobbi, nevezetesen a gördeszkázás vár rá.

Az a helyzet, hogy ebben a könyvben egy sor olyan dolog van, amit nagyon szerettem, és egy sor másik, ami hiányérzetet hagyott bennem.



Először is kifejezetten imádtam és értékeltem, hogy a kötet mer úgy dolgozni egy sor komolyabb témával, hogy a legteljesebb mértékig jól éreztem magam közben - annyira természetes volt minden, hogy nem éreztem, hogy nevelő célzattal az arcomba tolja őket. Például az egyik szereplőnknek hiányzik a fél karja. Aztán szó esik az örökbefogadásról is, igaz, csak érintőlegesen. Vannak is csonka családok. Rengeteg kérdés felmerül az otthonnal és a barátsággal kapcsolatban. No meg a családi összetartással. Viszont egyiknél sem éreztem, hogy erőszakosan akart az írónő beleépíteni valamit a sztoriba, hogy plusz mondanivalókat tömködjön bele, és ne "csak" egy nyári románc legyen.

Apropó, nyári románc! A komoly témákkal együtt is tökéletes strandkönyv lehet ez a kötet, szörfözéssel, deszkázással, némi románccal és drámázással... Jól időzítette a kiadását a Könyvmolyképző.

A drámázással kapcsolatban hozzátenném, bár helyenként eléggé tinire sikeredtek Anise gondjai és belső rágódása, összességében azt hiszem, csak egy kérdéssel kapcsolatban volt olyan érzésem, hogy nyilvánvaló hülyeséget csinál és a vesztébe rohan - utána ráadásul ezt is meglehetősen felnőtt módon rendezte el. Szóval ezért határozottan piros pontokat érdemel a könyv.

A szereplők közül kiemelném Lincoln-t, aki igazán érdekesre sikeredett, és ugyan nem érte el nálam az átütő álompasi kategóriát, azért nagyon szórakoztatott és szurkoltam neki. Jókedélyű, pozitív, érdekes hobbijai vannak - szívesen tudnék ilyen embert a környezetemben.



De amúgy ez a legtöbb szereplőre igaz volt, Anise unokatesói, édesapja, nagynénje - mind a szívemhez nőttek, ki-ki a maga mértékében.

Viszont azért nem tudok elmenni amellett, hogy maradt bennem hiányérzet. Egyrészt rengeteget hallhattunk ezekről a bizonyos Szörf Napokról, és végül ez a rész igencsak rövidkére sikerült. Folyamatosan elő-előkerül Anise továbbtanulásának kérdése, és vannak nyomok, amik arra utalnak, hogy az apjának esetleg más tervei vannak. Ráadásul ott van Anise vívódása a két otthona között - valahogy mégsem kaptam kielégítő választ arra, most akkor mi is lesz a jövőben. És persze ott van Anise édesanyja, aki hol előkerül, hol eltűnik - annyit dobálózunk vele, hogy vártam valamit - ehhez képest ez a szál egyáltalán nem volt kielégítő. (Nem szeretnék spoilerezni.)

Így bár a kötet nem zárul konkrét függővéggel, igazán lekerekítettnek sem érzem, és ezt bizony sajnálom, még ha tudom is, hogy maga az élet is ilyen: nem kapunk rögtön választ mindenre.

Összességében ezzel együtt szerettem olvasni ezt a könyvet, de azért igazi kedvencemmé nem volt, nekem hiányzott belőle valami plusz, no meg néhány szálat erősen kiegészítettem volna még.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/8299_girl_out_of_water-20190531_140702.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Lincoln a gördeszkázás mestere a könyvünkben, úgyhogy a nyereményjátékunk is erre összpontosít. Minden állomáson találtok egy-egy gördeszka trükk leírást, a feladat pedig az lesz, hogy megfejtsétek a trükk nevét, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A trükk lényege az, hogy magasra ugrasz, (vagy magasról) és magad alá teszed a deszkát. 


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


Június 10 - Könyvvilág
Június 14 - Sorok Között
Június 16 - Dreamworld
Június 18 - Kelly és Lupi olvas
Június 22 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések