Breaking News

Diana Gabaldon befejezte a következő Outlander könyvet!




Diana Gabaldon a napokban bejelentette: befejezte a következő Outlander regény kéziratának első változatát!




A Go Tell the Bees That I Am Gone, vagyis a Mondd el a méheknek, hogy elmentem a sorozat kilencedik kötete, amin az írónő már évek óta dolgozik. (Az első kötet 1991-ben jelent meg angolul, szóval mindegyik kötet megírása több éves munka volt.) A kilencedik kötet még nem az utolsó, az írónő jelenlegi tervei szerint 10 kötet lesz, tehát ezután következik majd még egy.

Fontos megjegyezni, és maga Gabaldon is megteszi, hogy ezen a ponton a könyv még nincs kész. Még több átírás, szerkesztés következik, ezután pedig a kiadói munkálatok további részei: a lektorálás, tördelés, borítótervezés és minden kiegészítő tevékenység. Így ha nagyon gyorsak, talán lehet idei év végi megjelenése a kilencedik résznek, de szerintem esélyesebb egy 2022-es megjelenés.

Az írónő ebben a bejegyzésben kicsit jobban bemutatja, milyen munkálatok vannak még azután, hogy egy szerző első alkalommal azt mondja: kész.


What “Finished” Means To An Author ________________________________________ As my husband often remarks, "’FINISHED’ is...

Közzétette: Diana Gabaldon – 2021. március 29., hétfő



Helyezzük ezt kicsit kontextusba!

A nyolcadik kötet 2014-ben jelent meg, szóval azért elég sok idő telik el a nyolcadik és a kilencedik rész között. Megjelenési időpontja ugye még nincs a kilencedik résznek, de ha idén megjelenik, akkor is 7 év telt el a két könyv között. 

Az Outlander tévésorozat kis COVID csúszást követően jelenleg a hatodik évad forgatásánál tart, ami a hatodik könyvet dolgozza fel. Az évi egy évaddal számolva hamar utol fogják érni az írónőt, így Diana Gabaldon is hasonló helyzetben találhatja magát, mint George R.R. Martin. (Igaz, fontos szempont, hogy Diana valamivel fiatalabb: ő idén 69 éves, míg Martin 72.)

Igaz, olyan is volt már, hogy 4-5 év telt el két kötet között, eléggé változó, milyen tempóban írta meg az egyes köteteket Gabaldon. És persze azt is fontos megjegyezni, hogy időközben azért az írónő dolgozott kiegészítő köteteken is, amelyek némelyike regény, némelyike novella, illetve minden bizonnyal az időbeosztását befolyásolta a tévésorozat is.

Mindenesetre ezek alapján, még ha siet is, esélyes, hogy 3-4 éven belül még nem fogunk lezárást kapni - várhatóan nagyjából akkorra éri utol tévésorozat az írónőt, az pedig nem valószínű, hogy Gabaldon ennél gyorsabb lesz.


És akkor most tekintsük át a magyar helyzetet ennek tükrében.

Magyarul az első kötet 2010-ben jelent meg, tehát majdnem 20 évvel az eredeti, angol nyelvű megjelenés után. 2012-ben érkezett a második rész, ezen a ponton még a tévésorozat nem készült el, relatíve kevesen olvasták a sorozatot itthon. Aztán a sorozat megdobta az érdeklődést, így 2016-ban megjelenhetett a harmadik kötet, 2017-ben a negyedik, 2018-ben az ötödik rész első fele, 2019-ben az ötödik könyv második fele, 2020-ban pedig a hatodik kötet első és második fele. Tehát a tévésorozat óta 1-1,5 évente érkeztek a könyvek magyarul.

Mi jelenleg egy kötettel járunk a tévésorozat előtt, és ezzel az ütemű megjelenéssel ez az előny nagyjából tartható is. Ha relatíve lassú megjelenéssel számolunk, 2022-ben jöhet a hetedik kötet, 2023-2024-ben a nyolcadik, 2024-2025-ben a kilencedik. Azaz mostantól számítva 3-4 év lehet, míg utolérjük az írónőt, ami Gabaldon jelenlegi írási üteme alapján meg fog történni, hiszen kevéssé esélyes, hogy 4 év alatt el is készül az utolsó kötet és meg is jelenik. 

Ha ennél gyorsabb lenne esetleg a megjelenés (ami ilyen 1000+ oldalas, történelmi szöveges könyvnél nagyjából esélytelen), akkor a magyar megjelenés helyett Diana Gabaldonra fogunk várni.

Úgyhogy Outlander rajongók, a jó hírrel együtt azért vértezzétek fel magatokat, mert a jövőnk sok-sok várakozást tartogat még, így is, úgy is - kivéve, ha megtaláljuk a magunk köveit, amikkel nem csak a múltba, hanem a jövőbe is lehet utazni.

Nincsenek megjegyzések