Breaking News

Így hozok döntést arról, milyen könyveket szerzek be a Könyvhéten




Most már nem ez lesz az első Könyvhét, amire kilátogatok, nem is beszélve a Könyvfesztiválokról, így azt hiszem, kijelenthetem, kidolgoztam a "stratégiámat" az eseményre. 

Gondoltam, most megosztom ezeket veletek is, ezzel együtt pedig rögtön hozok egy listát, amit jobban el tudtok helyezni, ha a taktikám megismeritek.

Alapvetően három csoportba osztom a könyveket:

1. Az "ezeket tutira megveszem" lista

Van egy listám, ami az "ezeket tutira megveszem" könyveket tartalmazza. 

Ezek azok a könyvek, amiket régóta vártam, mindenképp szeretném őket megvenni, egyértelmű, hogy a polcomon a helyük. Ez azért fontos, mert nem szeretnék úgy járni, hogy a sok-sok könyv közepette, a rengeteg nézelődés után végül hazaérek, és rájövök, hogy ezt vagy azt, amit nagyon-nagyon-nagyon akartam, valahogy elfelejtettem.

Erre a listára kerülnek egyébként azok a könyvek is - ha épp vannak -, amiket dedikáltatni is szeretnék a helyszínen, és még nincsenek meg. Értelemszerűen itt nem nagyon kérdés, hogy megvegyem-e őket.


2. A "talán" lista

Mindig van egy tágabb listám is, amiknél nem határozott igen a válasz a megvegyem-e kérdésre, de érdekelnek, szeretném őket olvasni, és hajlok rá, hogy ne könyvtárból vegyem ki őket, hanem a polcomon legyenek. 

Ez kicsit amolyan langyos víz kategória, de muszáj megjegyezni, hogy ezek a könyvek is mind (nagyon) érdekelnek, de az első kategóriával muszáj szigorúnak lennem, mert sajnos a pénztárcám nem végtelen.

Ezekről jobbára a csak a helyszínen döntöm el, hogy jönnek vagy nem jönnek. 

Hogy mi alapján dőlnek el, hogy jönnek vagy nem jönnek? 

Egyrészt megérzéses alapon - egyszerűen vannak könyvek, amik élőben jobban megszólítják az embert, számomra például ilyen volt tavaly az Addie LaRue - talán listás volt, aztán megláttam, és tudtam, hogy jön velem haza.

Másrészt az is befolyásolhatja a döntésemet, hogy milyen helyi akciók vannak. Lehet, hogy valamelyiket olyan kedvező ajánlatban találom meg, amit már nem tudok nem kihasználni.

Harmadrészt az is befolyásolhatja a megvételükkel kapcsolatos döntésemet, hogy minden másra mennyit költöttem - azaz hogy például mennyi pénzt vertem el a hármas kategória könyveire. Értelemszerűen ha abban a kategóriában nem találok túl sok mindent, akkor jobban beleférhet még egy-két 2-es kategóriás könyv a büdzsébe.


3. A kihagyhatatlan ajánlatok 

Tegye mindenki a szívére a kezét: a nagy könyvvásárok egyik legizgibb része a sok-sok olcsókönyves turkálós doboz!
Na jó, lehet, hogy ez csak az én perverzióm, de nekem az első dolgom mindig az, hogy ezeket körbejárom.
Egyrészt szuper ajánlatokat lehet így kifogni, másrészt - és ezt most a nagy shoppingolók értik majd igazán - remek érzéssel tölt el, ha igazán jutányos áron jutok hozzá valami jó kis könyvhöz.

Mivel nem drágák, itt kicsit jobban el is engedheti magát az ember. Persze pont ezért ez a veszélyzóna is, könnyen vásárolhat olyan könyveket az ember, amiknél aztán végül rájön, mégsem érdekli annyira, csak tologatja otthon olvasatlanul. Ezért fontos a tudatosság, leginkább ebben a kategóriában. Nagyon olcsó könyvekre is könnyű elverni nagyon sok pénzt, ha összevásárol az ember mindent, amit ér - ráadásul többórás kint tartózkodásnál érdemes arra is gondolni, hogy cipelni is kell őket, ez a gondolat segíthet a fékek-egyensúlyok kérdéskörben. 


***

Ez a három kategória az, ami alapján én nekiindulok a Könyvhétnek.

Kiegészítő tippek: 

Ha több napon is szeretnétek kimenni, a legfontosabb, tutira megvásárolandó könyveket érdemes megvenni az első nap. Sokkal jobb a kevésbé zsúfolt, csütörtöki-pénteki napokon bevásárolni. Egyrészt nem kell annyit tülekedni, másrészt tutira van még készlet, harmadrészt a szombati-vasárnap nap sokkal nagyobb eséllyel szól a szociális kapcsolatokról, könyvmoly találkozókról, programokról, beszélgetésekről - és akkor sokkal rosszabb cincálni a több kilós pakkokat, mint akkor, amikor még tényleg nagyrészt a nézelődésről-vásárlásról szól a nap. (Nyilván a dedikálós könyveket aznap érdemes megvenni.)

Ha az ember csak egy napot tölt kint vagy ennél is kevesebbet, pont fordítva lehet praktikus a dolog: ha látjuk, hogy elég jól van készleten a kinézett könyvből a standon, akkor érdemes a tutira kell listás könyveket minél későbbre hagyni, hogy ne úgy kelljen nézelődni a standokon, hogy cincálja magával az ember a könyveket. 



Nincsenek megjegyzések