Breaking News

Hogyan dolgozzunk otthonról (és maradjunk mégis normálisak)? - Talán most választ kapunk

A home office talán még sosem foglalkoztatta annyira az embereket, mint az elmúlt egy évben. Nem hiszem, hogy bárkinek le kellene írnom külön, hogy miért. 

A koronavírus-járvány miatt sokan kényszerültek home office-ba, olyanok is, akik egyébként még sosem próbáltak így dolgozni, és akiknek egyáltalán nem kényelmes ez a munkavégzés. 

A távmunka kérdése egyébként engem már évek óta foglalkoztat és érint. A szakdolgozatomat is a távmunka kapcsán írtam, ezt kellettem megvédenem az államvizsgámon is. De nem véletlenül választottam már akkor sem: én magam most már 6 éve dolgozom távmunkában, illetve a második munkahelyemen, a színházban, kisebb-nagyobb megszakításokkal, hol nagyobb arányban, hol kisebb arányban, de én is home office-ban dolgozom a koronavírus helyzet miatt. 

A napokban egy home office témájával dolgozó bejegyzés alatt olvasgattam a kommenteket, és újra rá kellett jönnöm, eléggé megosztó téma ez.

Én alapvetően otthonülő, introvertált típus vagyok, és a munkaköröm is olyan, amit nagyrészt tudok otthonról intézni - egy interneteléréssel rendelkező laptop és egy telefon bőségesen elegendő ahhoz, hogy végezni tudjam a munkám, bárhonnan. (Volt is már rá számtalan példa, hogy hirtelen dolgokat nyaralás során végeztem el - mondtam már le előadást például Ausztriából és szerveztem interjút Olaszországból, egy buszon ülve.)

Szóval biztos vagyok benne, hogy nagyon alkati kérdés, ki mennyire szereti a távmunkát. 

De bizony most olyan élethelyzet adódott, amikor sokak szorultak úgy home office-ba, hogy nem is akarták. És nagy kérdés a jövőre nézve, főleg a multinacionális cégek esetében, hogy mennyire válik ez - legalább részben - a mindennapjaink részévé a "normális" időkben is.

Viszont abban is biztos vagyok, hogy vannak olyan technikák, trükkök, praktikák, jótanácsok, amiket követve könnyebbé válik az otthon.

A HVG ismeretterjesztő kiadványait amúgy is szeretem, és felcsillant a szemem, amikor megláttam, hogy most egy olyan kötettel jelentkeznek, ami az otthoni munkavégzéssel foglalkozik.

A Hogyan dolgozzunk otthonról alcímében egy olyan kérdést tesz fel, ami szerintem sokakat foglalkoztat jelenleg is: hogyan maradjunk normálisak a home office-ban? 




A könyv fülszövege:

Miért más az otthoni, mint az irodai munkavégzés?
Hogyan tanuljunk meg szüneteket tartani és szabadságra menni?
Miként válhatunk hatékonyabbá a megfelelő napirend segítségével?

Egyre többen dolgozunk otthonról - különösen a pandémia kezdete óta - munkavállalóként, szabadúszóként vagy kisvállalkozóként, ez a helyzet pedig sokunknak mindennapos kihívást jelent. Számtalan buktatóval kell megküzdenünk, mint az időbeosztás és a megfelelő munkakörnyezet kialakítása, az összpontosítás, a kapcsolattartás vagy önmagunk motiválásának nehézségei, valamint a magányosság, esetleg az állandó szorongás érzése. Rebecca Seal humoros és olvasmányos könyvében tudományos kutatások és rutinos egyedül dolgozó beszámolói alapján körbejárja, hogyan hat agyunkra, munkavégzésünkre és jóllétünkre, hogy nem irodai keretek között és nem mások társaságában dolgozunk. Praktikus tanácsai segítségével fejleszthetjük lelki rugalmasságunkat, hatékonyabbak lehetünk, és megtalálhatjuk munka és magánélet egyensúlyát.

Rebecca Seal újságíró, televíziós személyiség, szerkesztő és számos gasztronómiai és életmódkönyv szerzője. Írásai többek között a Financial Timesban, az Observerben, a Guardianben, a Timesban és a Sunday Timesban jelennek meg. Korábban a Channel 4 Sunday Brunch című műsorát vezette. Az írás mellett gasztrofotós stúdiót üzemeltet Londonban.


Kíváncsian várom, mennyi újat tud mondani a könyv. (Bár abban már most biztos vagyok, hogy egy sor olyan tanács lesz, amit én biztosan nem akarnék betartani, mert abnormális vagyok ebből a szempontból - például sosem zavart, ha nem választom szigorúan szét a pihenésem helyét a munkáétól.)

Sokat már nem kell várnunk a válaszokra, ugyanis április 2-án jelenik meg a könyv.

Nincsenek megjegyzések