Breaking News

Courtney Summers: Éles helyzet


Courtney Summers: Éles helyzet

A blogturnéról



Amikor nagy csalódás ér, azt hiszed, itt a világ vége. Semmi másra nem vágysz, csak hogy valóban vége legyen…
Ám mit csinálsz akkor, ha tényleg vége szakad? Ha összeomlik körülötted a világ, és egyszer csak vérszomjas szörnyeteggé válik körülötted mindenki? Ha tudod, hogy csupán egy maréknyi túlélő maradt és Te egy vagy közülük? Folytatod-e? Túléled-e? Mit teszel?

Sloane pontosan ebbe a helyzetbe kerül Courtney Summers Éles helyzet című poszt-apokaliptikus ifjúsági regényében. Akarjátok-e tudni, hogyan alakul a lány sorsa? Hogy dönt, mi történik vele és a társaival? Tartsatok velünk június 2-11. között a könyv nagyszabású blogturnéján, s mi elmeséljük, hogy bennünk milyen élményeket keltett a történet. Mesélünk az írónőről, a karakterek személyiségéről, a zombik legendájáról és megjelenítéséről az irodalomban és a filmekben. Hallgasd meg a könyv ihlette zenelistánkat, tekints bele a könyvbe a legjobb idézetek segítségével, és nem utolsósorban játssz velünk a könyv három példányának egyikéért!
Jöjjön hát az apokalipszis!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288
ISBN: 9789633737613
Fordító: Papolczy Péter
Sorozat: -
Függővég: spoiler

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/courtney-summers-eles-helyzet-6570/?ap_id=DeszyHat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik? Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza. Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak. De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései. Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?


Véleményem

Ezzel a könyvvel az ismeretlenbe vetettem magam. De komolyan! Amikor nekiálltam, még azt se tudtam, hogy zombis, egyszerűen csak megtetszett a címe, nem volt túl hosszú, nekem meg volt pár üres órám... Na igen, így kezdődött a kalandom az ismeretlennel. 

És hogy a könyv maga hogy kezdődik? Egy fiatal lányról szól, akit az apja gyakorlatilag terrorban tart, a nővére meg elköltözött otthonról, ezért Sloane úgy érzi, cserbenhagyta őt. El is könyveltem magamban, hogy egy újabb realisztikus YA történettel van dolgom. Aztán kinyílt az ajtó és elszabadult a pokol. De tényleg! Pont mire megnyugtattam magam, hogy mivel állok szemben, Sloane-ékkal együtt kinéztem az utcára, ahol nagyban tombolt az apokalipszis és zombik zabálták az embereket, aztán mire felnéztem, már a szereplők is hullottak, mint a legyek. Szóval tulajdonképpen örülök is, hogy nem jártam utána olvasás előtt, mert így a szereplőkkel együtt ért engem is a sokk. Másrészt pedig ha tudom, hogy zombis, egyáltalán nem biztos, hogy belekezdek. És milyen kár lett volna!

Mindenesetre innen rövid út vezetett a helyi iskolába, ahová Sloane néhány kortársával veszi be magát. És nagyjából ez is marad a történetünk fő helyszíne. Sokszor mondják, hogy az iskola a második otthonunk, hát, most megkapjuk a választ, milyen lenne, ha tényleg ott kellene élnünk. Az iskola, amelynek ki- és bejáratait, ablakait a zombik elől elbarikádozzák, aztán reménykednek. Viszont ahogy telnek a napok, a remény egyre fogy - ahogyan az élelem és az ivóvíz is. Kint pedig a zombik csak nem akarnak elfogyni, sőt... Egyre kevesebb az értelmes emberi lény, és egyre távolabb kerül a menedék.

Közben Sloane-ék az iskolában igazi zárt közösségként viselkednek. Lehet, hogy csak hatan vannak, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek ellentétek. Ki dönti el, mit tegyenek? Ki határozza meg a szabályokat? És talán a legégetőbb kérdés: ki a felelős Trace-ék szüleinek haláláért? És akkor még a szerelmi szálakról nem is beszéltünk, mert hát mégis csak tiniknek szól a regény, zombik ide vagy oda... (És igen, eléggé tini módon kezelik az ezzel kapcsolatos problémákat.) 

Mindenesetre ez volt az egyik, amit nagyon szerettem a történetben: az, ahogy ez a pár tini mindenféle belső harcot folytat, miközben kint zajlik az apokalipszis. Egyszerre meghökkentő és abszolút hihető, hiszen ilyen az emberi természet. Van, aki vezetni akar, van, aki csak meghúzódna, de a konfliktus elkerülhetetlen. A túlélésért folytatott harc közben pedig mindez kiéleződik. (De nem ezért Éles helyzet a könyv címe.)

Egy valaki van, aki nem a túlélésre hajt: Sloane. Mire kitört a zombikór, Sloane már gyakorlatilag feladta. Nem volt miért harcolnia, meg akart halni. Végül mégis úgy alakult, hogy sodródik az árral, és amikor már a menedéken van, akkor is inkább menne ki, csak legyen minél hamarabb vége mindennek. Nagyon érdekes egy ilyen karakterről olvasni, amikor körülötte mindenkiben akkora az élni akarás.

A zombis helyzetnek köszönhetően ezenkívül természetesen számíthatunk akcióra is, és van lehetőségünk félni is. Nem amolyan "napokig nem merek kimozdulni a házból" félelemre, de azért van izgi bőven. Végig megvan a feszültség, hiszen be vagyunk zárva egy viszonylag kis helyre, elzárva a "kint" elől, amiről tudjuk, hogy nem sokáig lehet visszatartani.
Az ember hajlamos lenne azt gondolni, hogy mivel ez egy fiataloknak szóló történet, tini főszereplőkkel, kiszámítható a könyv vége. Mindenki túléli, max. egy-egy jelentéktelen szereplő meghal, aztán megtalálják a gyógymódot vagy ha nem is, legalább biztonságba jutnak. 

Nem mondom el, mi lesz a vége, nem kell megijedni. Annyit viszont elárulhatok, hogy a könyv abszolút nem kiszámítható. A szereplők hullanak, mint a legyek. Végig, nem csak az elején. Komolyan, bárki meghalhat, a legváratlanabb helyzetekben is. Pontosan ezért lesz a történet egyre izgalmasabb, és eljön az a pont, ahol az ember már elgondolkozik: túléli egyáltalán bárki is? Mert itt folyik a vér rendesen, ráadásul nem egyszer lelkileg is nagyon megviseli az olvasót a karakterek halála. Már alapból azért is, mert annyi időt töltünk velük az iskola falai között, hogy kicsit magunk is úgy érezzük, ott vagyunk és a bajtársainkat veszítjük el. Másrészt azért, mert akad egy-egy hatványozottan megrázó halál. Komolyan, engem nagyon megviseltek. Spoilerek nélkül nem tudok róla beszélni, de olvassátok el, tudni fogjátok, mire gondolok.

Másrészt a vége. Te jó ég a vége! Nem hiszem, hogy bárki is erre a befejezésre fogadna, amikor elkezdi olvasni a könyvet. Egyszerre keveredett benne a "Még olvasni, tovább, akarom, mi, hogyan, miért" és az "Úristen, ezt bizony így kellett befejezni" érzés.

Szóval életem második - ha jól számolom - zombis könyvén is túl vagyok, és ki merem jelenteni, hogy szerettem.

AJÁNLOM


Ha érdekel, rendeld meg a könyvet a képre kattintva:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/courtney-summers-eles-helyzet-6570/?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Az élőhalottak legendája 
(+Zombie Love Song)


"Az élőhalott  szó gyűjtőnév azokra a mitikus lényekre, amelyek valaha elevenek voltak a szokásos értelemben, meghaltak, ezt követően azonban tovább léteznek az élők világában, az élők életére hatnak, velük valamilyen kapcsolatba is léphetnek. Az élőholtak alakjai, bár különböző vonásokkal, de a legtöbb kultúrában megtalálhatók, így nem is olyan meglepő, hogy annyiszor felbukkannak irodalmi alkotásokban, filmekben."

Az élőhalottaknak persze több fajtája létezik, hiszen ez a meghatározás meglehetősen bő, ilyen értelemben a vámpírok is élőhalottaknak számítanak. De persze azok a zombik is!

A zombi valószínűleg a az afro-karibi vudu hit egyik hiedelméből került a popkultúrába, és lassan a horror történetek állandó alakjává vált. Élőhalottakról azonban már jóval ezelőtt írtak, többek között mezopotámiai verstöredékekből és európai mítoszokból is ismerni őket.

"A vudu tanai szerint egy halottat csak egy vudu mágus, vagy pap tud feltámasztani egy meghatározott szertartás során. Átok útján is lehet azonban vudu zombivá válni, ebben az esetben a varázsló átka után a megátkozott meghal, majd zombiként kel életre. A vudu szerint a zombi korlátozott tudatú, önálló akarata nincs, a varázsló irányítása alatt marad, aki többnyire rabszolgaként dolgoztatja. Másokat nem képes zombivá tenni."

Ahogy már írtam a vámpír is élőhalott. Na de akkor mégis mi alapján különböztetjük meg a zombika és a vámpírokat?
"Először is, a zombi emberi holttest, a vámpír viszont - eredeti formájában - gonosz lélek vagy szellem (bár a popkultúra vámpírjai eltérhetnek az eredeti elgondolástól). Másodszor, míg a zombi öntudatlan ösztönlény, a vámpír különlegesen intelligens, tudatos, bár hatalmas lelki szenvedéseken átmenő lény. Harmadszor, a zombi többnyire mások vagy ösztönök irányítása alatt álló, általában gyenge és könnyen elpusztítható bábu, a vámpírnak viszont nemcsak önálló akarata, hanem jelentős (általában emberfeletti) fizikai ereje és - ráadásul - természetfeletti hatalma is van, és a saját érdekeiben eljárva cselekszik."

És így igen könnyen el is jutottunk a lényeghez. Míg a vámpír sokszor szexuális felhangot kap, és nem csak a mai, de az 1900-as évek alkotásaiban is, addig a zombik sosem szexik. (Ma már mondjuk erre is találunk kivételt, de azért még mindig viszonylag ritka.) A zombik darabjaira hullanak, tudattalanul mennek előre és vérre és agyra pályáznak, semmiféle érzelemre vagy gondolatra nem képesek, így nem is alkalmasak a "megtérítésre".



És csak mert ha zombik, ezt a dalt nem tudom kihagyni:




Nyereményjáték

A zombik bizony félelmetesek. Görnyedtek, koszosak, véresek, szaggatottak, ráadásul rémisztőbbnél rémisztőbb hangokat adnak ki magukból.
Most is... Figyeld csak? Vajon mit kiabálnak Rád?
Keresd meg minden turnéállomáson a kiemelt szavakat, amelyek a kiabáló zombikat rejtik. Kattints rájuk, gyűjts össze a betűket, amit rád kiabálnak, és rakd össze őket megfelelő sorrendben. Ha ügyes voltál, megtudhatod az Apokalipszis szó egyik jelentését!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!
Figyelem, a zombik harapnak! Csak óvatosan….


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

06/02 Roni olvas - Az eredeti borítóról
06/03 MFKata gondolatai - Zombik a filmekben
06/04 Dreamworld - Karakterinterjú: Sloane & Trace
06/05 Deszy könyvajánlója - Élőhalottak
06/06 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
06/07 Always Love a Wild Book - Zombik a könyvekben
06/08 Nem harap a...
06/09 Bibliotheca Fummie - Playlist
06/10 Könyvszeretet
06/11 Media Addict

Nincsenek megjegyzések